RECENZE: Stoprocentní matky | Aimee Molloyová

"Třináct dní.
Překvapivé zvraty.
Tahle kniha vás fakt dostane!"
- B. A. Paris


Říkají si májové mámy, protože se jim všem děti narodily v květnu. Dvakrát týdně se scházejí v brooklynském parku, aby se vymanily z únavné rutiny mateřských starostí a probraly spolu radosti, strach a úzkosti své nové životní etapy, která se točí kolem dětí.

Tu a tam si dopřejí drink v nedalekém módním baru. Jednoho horkého červencového večera se ale něco děsivě zvrtne: chlapečka jedné z matek někdo unese.

Winnie, svobodná maminka, jen nerada nechala šestitýdenního Midase s najatou studentkou, ale kamarádky ji přemluvily, ať není přehnaně ustrašená.
Jenže malý Midas zmizel – a pak následuje nervy drásající překotné úsilí o jeho nalezení.

Kdybych se nepřihlásila do toho jejich spolku. Kdyby vybraly jiné datum nebo místo, někoho jiného než Almu, aby ho ten večer hlídala. Kdyby se nestalo to s tím telefonem.
Kdo mohl tušit, že se to, co v ten den prohlásila Nell - s hlavou zakloněnou k obloze a obličejem ztraceným ve slunci -, doopravdy vyplní: Takovéhle vedro přivolává neštěstí.

Policisté kladou znepokojivé otázky a Winniino soukromí se stává vydatným soustem pro bezohledná média. Ostatní ženy sice mají vůči rezervované Winnie výhrady, tři z nich se ale i tak rozhodnou, že podniknou maximum, aby jí pomohly.

Na světlo vycházejí pečlivě skrývaná tajemství, přátelství se bortí, manželské vztahy jsou vystaveny těžkým zkouškám…


Nakladatelství Leda v poslední době docela válí a vydává jednu zajímavou knihu za druhou. Nejinak je tomu také v případě knihy Stoprocentní matky, která už na obálce láká na zajímavý thriller.

Obálka rozhodně zaujme už na první pohled. Na jemně zeleném pozadí jako první zaujme název knihy, který je vyvedený v rudé barvě a následně zaujme lízátko ve tvaru srdce.

Uvnitř knihy se ukrývá 21 kapitol, které se odehrávají během třinácti dní. Celý příběh uzavírá epilog, který mapuje události rok poté.

Májenky - skupina matek, které se setkávají v parku a dělí se spolu nejen o radosti, ale také o starosti mateřství. Jsou skupinou, jejichž děti přišly na svět v květnu a díky internetové stránce navázaly přátelství.
Jednoho dne se proto rozhodnou, že by bylo fajn si vyrazit i bez dětí a pořádně si to užít. To však netuší, jaké peklo bude po jejich povyražení následovat.

Po nečekaném zmizení malého Midase jsou všichni v šoku. Pořádá se mediální hon nejen na matku malého Midase, ale také na její přítelkyně, které byly v době únosu v baru s ní.
Jelikož se však dámám zdá, že policisté svou práci zanedbávají, vydávají se zjistit pravdu na vlastní pěst.

Autorka začíná příběh zvolna a pomalu nás seznamuje se čtveřicí kamarádek, májenek. Postupně se však odkrývají dávno zapomenutá tajemství a napětí pomalu vrcholí, spolu s tlakem veřejnosti a novinářů.

Při čtení vyvstává mnoho otázek k zamyšlení, napadá mne ta hlavní. Opravdu je matka povinna svůj život zasvětit svému dítěti nebo má také právo být stále ženou a čas od času si vyrazit s kamarádkami, třeba do baru?

Autorka však psát umí a vaši pozornost si jistě získá od první do poslední stránky a vy se stanete jedním z vyšetřovatelů zmizení malého Midase.
Nejednou budete jistě šokováni, protože zde není nic tak, jak se na první pohled zdá. Vždyť už jen samotné téma zmizení malého kojence je více než mrazivé.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda,
kde si knihu Stoprocentní matky můžete zakoupit.



Název: Stoprocentní matky
Autor: Aimee Molloyová
Překlad: Lucie Menclíková
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 352
Rok vydání: 2019


6 komentářů:

  1. Zajímavá recenze :) asi si přidám knížku na seznam "k přečtení". Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha přidána na wish list!!! Díky za tip!!

    Jinak už jsem se bála, že jsi přestala psát, jsem moc ráda, že ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :-)

      Jinak stále píšu-nepíšu. Je teď nějaké divné období. Ale děkuju ♥

      Vymazat
  3. Fuu neviem, som na vazkach. Na jednej strane to vyzera ako dobre čítanie ale na druhej strane, pri svojej laktacnej schize by som sa asi vyrevala.
    Áno, každa matka ma pravo si vybehnut von od detí, doplnit energiu vypustit paru, ale zas na druhej, treba byt opatrny komu zverit dieťa...
    no uvidime. Mozno ked decka odrastu 😊😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že matky budou na knihu určitě pohlížet jinak, než "nematky"
      Za mě určitě povedené :-)

      Vymazat