RECENZE: Prokletí Schwartzovy vily | Anna Beatrix Bártová

Svět živých i mrtvých se střetává.
Minulost se hlásí na světlo boží
a nenechá nás spát!


Mladí manželé Nora a Leonard čekají svého prvního potomka, ale moc šťastní nejsou. I když se z Nořina těhotenství radují a na miminko se těší, tak jim radost kazí Leonardovi rodiče, u kterých manželé žijí.

Leonardova matka je totiž se snachou věčně nespokojená a pokaždé má mnoho připomínek ke všemu, co Nora udělá, zatímco Leonardův otec je příkladem typického muže, který chce mít od své ženy pokoj. Byť je s Norou a její starostí o domácnost spokojený, tak se do připomínek své ženy raději nemíchá a je spíše tichým pozorovatelem.

Nora je ze současné situace smutná a často kvůli tomu pláče. Když jednoho dne Leonard přijde s tím, že by konečně mohli bydlet sami, je Nora štěstím bez sebe. Většina lidí by jistě zpozorněla, pokud by se jim naskytla nabídka koupě bytu ve staré vile, která sousedí s opuštěným hřbitovem. Mladé manžele však tento fakt rozhodně z míry nevyvede.

Zmítala se v posteli a snažila se probudit. Něco ji drželo v hlubokém spánku a bránilo jí, aby procitla. Ale ona přitom vnímala! Vnímala všechno. Zlo, které ji objímalo a plazilo se kolem jejího obrovského břicha, ve kterém rostl nový život. Konečně se jí podařilo otevřít oči. Zorničky se rozšířily strachem a ona se snažila proniknout pohledem skrze těžké zatažené závěsy do tmy. Sáhla pravou rukou na druhou polovinu postele, ale nic nenahmatala. Přitáhla si kolena k břichu a přinutila se přetočit těžké tělo do kleku. Kde je? Kde pro Krista Ježíše může být?  Šmátrala vyděšeně po prázdném prostěradle.
"Wilhelme?" zašeptala a hlas se jí třásl. "Wilhelme!" zavolala již o poznání hlasitěji...

Vidina života ve vlastním bytě je opravdu lákavá a že se byt prodává za směšné peníze makléř vysvětluje nejen sousedícím hřbitovem, ale také podmínkou, která je spojena s prodejem bytu. Musí se zde zachovat starožitný nábytek, který je jeho součástí a noví majitelé jej nesmí prodat dříve než za deset let.

Nora s Leonardem neváhají, jejich záliba v historii a touha žít konečně podle svého zvítězí. Když se krátce po nastěhování v domě začne zjevovat malá holčička, je to teprve začátek. Postupně se nejen v bytě začnou dít ještě podivnější věci, které manželům pořádně zamotají hlavu...


Prokletí Schwartzovy vily je mysteriózní thriller, který vyšel tento rok u nakladatelství Petrklíč. Jelikož ihned poté, co kniha vyšla, jsem ji potkávala snad úplně všude, a má zvědavost byla silnější, knihu jsem si pořídila. Pojďme se tedy podívat, jak se mi tento thriller z pera české autorky líbil.

Obálka se zde opravdu povedla, stará, oprýskaná vila nahání strach a vzbuzuje zájem. Když se na obálku pořádně zaměříme, tak si můžeme všimnout i detailů v oknech. Celkově se jedná o opravdu povedenou práci, zvlášť na české poměry.

Pořád totiž zastávám názor, že obálka knihu z větší části také prodává a bohužel, mnohdy by studenti v hodině počítačové výuky vytvořili lepší obálky, než jaké kolikrát v knihkupectvích potkáváme.

Příběh začíná prologem, odehrávajícím se v létě 1851 a dále je rozdělený na tři části, které zakončuje epilog a autorčino věnování. 
Kapitoly nejsou číslovány, ale mají své vlastní názvy, díky čemuž si můžeme domyslet, o čem nejspíš daná kapitola bude. Celkem je zde 20 kapitol, které jsou také vzhledem k délce knihy, kratší. U každé nové kapitoly je zároveň v rohu fotografie domu, což je příjemným zpestřením.

V prologu, který nás přenese do roku 1851 se setkáváme se dvěma sourozenci, Johannem a Clarou, a připravte se na to, že s vámi pořádně zahýbá a již na prvních stranách ve vás probudí opravdu silné emoce. Zároveň se jedná o jakýsi příslib toho, že ani v dalších kapitolách se u čtení rozhodně nebudete nudit.

Díky tomu, že si Prokletí Schwartzovy vily nehraje na knihu, u které se budete klepat strachy, nehrozí, že budete číst s dávkou očekávání, která nebude ani zdaleka naplněna. Autorka poutavě rozvíjí příběh mladých manželů, kteří se konečně přestěhují do svého vysněného bytu a vůbec jim nevadí starobylý nábytek, nebo sousedící hřbitov.

Vzhledem k jejich zájmu o architekturu, hřbitovy a historii celkově, je jejich bydlení, které by bylo pro ostatní spíše hrůzou, splněným snem. I když, vzhledem k tomu, v jaké dusivé atmosféře oba manželé žili u Leonardových rodičů, bych osobně bydlela i v kapli přímo na hřbitově, hlavně abych byla pryč.

Samotný příběh se odehrává zhruba v průběhu necelých šesti let. A Nora s Leonardem a později i s jejich malou dcerkou zažijí mnohokrát opravdu krušné časy. 
Autorčin styl je opravdu příjemný. Nechodí se zde zbytečně kolem horké kaše, přesto je příběh plný napětí, které je však dávkováno postupně. Kniha mne sice nepřinutila se bát, nicméně nepříjemné pocity a mrazení ve mně vyvolat dokázala.

Jelikož nic není dokonalé, tak i k Prokletí Schwartzovy vily bych měla nějakou tu výtku. Hlavně k vedlejší dějové lince, jehož hlavními aktéry byli Nořina sestra a její nová láska. Tato dějová linka se mi zdála zbytečná a příběh nikam neposouvala, což byla škoda. 

Docela mne zamrzely i chyby, které se v textu objevovaly. Většinou nad nimi přivírám oko a chyby vyloženě nehledám, ale zde bylo pár vět, které měly opravdu velmi zvláštní slovosled, u kterého jsem se nejednou zarazila a přemýšlela, jakou úlohu má vlastně u knihy redaktor.,

Samotný závěr knihy pak působil trochu uspěchaným dojmem, jelikož se celé vyústění odehrálo na pár stránkách. Myslím si, že je škoda, že autorka celé finále takto uspěchala. Sama jsem čekala něco trošku "wau," když už v domě, ve kterém straší, vydrželi tolik let. 

Nicméně i tak jsem byla spokojená. Po dlouhé době jsem četla duchařinu, u které jsem nepřevracela oči v sloup nebo nechápala, co na ní všichni čtenáři vlastně vidí. Možná je to tím, jak je napsaná, možná tím, že si nehraje na něco, co není, jak to u těchto knih bývá.

Pokud máte chuť si přečíst o jedné prokleté vile, která stojí v blízkosti hřbitova, tak po knize rozhodně sáhněte. Myslím si, že si čtení užijete stejně, jako já.



Název: Prokletí Schwartzovy vily
Autor: Anna Beatrix Bártová
Nakladatelství: Petrklíč
Počet stran: 224
Rok vydání: 2019

11 komentářů:

  1. Děkuji za krásnou a podnětnou recenzí. Takových si obzvlášť vážím, protože mou tvorbu posouvají o kus dál. 🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za přečtení a budu se těšit na další knihu :-)

      Vymazat
  2. Skvelo napísaná recenzia! :) Príbeh sa mi zapáčil, je to presne môj štýl :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je velká lákačka a věřím tomu, že se k ní jednou dostanu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá moc dobře. :-)
    Těch chyb je škoda... když jich je víc při čtení to poměrně ruší :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano, zvlášť v dnešní době jsou chyby v knihách opravdu velkým problémem.

      Vymazat
  5. Tak to vypadá opravdu hodně dobře. Souhlasím s tebou, že obálka také prodává a tahle je naprosto dokonalá. :) Musím se po knize podívat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlasím, fakt se vyvedla :-) Rozhodně doporučuju, snad se ti bude líbit stejně, jako mně :-)

      Vymazat
  6. Velmi zajímavý děj který mě až do konce nenechal klidnou a udržoval mě v napětí a zvědavosti jak to všechno dopadne.

    OdpovědětVymazat