RECENZE: Krevní pouto | Patricia Briggs

Druhá kniha s Mercedes Thompsonovou 
v hlavní roli!


"V dnešní době vládne světu věda, která zakazuje upalování, topení nebo veřejné lynčování čarodějnic. A průměrný zákona dbalý občan se naopak nemusí bát příšer ve tmě. Někdy lituji, že nejsem průměrný občan…"

Dlužit laskavost není nic příjemného, natož když ji dlužíte upírovi. O tom se přesvědčila i Mercy Thompsonová.
Aby takový dluh vyrovnala, musí jedné noci navštívit opuštěný motel, ve kterém se má setkat s neznámým upírem.

Zdánlivě jednoduchá záležitost, jenže s oním upírem není všechno tak úplně v pořádku...

Mercy se rázem dostává do středu smrtelně nebezpečné hry, v níž půjde o život nejen jí, ale celému společenství nadpřirozených bytostí.
Do Tri-Cities totiž zavítalo skutečné zlo.


Jelikož se mi první díl z této zajímavé série opravdu líbil (recenze zde), tak jsem byla opravdu zvědavá, co si autorka vymyslí do dalšího dílu.
Pojďme se tedy podívat, jak se mi Krevní pouto líbilo.

Obálka se nese v podobném duchu, jako u dílu prvního. Vyobrazená nahotinka by měla být Mercy a těžko si ji takto dovedu představit jako neohroženou automechaničku. 

Uvnitř knihy nás kromě velice jednoduché mapky Tri-Cities čeká patnáctka kapitol, doslova nabušených akcí a překvapením.

Oproti prvnímu dílu, ve kterém byli v hlavní roli vlkodlaci, se v tomto dílu blíže seznámíme s upíry. Budeme s nimi spolupracovat, blíže se podíváme na jejich společenství a také nahlédneme trochu pod pokličku. 

Svět, který autorka vybudovala je opravdu fantastický. Líbí se mi, že všechno má nějaké vysvětlení a autorka nás jemně a nenásilně seznamuje s chodem tohoto světa a hlavně pravidel bytostí v něm žijících.

Nejen vlkodlačí smečka v čele s Adamem, ale také upíři zde budí značný respekt, který si právem zaslouží. Nejedná se o pouhé tvory sající krev ze svých obětí, ale jsou to mstiví a vypočítaví tvorové, kteří se neštítí vůbec ničeho. Právě o tomto se můžeme přesvědčit v tomto díle. 

Nebyla by to však Mercy, aby si neporadila ani s tímto problémem. Vytasí své ženské zbraně, spolu se svou kurážnou povahou a pustí se do hledání zla, které začalo sužovat její městečko. Spolupráce se Stefanem to bude opravdu náročná, protože v průběhu jejich hledání se z docela fajn přítele stane něco, s čím Mercy rozhodně nepočítala. 

Je to právě spisovatelčino umění, co z této série vytváří opravdovou pecku (alespoň pro mě). Díky tomu se čtení nestává nesrozumitelným chaosem, ale příběh hezky plyne, my jsme jeho součástí a text báječně klouže a nikde nezadrhává. 

Klasičtí vlkodlaci, kteří se mění o úplňku na šílené bestie, upíři, jejichž prací se sát krev, a další nadpřirození tvorové se v rukách Patricie Briggs mění v něco naprosto úžasného. Už to nejsou jen "ti vlkodlaci" nebo "ti upíři", jsou to tvorové, kteří si získají každého čtenáře bez toho, aniž by se museli lacině podbízet.

Jako velké plus beru i fakt, že každý z příběhů je zakončen a vyřešen v oné knize. Nemůže se tedy stát, že se ze série stane rozvleklý příběh nakouskovaný do padesáti knih, přičemž konec bude někde v nedohlednu a kvalita bude v lepším případě hodně kolísavá. 
 
Netvrdím, že knihy z této série na tom nejsou obdobně, co se týče kvality, protože mám za sebou teprve druhý díl, ale pevně věřím, že v následujících knihách mě nic takového nečeká. 

Všem, kteří kolem série teprve mlsně krouží doporučuju jediné - běžte do ní. Hned. Teď. Věřím, že budete stejně nadšení, jako já. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fantom Print,
kde si knihu Krevní pouto můžete zakoupit.





Název: Krevní pouto
Série: Mercedes Thompson (2. díl)
Autor: Patricia Briggs
Překlad: Kateřina Niklová
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 288
Rok vydání: 2009
Vydání první

8 komentářů:

  1. Mercy Thompson, to je srdcovka :) Ráda jsem si ji připomněla a hned jsem u tvé recenze dostala chuť na re-reading :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn :-) Ať se líbí stejně, jako poprvé :-)

      Vymazat
  2. Miluju tuhle sérii.A jelikož se ti Jani také líbí mohu ti jen doporučit sérii alfa a omega od Patricie .je to taková odnož od Mercedes potkáváme se tam s některými našimi hrdiny z Mercedes ,ale zaroven potkáváme nové .opravdu moc doporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Alfu a Omegu bych se ráda podívala po dočtení Mercy, díky za tip :-)

      Vymazat
  3. jak ja bych si to hned precetla znovu :-)
    jinak, kdyz budu pocitat s tim, ze stihnou udelat rychle preklady, tak by letos mohla byt dalsi Alfa a Omega a pristi rok dalsi Mercy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co ti v tom brání? :-) Na Alfu jsem taky zvědavá, ale až po dočtení Mercy :-))

      Vymazat
  4. Tenhle upíři díl by mě asi lákal víc. :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat