Naposledy se ohlédni | Janelle Brown

Když se vám život najednou
obrátí naruby, musíte se prostě
ještě naposledy ohlédnout...



Je tomu již rok, co se Billie Flanaganová vydala na horskou túru a doma nechala manžela a patnáctiletou dceru Olive. Z hor se však už nikdy nevrátila a její tělo nebylo nikdy nalezeno. Jedninou vzpomínkou lesa na to, že v něm Billie kráčela je rozbitý telefon a její bota.

Olive i Jonathan se s jejím zmizením snaží srovnat každý po svém. Olive se do sebe ještě více uzavřela a Jonatan svůj žal utápí v chlastu a zároveň se snaží napsat knihu o své životní lásce a jejich společném životě.

Celkově se mu moc nedaří, úspory vysychají a jako strašák se nad ním vznáší nejen nezaplacené školné pro Olive, ale spousta dalších pohledávek. Jediným světlem je Harmony - Billiina kamarádka, která jim alespoň trochu pomáhá s chodem domácnosti.

Jednoho dne se však stane něco velice zvláštního - Billie se Olive najednou zjeví. Co se to děje? Snaží se snad Billie pomocí silného propojení s dcerou navázat kontakt a požádat ji o pomoc? Vize, které se Olive zjevují vypadají poněkud naléhavě a ona je přesvědčená, že je její matka stále naživu...

Už se to chystá vzdát a notebook odložit, když vtom na ten dokument narazí. Je schovaný uvnitř jiné složky v dolním rohu, nazvané PLANERX NÁČRTY, která se jednoduše přehlédne. Na dokumentu je zvláštní jeho kryptické, zkratkovité označení RR. A je zaheslovaný.
Hrudník mu sevřou podivné kleště. Nic v počítači jí nepřišlo nutné schovávat za ochrannou zeď, dokonce ani email. Prohlédne si historii složky: vytvořeno 11. února, devět měsíců před její smrtí.

Naposledy se ohlédni je thrillerem z produkce nakladatelství Leda, který byste rozhodně neměli přejít bez povšimnutí.

Obálka této knihy je vyvedena ve velice jednoduchém stylu, kterému vévodí odstíny modré barvy. Nechybí zde ani odznak světového bestselleru, který se rozhodně stává lákadlem k bližšímu prozkoumání knihy.

Kniha začíná prologem, po nímž pokračuje devatenácti kapitolami a tečkou za tímto příběhem se stává epilog. 
Kapitoly jsou zde spíše delší a střídají se zde pohledy Olive s s jejím otcem. Jako vsuvka zde zaujaly své místo také vybrané kapitoly z knihy, kterou píše Jonathan. Jedná se o memoáry ze života s Billie a zároveň o terapii, jak se s tím vším vyrovnat.

Když si však Jonathan sundá růžové brýle a začne pátrat po tom, kdo Billie skutečně byla, nestačí se divit. Žena, kterou miloval celým svým srdcem je vlastně úplně cizí a on s hrůzou zjišťuje, že ji vůbec neznal. 
Postupně se začínají odkrývat jednotlivé stopy, které jsou jedním velkým zklamáním.

Jonathan s Olive jsou opravdu skvěle vymyšlenými postavami, kterým autorka doslova vdechla život. Jejich jednání, spolu s reakcemi, jsou uvěřitelné a ve čtenáři vzbuzují ty správné pocity. Hlavně s Jonathanem se spousta čtenářů jistě naladí na stejnou vlnu a pochopí jeho zklamání z jednání jeho manželky a zároveň potřeby chránit svou jedinou dceru.

Fascinující příběh, který ukazuje, že o těch, které milujeme,
ani zdaleka nevíme všechno... a že nás tajemství, které skrýváme,
může nakonec zavést do slepé uličky.
Lisa Gardner

Přiznám se, že jsem se na tuto knihu velice těšila a doufala jsem, že se bude jednat o příběh, po jehož přečtení budu v naprostém šoku nad tím, jak mistrně autorka všechno zvládla.
Nutno však podotknout, že jsem se ze začátku nemohla dost dobře začíst. Kniha vlastně není až tak nepředvídavou, jak jsem si přála a některé kapitoly se zdály zbytečně rozvleklé.

I když má příběh jako takový své mouchy, tak autorčin styl vyprávění je velmi příjemný. Ať už "oživení" hlavních postav nebo myšlenka pátrání po tom, jaký život vlastně žila žena, která byla pro jednoho muže celým světem. Dokonalá rodina, která však dokonalou nebyla ani zdaleka.

Rozhodně se jedná o zajímavý příběh, který doporučuji k přečtení. Přesto si myslím, že si nálepku světového bestselleru rozhodně nezaslouží. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda
kde si můžete knihu Naposledy se ohlédni zakoupit.



Název: Naposledy se ohlédni
Autor: Janelle Brown
Překlad: Lucie Menclíková
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 456
Rok vydání: 2018


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Mezi tou spoustou krimi co teď vyšla jsem tuhle knihu přehlédla a nejspíš je to škoda :) Takže děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Myslím, že jsem ji taky nějak masově nezahlédla, rozhodně si zaslouží být čtená.
      Jsem ráda, že jsem tě mohla inspirovat :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě, asi si ji připíšu na seznam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se jedná o zajímavé čtení, myslím si, že by tě mohla bavit :-)

      Vymazat