RECENZE: Moje motýlí zahrada | Elke Schwarzer

Vraťme motýly do našich zahrad!


Pohled na jedinečný půvab pestrobarevných motýlů a jejich neobvyklé letecké manévry je nádherný. Jsou to však nejenom krásní, ale i užiteční tvorové: vedle včel se významně podílejí na opylování a jsou důležitou součástí potravního řetězce.

A ačkoli jsou pro náš život mimořádně důležití, je jich pořád méně a méně…

Existuje však způsob, jak je přilákat zpátky do našich zahrad, parků, a dokonce i na balkony a terasy. Správným výběrem rostlin totiž zajistíte obživu nejenom pro dospělce, ale i pro housenky.

V knize najdete charakteristiky nejběžnějších druhů motýlů s velkými fotografiemi, galerii rostlin vhodných jako potrava pro housenky a nektarodárných rostlin pro motýly s užitečnými tipy pro pěstování.

A navíc tipy pro malé zahrady: Seznamy rostlin pro živé ploty, stromů, které vyžadují málo místa, a květin vhodných pro balkony a terasy.


Já vím, zima ještě pořádně nezačala a já vám tady ukazuji knihu o motýlech. Bohužel však tato nádherná stvoření z našeho světa pomalu mizí a tak si myslím, že by bylo fajn již teď začít studovat, čím je můžeme na naše zahrady a balkony přilákat. Ráda bych vám tedy představila knihu Moje motýlí zahrada.

Obálka se opravdu povedla. Jistě již na první pohled kniha zaujme fotografií, na které je Otakárek fenyklový. 

Také příjemný font, použitý na název knihy ve mně navozuje pocit klidu a chuť knihou okamžitě zalistovat. 

Kniha samotná je rozdělena celkem do pěti částí a jsou jimi:
  • Zahrada pro motýly
  • Portréty motýlů
  • Rostliny pro housenky
  • Medonosné rostliny
  • Informace
V kapitole Zahrada pro motýly se dozvíme užitečné informace o tom, jak by naše zahrada vlastně měla vypadat, aby motýly vůbec přitahovala. 
Ještě před tím se však v krátkém povídání dozvíme, jak to vlastně s populací motýlů vypadá, jestli jich je opravdu méně nebo se nám to jen zdá. 
Autorka nám také v rychlosti představí druhy motýlů, které můžeme na svých zahradách očekávat.

Portréty motýlů jsou jistě největším klenotem z celé knihy, co se fotografií týče. 
Ty jsou opravdu krásné a plné barev. 

V této kapitole můžeme, nejen obdivovat krásu těchto tvorů, ale také se s nimi blíže seznámit. 
Kromě krátké charakteristiky, kterou u sebe každý z motýlů má, se můžeme dočíst i důležité informace ohledně toho, čím se živí jejich housenky, jak přezimují nebo jak daného motýla na své zahradě podpořit a co na ní vlastně mít, aby se mu tam líbilo.

Rostliny pro housenky jsou neméně důležitou kapitolou. Vždyť pro to, aby nám na zahradě létali krásní motýli, je nejprve nutné, nakrmit jejich housenky. 
V dnešní době je spousta "zahrádkářů", kteří vidí nějakou housenku a už ji chtějí likvidovat a to je opravdu špatně. 

Housenky motýlů si rády pochutnají třeba na Fenyklu, Barborce obecné, Jehlici trnité, Lichořešnici větší a spoustě dalších rostlin, které jsou nám v této kapitole představeny.

Rostlinky jsme si zasadili, housenky jsme si vykrmili, a teď je důležité, aby u nás chutnalo i dospělým motýlům.

A právě s výběrem ideálních rostlinek nám pomůže kapitola Medonosné rostliny.

Rostlinky jsou nám přehledně představeny spolu s vyvedenými fotografiemi. 
Kromě krátké charakteristiky se dozvíme, jak tyto rostliny pěstovat, kde se jim bude nejlépe dařit, spolu s dalšími odrůdami téže rostliny.

V závěrečných informacích se pomocí přehledných tabulek dozvíme další tipy na rostliny a stromy pro menší druhy zahrad nebo balkónů, kde můžeme pro motýly rovněž připravit lákavý kousek přírody. 

Myslím si, že se jedná o opravdový motýlí skvost, díky kterému se dozvíme spoustu užitečných informací o tom, jak tyto krasavce nalákat na své zahrádky a balkony.
Je opravdu důležité, abysme na tyto tvory nezapomínali a snažili se jim vytvořit příjemné prostředí, které je nejen naláká, ale hlavně je nakrmí. 

Moje motýlí zahrada nám k tomu jistě dopomůže, protože se srozumitelně sepsaná, hezky sestavená a hlavně obsahuje množství krásných fotografií, které naši touhu po motýlech jistě ještě znásobí.

Pokud máte v plánu vytvořit přátelské prostředí pro motýly, tak neváhejte, Moje motýlí zahrada vám dá veškeré potřebné informace, pomocí kterých si na vaší zahradě zařídíte ráj na zemi.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada,
kde si knihu Moje motýlí zahrada můžete zakoupit.





Název: Moje motýlí zahrada
Autor: Elke Schwarzer
Fotografie: Elke Schwarzer
Překlad: Lucie Rybová
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 128
Rok vydání: 2020
Vydání první 

4 komentáře:

  1. Já mám na zahradě plno květin a tak se můžu kochat. I stromy bzučí, když přiletí včelky. Ale s každým rokem je těch motýlů, čmeláků a včel méně a méně. Takže po téhle knize jsem okamžitě skočila. Má nádherné fotografie a zpracovaná je také zdařile. Určitě z ní budu čerpat :)
    Kdybych knihu ještě nečetla, tak recenze by mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :-)
      My máme tedy balkon, ale i tak se snažíme být přátelští. V budoucnu bysme měli rádi i zahrádku, a určitě pak budu převádět tyto rady do praxe :-)

      Vymazat
  2. Můžu jedině souhlasti. :) Tahle kniha je vážně skvěle zpracovaná, a to jak po grafické, tak po obsahové stránce.

    OdpovědětVymazat