RECENZE: Beze svědků | Lisa Jewellová

Vzorná studentka, milovaná dcera,
bezvadná kamarádka. A najednou je pryč.


Deset let čeká Laurel Macková na odpověď, co se stalo s její zmizelou dcerou Ellie. Milovanou, obdivovanou a bezproblémovou.

Jednoho dne odešla do knihovny a od té doby ji nikdo neviděl. Pátrání vyšumělo do ztracena, nenašla se jediná stopa, jediný svědek.

Pak přijde telefonát od policie. Našly se Elliiny ostatky. Jenomže pořád nikdo neví, co se dělo těch deset let.
Unesl ji někdo? Utekla z domova?

Zoufalá Laurel potkává šarmantního Floyda a jejich zprvu nevinný flirt rychle přeroste v hlubší vztah. Laurel věří, že ji v životě zase potkává něco hezkého. Jenomže setkání s Floydovou dcerou Poppy otevírá hluboké rány… Malá Poppy je totiž neuvěřitelně podobná zmizelé Ellie, když byla malá.

Nenápadné okolnosti se pomalu propojují a Laurel konečně nachází odpovědi. Ale opravdu chce znát celou pravdu?


Knih, ve kterých se hledá někdo, kdo zmizel ze dne na den, bez sebemenší stopy je celá řada. Nakladatelství Cosmopolis v tomto roce vydalo knihu Beze svědků, ve které se pátrá po pohřešované dívce. Stojí tento příběh za přečtení nebo v zástupech podobných knih zapadne? Já pevně doufám, že tomu tak nebude.

Obálka knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy vidíme siluetu odcházející dívky. Kniha má papírový přebal, který je na omak příjemně plyšový.

Kniha je rozdělena do pěti částí a celkem čítá šedesát pět kapitol. Nechybí ani prolog a epilog, spolu s poděkováním autorky.

Samotný příběh je prolínáním dvou dějových linií, které jsou od sebe vzdálené deset let. Tyto dějové linie se navzájem střídají a pomáhají tak čtenáři pochopit, co se vlastně tenkrát stalo. Toto vyprávění je díky střídání minulosti s přítomností o to více syrovější a čtenář se tak stává součástí příběhu.

Příběh začíná jako mnoho jiných. Ellie je svědomitou dospívající dívkou, které se však nevyhnuly pubertální vrtochy. Aby zapůsobila na kluka, který se jí líbí, přemluvila matku k sehnání doučovatelky. 

Tato dáma je však zvláštní. Oblékáním i chováním je taková mladá - stará a Ellie docela děsí. Po pár hodinách tak usoudí, že už se naučila všechno co potřebovala a je ráda, že k nim paní na doučování konečně přestane chodit.

Jednoho dne se vypraví do knihovny a už se nevrátí. Laurel nedokáže pochopit, jak ostatní můžou dále žít své životy, aniž by věděli, co se vlastně Ellie stalo. A tak přichází rozpad rodiny.
Po letech však potká Floyda, šarmantního muže, ke kterému si po letech konečně dovolí cítit se zase jako normální milovaná ženská. 
Jenže je tady Poppy, jeho dcera, která je až nápadně podobná Ellie. A to otevře staré rány a množství bolavých vzpomínek.

Lisa Jewellová napsala příběh, který je ponurý a velmi emotivní, zvláště pak pro ženy, které jsou samy matkami. Věřím. že číst takové knihy musí být opravdu těžké, zvlášť, když vám doma běhá vstaní dítě.

Vyprávění Laurel je syrové a čím více se dostáváme do hloubky, tím je její bolest hmatatelnější. Sama se po celá léta s touto ztrátou nedokázala vypořádat a vzhledem k tomu, že dodnes neví, co přesně se s její milovanou holčičkou stalo, je to o to bolestnější.

Postupem času se před námi začíná rozkrývat celý příběh, jehož hlavní obětí byla nevinná Ellie. Hlavně v druhé polovině knihy začne být jasnější o co tady vlastně šlo. Spolu s Ellie tak prožijeme i její věznění, které bylo opravdu kruté.

Čas strávený s touto knihou ubíhá rychlejším tempem a není zde místo na nudné nebo nezáživné pasáže. Sama jsem byla ke knize doslova připoutána a hlavní postavy ve mně dokázaly vzbudit opravdu mnoho emocí.

I když by se mohlo zdát, že je kniha docela předvídatelná, není tomu úplně tak. Autorka čtenáře jistě překvapí šokujícími zvraty, které příběhu dodají šťávu.
Pokud jste milovníky psychologických thrillerů, tak by vám jistě neměla uniknout ani kniha Beze svědků. Silný příběh ze kterého mrazí vám jistě bude v hlavě ležet i notnou chvíli po dočtení.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Beze svědků si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.



Název: Beze svědků
Autor: Lisa Jewellová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 288
Rok vydání: 2019




10 komentářů:

  1. No, přemýšlím jestli se mám do knihy teď pouštět, když čekám v únoru prcka, aby mě to moc,,nerozsekalo"...
    Ale třeba později... povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, uvidíš, jak se budeš cítit. Celkově však byla kniha určitě hodně dobrá :-)

      Vymazat
  2. Právě takové jednoduché obálky mám nejradši, většinou se i nejlépe hodí k obsahu knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super.. Díky za recenzi.. :) ráda si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle knížka mě celkem překvapila, hlavně tím, jak to doopravyd bylo s Ellie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, byla to síla. Ale souhlasím s tím překvapením, přitom se tváří docela nenápadně.

      Vymazat
  5. zni to dobre, asi bych se mela naucit rychlocteni abych vsechno stihala :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeš pak dávat nějaký rychlokurz? Měla bych zájem :-D

      Vymazat