Dopis | Kathryn Hughesová

V tragédii jedné ženy
se skrývá naděje druhé...




Tina Craigová je mladá žena, která pracuje, co jí síly stačí. Aby toho nebylo málo, tak ještě o víkendech prodává v dobročinném obchodě, aby nemusela trávit veškerý volný čas se svým despotickým manželem, který nechodí pro ránu daleko.

Při přebírání starého oblečení, které někdo nechal přede dveřmi obchodu narazí na staré sako, v jehož kapse se ukrývá dopis. I když cítí, že by cizí korespondenci číst neměla, tak se přesto rozhodne otevřít obálku.

Po přečtení dojemného dopisu se rozhodne, že ženu, které byl dopis adresován, musí vyhledat a prozradit jí, co se nejspíš nikdy nedozvěděla.

Rick poklepal na pohovku vedle sebe. "vypni telku a pojď si ke mně sednout, miláčku."
Tina postavila skleničku a pomalu se k němu došourala.
"Zbyly ještě nějaké bublinky?" zeptal se.
"Trochu ano, ale nemyslíš, že máš -"
"Mám dost? Ne, nemám. Jsem v pořádku, Tino. Nebuď, prosím tě, tak protivná. Všechno zkazíš. Pojď sem."
Přitáhl si ji do náručí a snažil se ji políbit. Tina instinktivně hrnula rty a ztuhla.
"A teď se děje co?" zakřičel Rick.
"Nic." Jemně ho odstrčila. "Podám ti to pití."
Uchopil ji pevně za zápěstí a nepustil ji.
"To počká."

Píše se rok 1939 a zamilovaný Billy ví, že právě zranil dívku, která si to rozhodně nezasloužila. Pokouší se tedy všechno dát do pořádku a píše jí dopis. Doufá, že se tak dají věci do pohybu a jeho milovaná vše pochopí.

Věci se do pohybu opravdu dávají, ale úplně jiným směrem, než si Billy představoval. 


Dopis je novinkou, pod kterou se budou police v knihkupectvích teprve prohýbat. Ráda bych Vás tedy na knihu nalákala, protože se jedná o opravdu úžasný román, který mohu s klidným svědomím doporučit. Při jeho čtení totiž úplně zapomenete na čas a ponoříte se do vyprávění jedné ženy..

Proč vyprávění jedné ženy? Protože je to právě jedna stará žena, která začíná vyprávět svému vnoučkovi příběh o tom, jak se vlastně dali s dědečkem dohromady.

Obálka této knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy je na pozadí text dopisu. Celkově na první pohled tak kniha působí vzdušně a čistě. 
Kniha začíná prologem a následuje 42 kapitol, zakončených epilogem. Nechybí zde ani autorčino poděkování. 
Text není členěn pouze do kapitol, ale dělí se na tři části. Dané kapitoly se pak odehrávají v různých časových obdobích.

Hlavní hrdinkou je zde Tina, která nemá zrovna nejšťastnější manželství. Její manžel holduje alkoholu a nechodí pro ránu daleko. Jeho častým terčem se pak stává právě Tina, na které si vylévá svou zlost. 

Když si Tina jednoho dne přečte onen záhadný dopis, tak se rozhodne, že začne pátrat po záhadné ženě, které byl adresován. V tomto pátrání vidí hlavně útěk od svých vlastních problémů.

Dopis je románem, u kterého zapomenete na všední starosti a ponoříte se do kouzelného příběhu, který je místy velice bolestivý. V jednu chvíli vám srdce pořádně roztříští, aby vám dal vzápětí naději, že na světě existuje také dobro a láska.

I přes toto téma se však nejedná o přeslazený příběh u kterého budete mít tendenci si spravit chuť něčím slaným. Vše tak nějak krásně plyne, a při čtení rozhodně nebudete mít pocit, že čtete nějakou červenou knihovnu, spíše se vám bude zdát, že se jedná o opravdový příběh dvou generací žen. 
A za to autorce patří velká poklona. 

Setkáváme se zde s následky války, nebo třeba Magdaleninými prádelnami, které v podstatě donedávna prováděly svou činnost a ničily spoustě žen životy s požehnáním církve.

Kniha je protkána spoustou náhod, bez kterých by se příběh neodvíjel takovým směrem. Místy jsem měla pocit, že jsou tyto náhody na jeden příběh až moc a autorka štěstí hlavním hrdinům rozdávala po lopatách.

Přesto se jedná se o knihu, která je plná emocí, v jednu chvíli se budete usmívat, abyste vzápětí cítila, jak se vám chce plakat. Rozhodně si však její čtení užijete a po přečtení na příběh jen tak nezapomenete.

Budu velice ráda, pokud Vás má recenze přesvědčí, že byste si Dopis měla přečíst. Pokud však stále váháte, tak se podívejte na názory zahraničních čtenářek, díky kterým si třeba utvoříte konkrétnější obrázek.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cospomolis, 
kde si můžete Dopis zakoupit.


Název: Dopis
Autor: Kathryn Hughesová
Překlad: Monika Kittová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cospmopolis
Počet stran: 352
Rok vydání: 2018

8 komentářů:

  1. Po knize pokukuji a tvá recenze mě utvrdila, že to nebude šlápnutí vedle. Skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě s knihou nešlápneš vedle :-) Já jsem byla nadšená, nečekala jsem, že mě kniha až tak pohltí :-)

      Vymazat
  2. Zdá se, že by to mohla být výborná kniha, akorát pro Mermaidku a její chmury :-)
    Rozhodně si ji píšu na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se ti mohla líbit. Je to opravdu nádherný příběh :-)
      Že by byla o nějaký ten výtisk i soutěž, hmm...? ;-)

      Vymazat
    2. Hmmmm.... tak to si zkusím počkat ;))

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :)Na knihu se právě chystám a těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přestože já jsem čekala ještě malinko víc, kniha rozhodně stojí za přečtení :)

    OdpovědětVymazat