RECENZE: Motýlí křik | Jan Tománek

"Dobře - tak vy chcete znát pravdu o tom, jak funguje svět?
O to tady jde? Mohu vám říct svoji pravdu, pokud chcete..."



Pavel Černý je televizní reportér, jehož zářivá kariéra již dávno vyhasla a on se, bohužel, musí spokojit s točením, ne až tak atraktivních reportáží.

Přesto však nepřestává doufat, že jeho čas opět přijde a on se vrátí zpět na výsluní. A přesně to se mu také splní ve chvíli, kdy jede točit reportáž o muži, který zemřel na dně špatně zajištěného výkopu.

"Dokážeš si představit tu ohromnou lobby, která za tím stojí? To už je důvod zamést taková nepříznivá data pod koberec a docela dobrý motiv odstranit někoho, kdo to chce vynést ven... Nemyslíš? podíval se Pavel významně na Zillu.
"Ty s tím chceš jít ven?" začaly Zille docházet souvislosti.
"Zítra s tím zajdeme za Kamilem."
Zilla začala sbírat vytištěné grafy ze stolu. "Nechci být paranoidní, ale hodím to radši do skartovačky. Mimochodem, tady máš ten USB disk," podala Pavlovi stříbrnou klíčenku a cítila, že se jí lehce třese ruka.
"Myslím, že potřebuju panáka."

Černý záhy zjistí, že se jednalo o Williama Sanderse, vysoce postaveného muže z ministerstva zemědělství v USA. To by mohla být ta pravá chvíle pro jeho hvězdný návrat! Při rozhovoru s odborníkem na závaly se dostane na tenký led, když připustí, že by se nemuselo jednat o nešťastnou náhodu, ale o plánovanou vraždu.

Černý se proto rozhodne na vlastní pěst pátrat po tom, co vlastně Sanders dělal v Praze a komu mohl být trnem v oku. Díky svému pátrání se dostane k informacím, které ovlivňují dění světové politiky a to je teprve začátek...


Nedávno se mi stala taková milá věc, a to, že mě autor na instagramu oslovil, zda bych si nechtěla přečíst jeho knihu. Po přečtení anotace, která vypadala zajímavě, jsem souhlasila a nyní vám ráda přiblížím, jak se mi kniha z pera českého autora líbila.

Jak už jste u mě zvyklí, nejprve se podíváme na obálku. Ta se opravdu povedla! Jednoduchý motiv motýla stojícího na žárovce vypadá velmi efektně. Samotný motýl je pak vyveden v lesklé podobě, díky čemuž působí plastickým dojmem.

Kniha je rozdělena na dvě části a obsahuje celkem 133 kapitol. Kapitoly jsou poměrně krátké, a sledují dění více postav. Díky pravidelnému střídání jednotlivých pohledů a také vzhledem k rozdělení kapitol působí celá kniha velice svižným dojmem.

Postav, které pořádně hýbou dějem je zde hned několik. Kromě vyhaslého televizního reportéra, který se svou kariéru pokouší oživit záhadným úmrtím amerického občana z vyšších kruhů, zde máme Zillu, která při studiích rovněž pracuje v televizi, spolu s Černým. Je to právě Zilla, kdo pečlivě studuje materiály, které Černý při svém pátrání získal. 

Hrabě Černohorský, sympatický postarší muž, který býval ministrem zahraničí, má díky svým životním zkušenostem potřebný nadhled a pomůže se Pavlovi dostat na konferenci Bilderberg, aby mohl své pátrání dotáhnout do patřičného konce. 
V neposlední řadě je zde Robert Cox, tajemný muž, který na sebe strhává pozornost díky nápadným dredům, který přiletí do České republiky s jasným plánem.

Jan Tománek napsal konspirační thriller, který je připodobňován ke knihám Dana Browna, ale je tomu skutečně tak? 
Kniha začíná poněkud pozvolným tempem, které však není překážkou. Čtenář má čas se v klidu zorientovat v postavách a ději samotném. Postupně se rozjíždí hra na kočku a myš, plná šílených konspirací, které do sebe pomalu zapadají a dávají celému případu mrtvého Sanderse zcela nový rozměr. 

Když už si je čtenář vcelku jistý tím, jaké bude mít příběh rozuzlení, tak jej Tománek opět svede z cesty a ukáže mu, že nic není takové, jak se na první pohled zdálo. Díky tomu, že děj knihy není úplně průhledný, si zde jistě každý přijde na své. 

Atraktivní je i české prostředí, do kterého je Motýlí křik z velké části zasazen. Děj se dotýká i světové politiky a tajných mocenských skupin, které de facto řídí celý svět. Spolu s Pavlem Černým se proto dostáváme, za opravdu šílených podmínek, na konferenci Bilderberg. 

Nejen, že Tománek pracuje s ověřitelnými fakty, ale díky stylu, jakým je kniha psána, vás doslova donutí přestat v danou chvíli číst, a otevřít internet, kde se sami přesvědčíte o tom, že nečtete jen nesmysly "vycucané z prstu."
Ano, jedná se z velké části o různé konspirační teorie, přesto se mi líbí, jakým směrem autor uvažuje.

Abych však pouze nechválila, je potřeba zmínit také fakt, že chování jednotlivých hrdinů nebylo vždy úplně logické. Docela zvláštní byl hlavně Pavel Černý, který, jakožto ostřílený reportér, si ne vždy informace, které získal, patřičně ověřil a okamžitě se do všeho bez rozmyslu vrhal po hlavě.
Také ostatní hrdinové se místy chovali tak, jak potřeboval autor, nikoliv tak, jak by se v reálu nejspíš zachovali.

Přesto se na české poměry jedná o vydařený thriller, který si zaslouží vaši pozornost. Rozhodně si zde přijdete na své, zvláště pak, jste-li fanouškem konspiračních teorií. 



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji Janu Tománkovi,
knihu Motýlí křik si můžete zakoupit třeba na webu albatrosmedia.


Název: Motýlí křik
Autor: Jan Tománek
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 336
Rok vydání: 2018



2 komentáře:

  1. Jj konšpiračné teórie sú moje. A ak sa jedná o napínavý thriller k tomu, dostavame sa k mojej krvnej skupine. Na odreagovanie pred porodom to znie dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě doporučuju, Ali. Myslím si, že by sis tady mohla přijít na své, je to fakt zajímavé čtení :-)

      Vymazat