Se mnou jsi v bezpečí | K. L. Slater

Před třinácti lety někdo Anně ošklivě ublížil.
Teď se může konečně pomstít...


Anna vede samotářský život. Žije sama, nemá žádné přátele, jen občas navštíví svou starší sousedku, a celkově si drží od lidí pořádný odstup. 

Jednoho dne je však svědkem dopravní nehody, při které se vážně zraní muž, který jel na motorce. Anna ve viníkovi, na první pohled neznámé ženě, poznává Carlu, která jí kdysi dávno kompletně zničila život.

Jako první se rozhodne, že bude Liamovi na blízku, aby dohlédla na jeho léčení. Její přízeň však nepochází z čisté dobroty srdce, ale jsou zde i postranní úmysly. Anna je pevně rozhodnutá Liama přesvědčit, že to Carle nesmí jen tak projít.

Po chvíli se sestra objeví znovu, aby Ivy sdělila, že Liam dostal další sedativa a bude spát až do zítřka.
„On si mě vůbec nepamatuje,“ otírá si Ivy oči. „Nepamatuje si vůbec na nic.“
„Třeba je to dobře,“ poznamenám. „Vy byste si také nechtěla pamatovat, že vás skoro zabili, ne?“
Na to Ivy neodpoví, jen položí šálek s podšálkem na zem. „Měla bych raději jít.“ Podívá se do tmy za oknem. „V tuhle dobu mi ještě nějaký autobus určitě pojede.“
„To je hloupost, přece nebudete chodit na autobus, když vás můžu odvézt domů,“ říkám a rovnou se postavím.
„To ne, nemohu vás takto obtěžovat, Anno,“ řekne odhodlaně, zatímco sbírá svůj kabát a kabelku. „To je v pořádku, jsem zvyklá jezdit autobusem.“
„A co by na to, proboha, řekl Liam, kdybych vás nechala jet domů samotnou, když jste takhle rozrušená?“

Její posedlost Carlou se postupně zvyšuje. Anna dostává jeden bláznivý nápad za druhým, aby se ke Carle přiblížila a pořádně jí zatopila. Nicméně Carla není úplně hrozbou. Někdo, koho by se měla Anna bát se nachází jinde.


Jelikož jsem milovníkem psychothrillerů, tak mi rozhodně nemohl uniknout ani ten z Mystery pressu. Jestli byly mé choutky uspokojeny vám přiblížím v následujících řádcích.

Jako první se klasicky podíváme na obálku, která se nese v jednoduchém duchu. Na titulní straně jsou použity odstíny modré, kterou je vyobrazena silueta ženy, přes kterou prosvítá město. Paráda, miluji když obálka není přeplácaná a tady se mi kniha trefila do vkusu již přebalem.
Celý příběh je rozdělený do 73 kapitol a zakončený je poděkováním autorky.

V poslední době ráda "jedu" na vlně thrillerů a tak jsem se těšila i na tento. Celkem mě mrzí, že jsem knihu nepostřehla u více čtenářů, jak to bývá u jiných, provalených, kousků, protože si myslím, že by si tato kniha rozhodně zasloužila více pozornosti.

Naše hlavní hrdinka je uzavřená žena, která si rozhodně nepřipouští nikoho k tělu. Zároveň pracuje jako doručovatelka u Královské pošty, kde je na ni vyvíjen vysoký tlak z řad vedoucích pracovníků. Poté, co se stane svědkem dopravní nehody, při níž zahlédne i osobu ze svého dětství, všechno se jí vrátí. Začíná být přímo posedlá a jediným jejím hnacím motorem je pomsta za to, co její rodině dotyčná udělala.
Anny mi bylo upřímně líto, tato psychicky narušená žena by si zasloužila kolem sebe někoho, kdo by ji miloval a zároveň jí ukázal radosti obyčejného života. Samotářský život bez přátel a rodiny podle mě nevěstí nic dobrého, což se spolu s prožitým traumatem z dětství u Anny řádně podepsalo.

Samostatný příběh se pak odehrává nejen v přítomnosti, ale také v období před třinácti lety. Čtenář se tak postupně dozvídá, co se vlastně v minulosti stalo, že je Anna tak posedlá právě Carlou. Toto odkrývání minulosti je poměrně děsivé, rozhodně však není plně předvídavé.

Ze začátku se však může zdát, že celá kniha postrádá jakýkoliv spád a nese se spíše v poklidnějším duchu. Pro někoho může být tento fakt překážkou, já však zastávám názor, že takové pozvolné stupňování napětí je tím pravým. Později se však začnou věci rychleji hýbat a čtenář je absolutně vtažen do příběhu rovnou po hlavě.

Chování hlavní hrdinky bylo nejen podivínské, ale také pěkně troufalé. Při své honbě za pomstou se totiž neváhá vetřít do Liamovy společnosti, poměrně nevybíravě odstrkovat jeho babičku, která se o něj stará, nebo se dokonce do jejich domu vloupat, aby si zde mohla udělat menší průzkum.
Věřte tomu, že při čtení budete nevěřícně koukat, čeho všeho je Anna schopná a také se vám budou v hlavě přehrávat spousty scénářů, přičemž je dost možné, že ani jeden nebude tím správným.

Myslím si, že by po knize měli sáhnout všichni milovníci psychologických thrillerů, čeká na vás báječné počtení od kterého se nebudete moci odtrhnout,


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji nakladatelství Mystery Press
kde si také knihu Se mnou jsi v bezpečí můžete zakoupit.


Název: Se mnou jsi v bezpečí
Autor: K. L. Slater
Překlad: Kateřina Bínová
Nakladatelství: Mystery press
Rok vydání: 2018
Počet stran: 352



8 komentářů:

  1. To vypadá velice zajímavě.Mám ráda psychothrillery.Takže moc děkuji za tvou recenzi na tuto knihu ,protože jsem o ni taky neslyšela .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě zaujala, snad budeš spokojená :-)

      Vymazat
  2. Tak toto vyzerá ako skvelý thriller občas siahnem po tomto žánri. Skúsim sa po ňom poobhliadnut u nás v Paláci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se do něj pustíš, tak snad budeš spokojená, nerada bych, abys mi pak nadávala :-D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) Po knize pokukuji, vypadá docela zajímavě :) Podívám se po ní v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je rozhodně kniha pro mě! Co nejdřív se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat