RECENZE: Krize středního věku | Marie Phillipsová

Vytvořte si vlastní krizi
středního věku!


Jste žena středního věku. Máte manžela, dceru, úspěšnou kariéru… a neodbytný pocit, že vám něco chybí. 

Co s tím uděláte? Pošlete ženatému kolegovi esemesku se sexuálním podtextem? Pořídíte si tetování? Vyrazíte do nočního klubu? Utečete do ciziny? A co takhle další dítě? Nebo rozvod? 

Je to jen na vás. Vyberte si cestu, prokličkujte nebezpečným bludištěm krize středního věku a doufejte, že vaše hra s osudem skončí podle vašich představ. 

Nic hrozného se nemůže stát. Kromě manželství, kariéry a vlastní sebeúcty nemáte co ztratit.

Humorný gamebook, v němž se sami můžete rozhodnout, jak bude vypadat vaše vlastní krize středního věku. V každé z popsaných situací máte na výběr, jak pokračovat, a podle toho si zvolíte další stránku svého příběhu. 

Všechny možné varianty v této knize jsou nesmírně zábavné a „hra“ rozhodně přispěje ke zlepšení nálady nejen těm, kdo procházejí krizí středního věku nebo jsou o tom alespoň přesvědčeni.


Jelikož jsem před nedávnem četla svůj první gamebook, který mě neskutečně bavil, tak jsem byla zvědavá, jaká bude Krize středního věku. Těšila jsem se na humorné odpoledne strávené ve společnosti této knihy. Byla jsem spokojená nebo tomu něco chybělo?
To už se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Obálka je v tomto případě docela povedená. Vyfluslá ženská s flaškou vína na stole - přesně takto si představuji ženu, která se s krizí středního věku potýká.

Jelikož se jedná o gamebook, tak čtení neprobíhá klasicky, ale přeskakuje se, podle toho, jak se rozhodnete sama. 

Ke čtení vám, kromě dobré nálady a chuti hrát, doporučím nachystat si i minci. Některé kapitoly totiž pokračují podle toho, jestli si hodíte pannu nebo orla. 

Tak, teď už víte, co budete potřebovat, tak se půjdeme podívat na to, jak na tom Krize středního věku vlastně je, co se týče obsahové stránky.

Celá kniha vlastně začíná na nudné poradě v práci a vaším úkolem bude, rozhodnout se, jestli šéfové řeknete, že porada stojí za starou Belu, podáte posmrkávající kolegyni kapesník a nebo začne flirtovat se svým kolegou.

Vaše rozhodnutí ovlivní spoustu věcí, ve vašem životě a je docela zábava, přemýšlet nad tím, kterou cestou se vydat a jaká by to pro vás mohlo mít důsledky. 
Hra začala. 

Pokud se vám podaří natolik rozšoupnout, že vaše dějová linka skončí, tak není třeba propadat panice. Jednoduše můžete začít od začátku a tentokrát zkusit jinou odpověď. Fantazii se meze nekladou. 

Osobně jsem se však v příběhu zamotala hned na první čtení a moc se mi nedařilo ze své krize vybruslit se vztyčenou hlavou. Po prvotním šoku, že má cesta je u konce tak brzy, jsem se pustila do nové linky a zkusila se více odvázat. 

Po chvíli však začalo být hraní docela únavné a nudné, zvláště díky mým špatným rozhodnutím. Možná mohla autorka jednotlivé linky mezi sebou více propojit tak, aby hra bavila i upjatější ženy, jako jsem já. Takto se všechno začalo opakovat a mě hraní pomalu přestávalo bavit.

Celkově se autorka nevyvarovala množství klišé a jednotlivé linky se daly lehce předvídat, což knize také moc neprospělo. Myslím, že jak v životě, tak také v krizi středního věku není nic pouze černobílé. Autorka si možná myslela, že toto absolutní rozvržení bude děsná zábava, ale upjatější ženy se asi moc bavit nebudou. 

Pokud si však chcete zkusit vytvořit svou vlastní krizi středního věku, tak neváhejte. Ke knize přistupujte s otevřenou myslí, nebojte se riskovat a experimentovat a nakonec se třeba báječně pobavíte. A o to je u gamebooku především, ne? 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Krize středního věku můžete zakoupit.





Název: Krize středního věku
Autor: Marie Phillipsová 
Překlad: Ivana Dresia
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 168
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Od krize středního věku jsem ještě daleko... navíc nevím, jestli humorný gamebook je zrovna něco, co mě láká. :) Přestože zní zajímavě, nejspíš si knihu nechám utéct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, sice nevím, kolik ti je, ale neboj, za chvíli už bude klepat na dveře :-D

      Vymazat
  2. Gamebooku? Tak to jsem nečekala, že narazím na gamebook pro ženy :-D znám gamebooku pro děti, ale toto vidím prvně :) zatím mám, ale na tuto knihu čas :-D super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Taky jsem byla překvapená, že existuje gamebook pro ženy, ale tak proč ne :-)

      Vymazat