RECENZE: Jak zemřít osamocen | Mo Welchová

Pro všechny odvážné duše,
které jednoduše chtějí říci NE!


Jednoduchý, snadno pochopitelný a blbuvzdorný rádce, jak (ne)pomoci sám sobě.

Pro všechny odvážné duše, které jednoduše chtějí říci NE – ne partě kamarádů, když vás zvou na drink, ne oslavě narozenin kolegy v práci (ledaže by přinesl dort), a ne randění jakéhokoli druhu – právě pro vás je tady Blair, mistryně života v teplácích a konverzace jenom s vlastní kočkou. 

Se svojí temnou, ale zcela upřímnou perspektivou vás Blair naučí, jak se stát asociálním poustevníkem, selhat ve vaší nudné práci, sabotovat jakékoli vztahy, a vždy – vždycky – si zvolit gauč místo tělocvičny a nemít kvůli tomu špatné svědomí.


Jak zemřít osamocen je knížečkou, která mě zaujala hned na první pohled. Taky mám kolikrát stavy, kdy bych raději zůstala ve své noře a pěkně sama, samotinká. Proto jsem byla zvědavá, co mi vlastně Blair poradí. 
Tak se pojďme podívat, a poučit se, jak se naučit říkat ne.

Obálka je vyvedena v jednoduchém stylu a hlavní dominantou jde zde Blair, která se svým pohárem vína a kouskem pizzy, vypadá opravdu spokojeně. 

Kromě předmluvy se v knize ukrývá i pětibodový plán, jak podle Blair zemřít osamocen a knihu uzavírají tipy na nápisy na náhrobní kámen.

Jak zemřít osamocen je krátkou a malou knížečkou, ve které naleznete spoustu humorných tipů od ženy, která žije se svojí milovanou kočkou a nepřeje si nic jiného, než si svou samotu udržet, stůj, co stůj.

Rozhodně se nejedná o knihu plnou životních mouder, jaké dnes docela frčí. Jedná se o knihu, u které se pobavíte, u trefných poznámek i zasmějete a hlavně si vychutnáte spoustu dobrých rad, jak se stát medvědem, zalezlým ve svém brlohu. 
Prostě klasická příručka pro to, jak se stát správným asociálem a naučit se posílat lidi z vašeho okolí do patřičných míst. Bez zbytečných vytáček a hlavně bez výčitek.

Spousta jednoduchých ilustrací, které texty doplňují jsou trefné a vtipné. Vlastně dokreslují celou atmosféru a díky nim si člověk uvědomí, co autorka vlastně chtěla říci. 

Ke knize je nutno přistupovat s otevřenou myslí, jelikož rady, které jsou v knize obsaženy, jsou v nejednom případě opravdu ironické a pokud nechápete černý humor, nejspíš u vás tato kniha moc nepochodí.

Blair je takovou nešťastnou duší, které její život tak, jak je, vlastně vyhovuje. Nestojí o přátele, večírky ani další situace, ve kterých by se měla setkávat s dalšími lidmi a tato setkání si užívat. Chce, aby všechno zůstalo tak, jak to je a je připravena vám poradit, abyste toho docílili také. 

Tak pojďte, posaďte se a vydejte se nastudovat, jak se stát osamělou duší, jako je Blair. Třeba už k tomu máte solidně nakročeno, aniž byste si to uvědomili.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Jak zemřít osamocen můžete zakoupit. 





Název: Jak zemřít osamocen
Autor: Mo Welchová
Ilustrace: Mo Welchová
Překlad: Ivana Dresia
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 144
Rok vydání: 2020
Vydání první

2 komentáře:

  1. Na první pohled mě zaujal název. :)) Ironie a černý humor jsou přesně pro mě, takže se po téhle knize nejspíš podívám blíže. :) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat