Strážce nádrže | Zdeněk Svěrák

„Celý život nosím u sebe notýsek, kam si zapisuji nejrůznější krátké poznámky o tom, co mi přijde zajímavé, co jsem viděl, prožil nebo co mi někdo vyprávěl. Nedávno jsem si řekl, že bych se na to měl zpětně podívat a události si připomenout, případně se z těch poznámek inspirovat. Když jsem je začal pročítat, tak jsem zjistil, že téměř 90 % je nepoužitelných, no a z toho zbytku je tato nová kniha.“

- Zdeněk Svěrák o Strážci nádrže


Jiří Smrček je bývalým učitelem, nyní je však strážcem nádrže. Svou práci bere opravdu zodpovědně a o stavu přehrady Magdy pravidelně informuje i ředitele povodí. 
Jedná se o dopisy, ve kterých se řediteli a jeho choti zpovídá nejen o událostech, které se v obci dějí, ale také o stavu své duše.

Smrčka vůbec netrápí, že ředitel na jeho dopisy vůbec neodpovídá, přesto se dál svěřuje i s věcmi, které bychom jen stěží svěřovali někomu cizímu, zvláště pak řediteli povodí.
Teď však Smrčka čeká těžký úkol. Jelikož je nucen odejít do zaslouženého odpočinku, musí za sebe najít někoho, kdo bude Magdu opatrovat stejně svědomitě, jako on sám...

Vážený pane řediteli,
k pravidelnému měsíčnímu hlášení o stavu vodní nádrže Magda přikládám opět osobní dopis. Inženýr Anděl mě ujistil, že Vás mé dopisy neobtěžují, ale působí mezi celostátními vodohospodářskými materiály, které musíte denně pročítat, jako osvěžení a živá odezva z terénu.
Když se v pondělí před mým domkem nečekaně objevilo nablýskané auto s nápisem Ředitelství povodí, zastavilo se mi srdce. Co se stalo? Co jsem zanedbal? Revize bez varování? Ale když pak vystoupil usměvavý modrooký inženýr Anděl a šel mi s otevřenou náručí v ústrety, pomyslel jsem si, že nejspíš jel kolem a zastavil se u starého vodáka na kus řeči...


Loni vydalo nakladatelství Cosmopolis Zdeňkovi Svěrákovi knihu s názvem Strážce nádrže. Přiznám se, že jsem neměla v plánu knihu vůbec číst. No, nakonec jsem se ke knize přece jen dostala a tak se spolu podíváme, jak se mi kniha vlastně líbila.

Obálka této knihy je opravdu jednoduchá, kdy jsou hlavními dominantami jméno autora a název díla.
Osobně si myslím, že by si kniha zasloužila lákavější "kabátek." Avšak na druhou stranu díky obálce je kniha snadno zapamatovatelná a rozhodně nepřehlédnutelná.

Uvnitř nás pak čeká celkem 23 dopisů, určených řediteli povodí. Starý Smrček se zde rozpovídává nejen o stavu vodní nádrže, ale také vzpomíná na zajímavé události ze svého života.
Kniha je doplněna i o ilustrace z pera Zdeňky Huškové st., které celý příběh krásně dotvářejí.

Bez mučení se přiznám, že Zdeněk Svěrák je pro mne jako autor knih, velkou neznámou. Jeho nová kniha mne nelákala ke čtení, i když jsem si ji díky obálce a propagaci pamatovala. Když se mi nakonec dostala do rukou, tak jsem z ní měla strach. Bála jsem se, že mi nebude mít co říct. Myslela jsem si, že Svěrák osloví spíše starší čtenáře a mladšímu publiku nic neřekne.
To byl však omyl a já jsem opravdu ráda, že jsem si knihu přečetla.

Strážce nádrže je totiž poetický příběh s laskavým humorem, který rozhodně osloví i mladší generaci čtenářů. Autorův styl vyprávění je opravdu kouzelný a lehký.
Celá kniha působí jako takové milé pohlazení po duši, i když ne vždy jsou příhody v ní veselými.

Jiří Smrček je moudrý muž, bývalý učitel, který již má leccos odžito a tak se často stává, že ve svých dopisech řediteli povodí vykládá zážitky ze svého života. Nebojí se povykládat o osudech obyvatel obce nebo o střípcích ze svého života.

Autor se v knize nebál udělat legraci i z ne příliš příjemného vyšetření a rozhodně to není jediná část v knize u které se čtenář pobaví.
Přesto si však myslím, že celý koncept dopisů bez odpovědí byl poněkud zvláštní. Jako zápisky z deníku by kniha nevyvolávala zbytečné otázky a úvahy nad tím, proč se ředitel ani jednou neobtěžoval na dopisy odpovědět, zvlášť, když se nad jejich čtením dobře bavil.

Pokud se právě ocitáte v nějakém složitějším období a nebo toužíte po milé knize, která vás pohladí po duši, tak se rozhodně podívejte po Strážci nádrže. Myslím, že se tato útlá knížečka stane Vaším milým společníkem při odpoledni stráveném pod dekou s horkým nápojem.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu Strážce nádrže můžete zakoupit.


Název: Strážce nádrže
Autor: Zdeněk Svěrák
Ilustrace: Zdeňka Hušková st.
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 96
Rok vydání 2018






10 komentářů:

  1. Čítala som od Svěraka Povidky a nasla som v nich presne ten humor typicky pre neho. Mam rada jeho filmy a inteligentny humor. Mozno po nej v ramci oddychovky siahnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem od něj nic jiného nečetla, ale rozhodně můžu Strážce nádrže doporučit :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě :) Nejsem si jistá, jestli mi to přesně sedne, ale občas ráda experimentuji, takže ji asi nakonec zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, opravdu slibuju, že se příjemně pobavíš :-)

      Vymazat
  3. Ani jsem nevěděla, že Svěrák vydal i pár knížek, asi si budu muset alespoň jednu přečíst, protože ho mám moc ráda!
    Tvému blogu dávám odběr a budu se sem ráda vracet, stejně tak ráda tě přivítám i u sebe na blogu:

    ByGabra

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za odběr, jsem ráda, že se ti u mne líbí :-) a Strážce nádrže opravdu doporučuji, já jsem se u něj překvapivě dobře bavila :-)

      Vymazat
  4. Svěrákovy filmy mám celkem ráda, ale knihu jsem od něho žádnou nečetla, a zatím asi ani nechci...
    Ale recenze je pěkná a poutavá :)) Jen mě kniha asi dějově moc neoslovila :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsem byla překvapená, že se mi kniha až tak líbila :-) Třeba někdy, jak budeš mít nějaký splín, po ní automaticky sáhneš :-)

      Vymazat
  5. Svěrák je pán. Neskutečný! Podle mě není lepšího současného tvůrce... Strážce nádrže jsem sice neviděla, ale podle recenze to vypadá na hodně zajímavé čtení a asi po něm sáhnu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že jsem od něj četla jen jednu knihu a to tuto a rozhodně doporučuji, myslím, že se musí líbit každému :-)

      Vymazat