RECENZE: Dost dobrá matka | Bev Thomasová

Nejnebezpečnější lež:
Když lžeme sami sobě!


Ruth Hartlandová je uznávanou psychoterapeutkou, která však v rodinném životě neměla příliš štěstí. 
Je matkou dnes již dospělých dvojčat, přičemž jedno z nich - křehký a citlivý Tom, před časem beze stopy zmizel.

Již před Tomovým zmizením měla rodina problémy, ale po jeho odchodu se celá iluze šťastné rodiny rozplynula jako pára nad hrncem a Ruth zůstala sama, pouze se svou prací.

RUTH SE NEVZDÁVÁ NADĚJE, ŽE SYNA NAJDE, ČEKÁ VŠAK NA JEHO NÁVRAT TAK ÚPĚNLIVĚ, ŽE ŽIJE POUZE NAPŮL.

Když jednoho dne přijde do práce, má pocit, že se jí zastaví srdce. Jakoby viděla Toma! Jedná se však o jejího nového pacienta, labilního Dana Griffina.
Ruth se snaží ze všech svých sil, aby Danovi co nejvíce pomohla. Neuvědomuje si však, jak ji touha po Tomovi zastírá její profesionální úsudek.

Podle papírů se Dan Griffin nijak nevymykal normálu. Byl rozrušený, šlo o naléhavý případ, podobal se všem ostatním pacientům, se kterými se na oddělení psychiatrické traumatologie setkáváme. V podstatě tuctový, ano, takhle jsem ho policistům popsala. Když v záznamech o těchto prvních terapeutických sezeních hledali odpovědi, dočetli se sice o tom, že měl na tváři modřinu, o hrůze v jeho hlase i o vzpomínkách natolik živých, až mu braly dech, ale nenašli ani náznak, že by byl schopen násilí. Vůbec nic, co by svědčilo o tom, čeho je schopen. Chvíli trvalo, než jsem pochopila, že otázka, kterou jsem si měla položit, nezněla "Proč jsem nepostřehla, že se to blíží?", nýbrž "Proč jsem se mu neklidila z cesty?"

Dost dobrá matka nás zavede do utajeného světa mezi psychoterapeutem a jeho pacientem, v jehož centru tiká časovaná bomba. Držíme v rukou dramatický příběh o nekončícím závazku matky a o tom, že…


Nakladatelství Leda přichází s novinkou, která už na obálce slibuje napínavý a psychologicky rafinovaný thriller. Pojďme se tedy podívat, zda je tomu skutečně tak.

Obálka knihy je temná a mrazivá, stejně jako příběh samotný. Vepředu nás svou pochvalou na knihu láká i vyhlášená Paula Hawkins.
Uvnitř na čtenáře čeká celkem 26 kapitol, které zakončuje autorčino poděkování.

Autorka se pro mne jeví jako kouzelnice, protože stvořila knihu ze které vás bude opravdu mrazit. Ruth, hlavní hrdinka celého příběhu, je uznávanou psychoterapeutkou, pro kterou je její práce vším. Její rozhovory s klienty, kterým poskytuje terapeutickou podporu byly tak reálné, že se vy sami budete cítit jako přísedící někde v ordinaci.

Při čtení těchto pasáží mi bylo více než jasné, že autorka nepíše jen tak "z cesty" ale ví o čem je řeč. Když se jednotliví klienti začnou před Ruth konečně nějakým způsobem otevírat, tak cítíte všudypřítomnou intimitu a zároveň důvěru, kterou do své terapeutky vkládají.

Přesto je tu však tíživé tajemství, které Ruth před svými kolegy nedává najevo. Nikdo z jejích spolupracujících nemá ani tušení, jaké trápení ji tíží den co den, již více než rok. A touha po tom, zjistit, co se v rodině Hartlandových vlastně stalo, čtenáře pohání nebezpečnou rychlostí.

I PROTO SE SITUACE VYMKNE KONTROLE – A NÁSLEDUJÍCÍ DĚSIVÉ UDÁLOSTI PŘEKONAJÍ I TY NEJTRAGIČTĚJŠÍ PŘEDSTAVY…

Pokud čekáte knihu plnou šokujících zvratů, tak se bohužel nedočkáte. Příběh postupně plyne jako řeka, přičemž čím blíže ke konci jste, tím více napětí graduje.
Dost dobrá matka vás však psychicky vyčerpá, alespoň já jsem se tak po dočtení cítila. Ta bezmoc a lítost se kolem mne vznášely jako hustý černý mrak.

Kniha se nezaobírá pouze pocity hlavní hrdinky a vztahem terapeut-klient. Sledujeme zde postupný rozklad rodiny, a to ještě v době, kdy mohli všichni čtyři fungovat úplně jinak. Jak nadržování jednomu pošramotí ego druhému, Carolyn a její pocity vůči celé rodině, díky nemaskovanému nadržování bratrovi, nebo manželův hněv, kterým vyjadřoval svůj nesouhlas s výchovou Toma.

Všechny tyto části dohromady tvoří Dost dobrou matku. Knihu, která je bravurně napsaná a zoufalost spolu s mnoha dalšími pocity z ní doslova odkapávají. Osobně jsem už dlouho nečetla tak propracovanou knihu, která by ze mne vysála všechnu mou pozitivitu.
Jedná se o silné a mrazivé čtení, kteří si bezesporu užijí všichni milovníci opravdu propracovaných psychologických thrillerů.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství LEDA,
kde si knihu Dost dobrá matka můžete zakoupit.




Název: Dost dobrá matka
Autor: Bev Thomasová
Překlad: Věra Klásková
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 336
Rok vydání: 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat