RECENZE: Návod na vraždu pro hodné holky | Holly Jacksonová

Ospalé městečko.
Uzavřený případ vraždy.
A jedničkářka, která chce odhalit pravdu...


Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! 

Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. 
Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen.

"To ses takhle vystrojila, abys mě navštívila, velitelko?" řekl Ravi, opírající se o zárubeň dveří v zeleně kostkované flanelové košili a džínách.
"Vůbec ne, jdu rovnou ze školy," opáčila Pipa. "A potřebuju tvou pomoc. Něco si obuj -" zatleskala - "jdeš se mnou."
"Vyrážíme na nějakou misi?" zeptal se a odpotácel se pro nějaké staré tenisky odhozené kdesi v předsíni.. "Mám si vzít brýle na noční vidění a multifunkční opasek?"
"Tentokrát ne," usmála se a vykročila po zahradní cestičce. Ravi zavřel dveře a vyrazil za ní.
"Kam jdeme?"
"Do domu, kde vyrostli dva potenciální podezřelí z Andiiny vraždy," odpověděla Pipa. "Jeden zrovna vylezl z vězení za "těžké ublížení na zdraví", naznačila prsty uvozovky. "Jsi moje záloha, protože budeme mluvit s osobou s možnými sklony k násilí."

Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. 

Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?


Návod na vraždu pro hodné holky je thrillerem pro mladé, který má neskutečné množství pozitivních ohlasů, a tak jsem byla opravdu zvědavá, jestli je tak dobrý, jak se o něm tvrdí. Pojďme se tedy podívat, jak si u mě tato kniha vedla.

Obálka je již na první pohled opravdu zajímavá a nejinak je tomu také uvnitř knihy.

Zde se ukrývá celkem 49 kapitol, zakončených vyprávěním o tři měsíce později. 

Tyto kapitoly jsou vyprávěny v er-formě, a jsou prošpikovány pracovními protokoly, které jsou psány v ich-formě.

Pracovních protokolů je v knize celkem 34 a nejen, že jsou psány v první osobě, ale také jsou vyvedeny jiným fontem. 

Vzhledem k tomu, že se Návod na vraždu pro hodné holky těší u čtenářů opravdu velké oblibě, byla jsem na jednu stranu zvědavá, co na knize všichni vidí, no na druhou stranu mi docela trvalo, než jsem si knihu z knihovničky vůbec vytáhla ke čtení. Sama nevím, jestli to bylo tím humbukem okolo a nebo něčím jiným. Každopádně už v průběhu čtení jsem začínala litovat, že jsem se do knihy nepustila mnohem dříve. 

I když je žánrově označena jako young adult trhiller, tak bude rozhodně bavit i "starší" ročníky. Co na tom, že jsou hlavní hrdinové opravdu mladí? Rozhodně věk těchto hrdinů nic neubírá na čtivosti, s jakou je kniha napsána.

Příběh pojednává o premiantce, která si jako svůj školní projekt vybrala pátrání po vrahovi zavražděné Andie, která byla před pěti lety studentkou téže školy a měla před sebou zářnou budoucnost. Andie byla krásná a oblíbená a to nejen mezi svými spolužáky, ale také mezi učiteli.
Vrahem byl tenkrát označen její přítel Sal, který se pár dní po její smrti rozhodl pro sebevraždu, což policii jako důkaz bohatě postačilo.

Ale bylo to všechno tak jednoduché nebo má tenhle případ pár trhlin? Opravdu se mírumilovný Sal rozhodl svou přítelkyni zavraždit? A byla Andie taková, jakou ji všichni znali nebo měla i ona nějaké škraloupy? 

Díky formátu střídání jednotlivých kapitol mezi klasickým vyprávěním a pracovními protokoly je příběh opravdu dynamický a to i od začátku, kdy se s danou situací teprve seznamujeme a vzájemně se oťukáváme. 

Hledání jednotlivých střípků, které dohromady skládáme spolu s hlavní hrdinkou, je zábavné a my jsme tak součástí vyšetřování a hledání pravdy. Ze začátku se nezdá, že by policie nějak pochybila a případ byl vyšetřen a uzavřen se špatným pachatelem. Čím více informací se však nahromadí, tím je jasnější, že ne všechno bylo tak, jak se zdálo. 

Na to, že se jedná o autorčin debut, je kniha opravdu neskutečně čtivá a dokáže vás vtáhnout do děje. Je pak velice těžké od knihy odejít nebo nepřemýšlet nad dějem. Kniha však není jednoduchou linií vedoucí k pachateli, ale je plná zvratů a tak můžeme se zatajeným dechem sledovat stále se rozšiřující seznam podezřelých.

Čtenář však může místy tápat, kdo je vlastně kdo, neboť s přibývajícími stranami se rozšiřuje také seznam podezřelých a tím pádem postav, které v knize figurují. 
Také Pipino vyšetřování je místy dílem obrovské náhody, která by se v normálním životě nestala, tady autorka jemně natlačila postavy tam, kde je chtěla, a hlavně potřebovala, mít.

Rozhodně se však máte na co těšit. Návod na vraždu pro hodné holky je čtivý, návykový, plný mnoha zvratů a hlavně sepsaný tak, abyste se mohli spolu s hlavní hrdinkou pustit do vyšetřování. 
Já rozhodně tleskám a už se těším na další díl, který, snad, u nakladatelství vyjde co nejdříve. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Návod na vraždu pro hodné holky si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.







Název: Návod na vraždu pro hodné holky 
Série: Návod na vraždu pro hodné holky  (1. díl)
Autor: Holly Jacksonová
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2020
Vydání první


5 komentářů:

  1. Tato kniha mě velice láká. A určitě si ji jednou přečtu. Ale až později, jelikož začínám být thrillerem přesycená. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím a také nutně potřebuju další díl. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se ani nedivím, byla fakt báječná. Super nápad s tou školní prací, alespoň to díky tomu fajně odsýpalo :-)

    OdpovědětVymazat