RECENZE: Neplechy čerta Zbrklíka | Sandra Dražilová Zlámalová

Neposedný čertík s modrýma očima?
Přesně takový je Zbrklík!


V pekle se jednoho dne narodí čertík s nebesky modrýma očima, který dostane jméno Zbrklík. Kvůli jeho zbrklosti ho potkává jeden malér za druhým. 

Nedopatřením vytopí peklo, málem nechá shořet pekelné listiny. Nakonec Luciferovi dojde trpělivost a vyšle Zbrklíka do světa lidí, aby se své zbrklosti zbavil. 

Povede se mu to?

Čert Zbrklík dělal svému jménu opravdu čest: kam přišel, tam ho pro jeho zbrklost hubovali. A když chtěl někde pomáhat, hned ho pro jeho zbrklost odehnali.
On si z toho ale pranic nedělal, byl jako šídlo. Prostě neposedný malý čert. Chvíli tam, chvíli tu a chvíli jinde.
Jeho maminka, moudrá čertice Rozumbrada měla v pekle na starost veškeré důležité listiny. Ty se zamykaly v pekelné listovně a nikdo kromě Rozumbrady a pekelného vládce Lucifera tam nesměl ani vkročit.
Jenže co čert nechtěl... anebo chtěl?


Nejen děti, ale také dospělí ve velké míře milují pohádky. Podle mě jsou nejlepší ty, ve kterých jsou hlavními hrdiny čerti. Právě proto mě zaujala tato roztomilá knížka o zbrklém modrookém čertíkovi, kterou vydalo nakladatelství Bambook.

Obálka knihy je jedním slovem úžasná, nic hezčího jsem v poslední době neviděla a to opravdu nelžu. Rozhodně zaujme už na první pohled a bude klenotem v dětské knihovničce.

Kromě úvodu se v knize nachází celkem čtrnáct kapitol, které jsou doplněny báječnými ilustracemi Marie Koželuhové

Ilustrace sice nejsou celostránkové, ale stránky jako takové jsou opravdu moc hezké a působí jako stránky nějaké staré knihy.

Vlastně ilustrace jsou to, co celou knihu báječně doplňuje. Jedná se o takovou pomyslnou třešničku na dortu. Marie Koželuhová má opravdu cit a kromě toho, že ilustrace báječně sedí k textu samotnému, tak jsou hezky barevné a plné života. Dětem se jistě budou líbit.

Příběh jako takový není ucelené vyprávění rozdělené na kapitoly, ale každá kapitola je jiným zážitkem malého čerta. S trochou nadsázky by se dalo říct, že je v knize obsaženo čtrnáct pohádek, s malým zbrklým čertíkem v hlavní roli.

Kapitoly jsou krátké a příběhy jsou plné nejen rošťáren, které nechtěně malý čertík vyvádí, ale také poučení, které vždy z dané situace nakonec vyplyne. 

Díky délce kapitol se jedná o ideální čtení před spaním. Pokud však máte doma malého školáčka, může si čtení procvičovat i sám. 

Písmenka jsou dostatečně velká a odstavce jsou perfektně rozdělené, díky čemuž se jedná o báječnou knihu i pro první čtení.

Děti občas bývají nešikovné, a i když danou věc myslí dobře, tak se jim, ne vždy, povede přesně tak, jak si představovaly. A přesně takto to má i malý modrooký čertík. I když se mu moc nedaří, tak se vždy všechno s pomocí ostatních vyřeší a ukáže se, že se nejednalo o takovou vědu, aby z toho byl malý čertík smutný.

Díky tomu i děti, které bývají trochu nešikovné pochopí, že se nemusí trápit pokaždé, když se jim něco nepovede, neboť se to zcela normální a ne každý je dokonalý.

Myslím si, že se jedná o opravdu úžasnou knihu, která bude oblíbencem nejen vaší ratolesti, ale také vás. Příhody nezbedného čertíka jsou popsány s lehkostí a humorem, a spolu s dětmi si je jistě užijete a třeba se stanou i vaším oblíbeným čtením před spaním.

Za sebe rozhodně doporučuji, věřím, že nebudete litovat a to nejen díky textu, ale také díky kouzelným ilustracím.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Bambook,
knihu Neplechy čerta Zbrklíka si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.





Název: Neplechy čerta Zbrklíka
Autor: Sandra Dražilová Zlámalová
Ilustrace: Marie Koželuhová
Nakladatelství: Grada
Edice: Bambook
Počet stran: 88
Rok vydání: 2020
Vydání první

Žádné komentáře:

Okomentovat