RECENZE: Mlhy Serengeti | Leylah Attar

Kdysi dávno v Africe
jsem políbila krále...


Když je v nákupním centru v Africe spáchán teroristický útok, jeho následky jsou šílené. Zůstane po něm spousta mrtvých a hlavně velká díra v srdcích pozůstalých. 

Jedním z pozůstalých je i Jack Warden, který ten den přišel o všechno na čem mu záleželo. 
Jack je pěstitelem kávy na vyhlášené farmě v Tanzanii, je rozvedený a jeho největším štěstím je jeho dcera Lily, která u něj sem tam tráví prázdniny, a jeho věrnou parťačkou je svérázná matka Goma.

Ten den měla Lily v nákupním centru taneční představení, na které se nesmírně těšila. Jack se ještě potřeboval na chvíli vrátit do auta, když centrem otřásl výbuch. 
Ten den Jack ztratil všechno na čem mu kdy záleželo a jeho srdce zkamenělo.

Lily. Panebože. Zklamal jsem tě.
Zatímco byl svět kolem něj sražen na kolena – stěny stržené, střecha rozmetaná na kusy, všude kosti a krev –, Jack cítil, jak byl roztržen vedví. Jack předtím, který miloval černou kávu, modré nebe a jízdu do města se staženými okny, a Jack potom, před kterým se v bouřlivém odpoledni za sboru sirén vznášel líbezný úsměv jeho dcery a duhový culík.
Jak vypadám? Nádherně. Jako vždycky.
V ten okamžik, zatímco se snažil zbavit té tíhy, která ho přišpendlila k zemi, už to Jack věděl. Věděl, že tomu neunikne, že se toho nezbaví. A tak stejně jako když unavená antilopa nastaví hrdlo lvu, zavřel Jack oči a nechal se pohltit oslepujícím pláštěm tmy.

Rodel Emersonová přijela do Tanzánie, aby vyzvedla sestřiny věci. Nedokázala si představit, že už ji nikdy neuvidí, že její odvážná sestra zahynula pod troskami rozmetaného obchodního centra.
Při balení však narazí na něco zajímavého, seznam jmen dětí, které je potřeba vyzvednout a přepravit do bezpečného zařízení.

Tyto děti se narodily jako albíni a mrtvé mají obrovskou cenu. Rodel proto neváhá a ujímá se tohoto obtížného úkolu, aby vzdala hold své milované sestře. Jejím úkolem je najít a přepravit tři děti, které v serengetských pláních nemají naději na dlouhý život.

Shodou náhod vyhledá Jacka a přesvědčí jej, aby jí pomohl. Oba dva si však nedokážou představit, čemu budou muset na své cestě čelit.


Loni nakladatelství Moba vydalo druhou knihu od Leylah Attar, u které jsem si po přečtení Papírové labutě (Moba, 2017) byla jistá, že se stane mou oblíbenou spisovatelkou. Myslím, že jsem se nemýlila a autorka má rozhodně co nabídnout i nadále. 

Tentokrát se její román inspiruje skutečnými událostmi a to teroristickým útokem na nákupní centrum Westgate a albinismem. Tyto děti jsou totiž v podstatě předem odsouzeny k smrti, díky pověrám o jejich magických schopnostech se s nimi kupčí ve velkém, aby se z nich následně připravovaly různé "magické lektvary."

Obálka této knihy je, stejně jako u její předchůdkyně, jednoduchá, kdy můžeme vidět ženskou siluetu v záři zapadajícího slunce. Těžko si takto z obálky představit, o čem by kniha mohla být, každopádně mně se její grafické zpracování líbí.

Uvnitř na nás po otevření čeká prolog, po kterém následuje krátká kapitola z Jackova pohledu, vystřídaná kapitolou z pohledu Rodel. Vypravěči jsou zde dva, Rodel a Jack, a kapitol je celkem 31. Vypráví převážně Rodel, ale posledních pět kapitol nám ze svého pohledu přiblíží Jack. 
Příběh je zakončený epilogem a poté následuje autorčina poznámka, ve které nám přiblíží nejen problém albinismu v afrických zemích.

Jack je muž jako hora, který dříve miloval svou dceru, kávu a modré nebe je nyní doslova prázdnou schránkou. Během okamžiku přišel o všechno, na čem mu kdy záleželo a ze sympatického farmáře se stal bručoun, kterého na světě již nic netěší. 
Namísto toho Rodel, která je ze ztráty své sestry v šoku, je odhodlaná dokončit to, co její sestra započala i přes to, že je to právě Rodel, kdo byl ze dvou sester ten opatrný a rozhodně ne odvážný. Vydává se proto se zaujetím lvice zachránit děti, které by jinak byly odsouzeny k smrti.

Autorka disponuje neuvěřitelným talentem při vykreslování postav. Při čtení Jackových replik budete mít sevřené hrdlo a knedlík v krku. Ano, až tak živě působí popisování jeho ztráty a přestože nemám děti, tak věřím, že úmrtí milovaného dítěte je tím nejhorším, co může rodiče potkat.

Také africké prostředí je něčím, co jistě čtenáře zaujme. Autorka krásně popisuje africkou přírodu, všechny její pohádkové i drsné části, které perfektně dotvářejí celkový dojem z knihy. Osobně jsem měla při čtení strašnou chuť všechny krásy této nespoutané divočiny vidět na vlastní oči.

I přes těžké téma dvou lidí, kteří přišli o své blízké se nejedná o knihu, ze které bude sálat depresivní nálada. Mlhy Serengeti jsou knihou, která disponuje dobrodružstvím a akcí a je okořeněná romantickou linkou. Tato linka byla přirozená a nenásilná, přesto se však v jednu chvíli zvrtla v cosi sladkého, z čeho opravdu bolely zuby. Vzápětí se však autorka "vzpamatovala" a pokračovala romanticky, leč nenásilně, za což jsem velice ráda.

Při čtení mi bušilo srdce a příběh jsem si užila plnými doušky. Zamilovala jsem se nejen do africké přírody, ale také do Jacka, který byl tím správným hrdinou. Bilo v něm odvážné srdce bojovníka, který se také nebojí ukázat své city.

Rozhodně tento hořkosladký příběh odehrávající se v kopcích pod horou Kilimandžáro doporučuji a doufám, že si ho užijete stejně, jako já. 
Leylah Attar mne nezklamala a já se těším, až si budu moct přečíst její další příběh.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA,
kde si knihu Mlhy Serengeti můžete zakoupit.

Název: Mlhy Serengeti
Autor: Leylah Attar
Překlad: Petra Pechalová
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 424
Rok vydání: 2018

3 komentáře:

  1. Hezky napsaná recenze. Knížka mě zaujala, že se odehrává v Africe. Pokukovala jsem po ní už loni, ale pak na ni zapomněla. Takže moc díky za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ti ji připomněla :-) Snad se k ní dostaneš a budeš spokojená.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat