RECENZE: Dilema | B. A. Paris

Pravda by ji mohla zničit.
Mlčení zase ničí jeho.


Livia nikdy nezažila svatbu snů, protože si Adama vzala v mládí a narychlo. O to víc se teď upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, na níž bude chybět jen jejich dcera Marnie studující v zahraničí. 

Adam ale přichystal překvapení – tajně pro Marnie zařídil letenku domů. Když ho však během dne zdrtí šokující zpráva, není schopen ji Livii sdělit, než oslava skončí. 

Jak daleko zajde, aby své milované ženě dopřál posledních pár hodin štěstí?

Probudí mě chladnoucí voda ve vaně. Jsem trochu mimo. Rychle si sednu, až voda s pěnou zašplouchá o stěny. Zajímalo by mě, jak dlouho jsem spala. Uvolním špunt a odtok zachrochtá. V tichém domě to zní strašlivě nahlas.
Když se utírám, projede mnou chlad. Do hlavy se mi vtírá nějaká vzpomínka. Vzbudil mě totiž hluk, řev motorky venku na ulici. Zarazím se s ručníkem nataženým přes záda. Adam to přece být nemohl, nebo ano? Neodjel by teď někam na motorce, ne v tuhle noční hodinu.
Omotám si ručník kolem těla a spěchám do ložnice vykouknout z okna. Provinile rozbušené srdce se zklidní, když za stanovou stříškou zahlédnu v jeho kůlně žluté světlo. Je tam, nevydal se vyřizovat si účty. Zčásti bych za ním nejradši šla dolů, abych se ujistila, že je v pořádku, ale něco, snad šestý smysl, mi říká, abych to nedělala, že za mnou přijde, až bude připravený. Na okamžik mě zachvátí strach, jako bych zírala do propasti. Ale to je jen kvůli tmě a opuštěné zahradě.
Odvrátím se od okna a lehnu si na postel. Dám mu ještě deset minut, a když do té doby nepřijde, půjdu ho najít.



B. A. Paris doslova vtrhla do knižního světa jako uragán se svou první knihou Za zavřenými dveřmi. Nyní jí vychází již čtvrtá kniha s názvem Dilema.
 
 Obálka je tentokrát opravdu nápaditá. Mnoho z vás si jistě řekne, proč zrovna kytka s utrhanými lístky. 

Obálka však odráží to, co se v knize děje, neboť celou dobu jsme svědky klasického "mám - nemám".

Děj knihy se tentokrát odehrává v jeden jediný den a tak jsou kapitoly nadepsány časem, ve kterém se odehrávají. 

Začínáme tedy v neděli 10. června, ale vracíme se o den zpátky. Vypravěče zde máme dva a to Adama a jeho ženu Livii. 

Tito dva se ve svém vyprávění střídají a tak můžeme sledovat celý den z pohledu obou dvou, díky čemuž se celý příběh stává zase o krůček uvěřitelnějším.

A proč zrovna Dilema? Celý příběh se točí kolem toho, říct či neříct. Liv si vždycky přála krásnou svatbu, které se však bohužel nedočkala. Tak se upnula k tomu, že oslava jejích čtyřicátých narozenin bude perfektní. Bude to taková satisfakce za neuskutečněnou svatbu, kterou si hodlá náležitě užít.
Tuto oslavu plánuje už dlouhá léta před tím, než se jí začne blížit čtyřicítka. Až tak je touto oslavou posedlá.

Adam ví, že jeho ženě na této oslavě opravdu záleží a jelikož je jejich dcera Marnie na studijním pobytu v Hongkongu, a nemůže se zúčastnit oslavy, uspořádá překvapení - Marnie přiletí na oslavu domů.
Bohužel se však stane tragická událost, která Adama naprosto zdrtí a o které není schopný říct nejen Liv, ale ani svému synovi. 
Vždyť přece nemůže zkazit oslavu své milované ženě.

B. A. Paris je naprosto geniální vypravěčkou a i když se tentokrát nejedná o thriller, ale spíše rodinné drama, tak svými popisy, ať už charakterů, ale hlavně pocitů, stvořila z Dilema opět neskutečnou knihu nabitou emocemi.

Emoce jsou tady rozhodně na prvním místě. Všichni od začátku víme, co se nejspíš stalo a je nám jasné, jak celá situace zamává s hlavními hrdiny. Přesto se Dilema čte jedním dechem a to doslova. 
Je velice těžké najít knihu, která by byla emočně tak vykreslená, že má čtenář pocit, že onu bolest prožívá spolu s hlavními hrdiny. 
Autorce se to zde však podařilo a to na jedničku s hvězdičkou. 

Celé vyprávění je tak velmi syrové a jeho čtení až fyzicky bolí. Není zase až tak těžké se do situace vžít a přemýšlet nad tím, co bysme udělali jinak než hlavní hrdinové. Opravdu máme právo někomu zbortit sny nebo je potřeba říkat pravdu za každou cenu?

Také sami hlavní hrdinové dokáží vzbudit spoustu emocí. Adam, nyní jako obětavý manžel a otec, který v minulosti kašlal nejen na svou manželku, ale i na své děti a Liv jakožto umíněná žena, pro kterou je oslava narozenin tím nejdůležitějším v jejím životě, působí protichůdně, ale rozhodně zaujmou.

Zvláště pak Adamovo jednání. I když bylo pochopitelné, že se snažil svou ženu udělat šťastnou v den, který si vysnila už před lety. Myslím, že se najde spousta čtenářů, kteří jej pochopí, ale také spousta těch, kteří jeho jednání odsoudí.

Dilema však není jen příběhem o tom říct či neříct. Je to příběh o pevném přátelství, nečekaných ztrátách a o tajemstvích. 

Myslím si, že se jedná o jednu z těch lepších knih, které autorka dokázala napsat. Ať už díky tématu nebo díky tomu, jak se zvládla popasovat s popisem emocí. 
Jen malé upozornění pro fanoušky B. A. Paris - opravdu se nejedná o thriller. 


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji internetovému e-knihkupectví Palmknihy,
kde si e-knihu Dilema můžete zakoupit.




Název: Dilema
Autor: B. A. Paris
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 328
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Od autorky jsem ještě nic nečetla a tahle kniha mě láká zatím asi nejvíc z její tvorby. :) Děkuji za recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-) Snad se ti bude líbit, pokud se do ní pustíš :-)

      Vymazat
  2. Knihu si chci určitě přečíst, jelikož jsem předešlé autorčiny knihy četla. Mám ji na vánočním seznamu, a když nebude pod stromečkem, určitě to bude jedna z mých prvních koupí v novém roce (pokud ne ještě mezí svátky). :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se líbí! Snad ti ji Ježíšek donese a budeš spokojená. Je jiná, tím, že je to drama, ale je skvělá :-)

      Vymazat