RECENZE: Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to | Carol Deaconová

Více než 300 rad,
technik a výrobních tajemství!


Máte dojem, že by to chtělo při pečení dortů něco nového, nápaditého, co by z vašich výtvorů udělalo obdivované originály? Kniha vám poradí spoustu praktických řešení a překrásných sladkých dekorací. A co je nejlepší? Jejich výroba je až překvapivě snadná a levná.

Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi fondánem a marcipánem, jak se s nimi má zacházet, jak se zdobí krémem nebo čokoládou, jak se dortové ozdoby tvarují, barví, mrazí, přilepují... Jaké nástroje budete potřebovat a jak přesně při své cukrářské tvorbě postupovat. Tři sta tipů, rad, nápadů a návodů vám poradí, jak na to.

Veselé dortíky pro děti, vtipné dorty pro přátele, krémové košíčky, romantické svatební dorty... to všechno bude potěchou nejen pro mlsné jazýčky, ale i pro oko. Vaše dorty zkrátka odteď budou vypadat, jako by vyšly z dílny profesionálního cukráře.


Pokud jste jedním z těch, které baví pečení a rádi byste se něčemu přiučili i u tvorby dortů, popřípadě vyzkoušeli upéct svůj první dort, tak je kniha Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to, pro vás tou pravou. S její pomocí vytvoříte díla, na která budete nejen pyšní, ale budou vypadat jako od profesionála.

Obálka se v tomto případě opravdu povedla. Díky miniaturám, které jsou zde vyobrazeny, má člověk chuť nejen knihou okamžitě zalistovat, ale také začít tvořit.

Kniha je rozdělena do čtyř zásadních kapitol a to: 
  • Dorty
  • Fondán
  • Máslový krém
  • Čokoláda
V kapitole Dorty se dozvíte nejen to, jak dort upéct a sestavit ho tak, aby jak dort vypadal, ale také se zde dozvíte, jaké pomůcky jsou ke tvoření dortů nejužitečnější. 
Kromě nožů, vařeček, metel, misek a dalších nezbytností, budete ke zdobení potřebovat například párátka nebo list na česnek. 

Už jste někde zahlédli muffinky, které v sobě při rozkrojení skrývaly například srdíčko z jiné barvy těsta? Zaujala vás dortová lízátka (cake pops) a přemýšlíte, že byste jimi ozvláštnili oslavu? 
Ano, v kapitole Dorty vás autorka zasvětí i do tajů menších dezertů, jako jsou výše zmíněné.

V kapitole Fondán se naučíte, jak tuto sladkou hmotu obarvit, jak nejlépe s ní dort potáhnout, jak se fondán a figurky z něj, uskladňují a nebo jak z něj vlastně modelovat.

Autorka vše vysvětluje velice srozumitelně a u ukázek modelování je opravdu pečlivá, spolu s jednoduchým fotonávodem se vám tak nemůže stát, že by se vám daná postavička nebo zvířátko nepovedly. 

Díky tomu, že je tato kapitola opravdu obsáhlá, tak se v ní dozvíte, jak postavičkám vymodelovat různé výrazy tváře, nebo nás naučí opravdu jednoduchá, ale velice efektní zvířátka, která váš dort báječně doplní.
Ano, autorka se zde věnuje i modelování květin, ať už se jedná o růže, které jsou královny dortů, tak o květiny vypichované, které můžou váš dort nebo zákusek velice efektně ozdobit. 

Autorka zde také vysvětluje, jak se naučit na dorty psát. Že ne vždy jsou nutná vykrajovátka, ale mnohokrát postačí i obyčejný krém.

Pokud jste fanoušky čerstvých květin, tak je zde věnována i dvojstrana o zdobení právě těmito květinami. Najdete zde spoustu tipů, jak květiny používat tak, aby na dortu vznikla opravdu dechberoucí ozdoba.

Jestliže nejste úplně fanoušky klasického fondánu, třeba pro jeho velmi specifickou a sladkou chuť, tak se nemusíte bát. 
V knize najdete i recept na klasický mandlový marcipán
Jak jej vyrobit, obarvit a tvořit z něj.

V kapitole Máslový krém se také dozvíte neméně důležitých informací. Máslový krém má totiž všestranné využití. 
Hodí se nejen na plnění korpusů a jejich potahování, ale také se z něj dají dělat doslova zázraky při výrobě krémových květin. 

Nevěřili byste, jak je snadné pomocí krému, cukrářského sáčku a pár zdobících špiček, vytvořit nejen růže, které budou vypadat jako skutečné, ale třeba i fialky nebo hyacinty. 

Díky krému se z vašich muffinků malým kouzlem stanou nádherné cupcakes, se kterými budete hvězdou na každé oslavě.  

Kapitola Čokoláda už je jen takovou pomyslnou třešničkou na dortu.
Čokoláda není jen klasická, tabulková, která se dá rozehřát, ale s čokoládou se dají dělat zázraky. 

Existuje velké množství čokolády, se kterým nás autorka hned v úvodu seznámí. Naučí nás, jak se s čokoládou pracuje a na co bysme si určitě měli dát při práci s čokoládou pozor.

Naučíme se zde například vyrobit ganache a nebo velice efektní ozdoby za pomocí těch nejjednodušších pomocníků, jaké si dovedete představit - listů.

Jste jedním z obdivovatelů, kteří se nemůžou vynadívat na jednoduché čokoládové ornamenty, které jsou ozdobeny různými potisky? Ano, i tato kouzla se díky knize hravě naučíte. Můžete si jimi pak ozdobit třeba cake pops, které tyto ozdoby vystřelí zase o pořádný kus výš. 

Autorka si pro vás v závěru knihy připravila i hezky zpracované šablony, díky kterým si vytvoříte zajímavé dekorace na vaše dorty. 

Myslím si, že tato kniha je opravdu jednou z mála, díky které pochopíte cukrářské umění a sami se mu naučíte. Všechny rady, tipy a triky jsou srozumitelně znázorněny a vysvětleny, takže se nemůže stát, že byste tápali v tom, jak připravit krém nebo potáhnout a ozdobit váš dort. 

Spolu s nepřeberným množstvím nádherných fotografií se jedná o knihu, kterou opravdu s čistým štítem doporučím každému, který by se chtěl naučit, jak si doma udělat dort, který nebude jen tak nějakým dortem, ale doslova profesionálním výrobkem, se kterým vaší rodině a přátelům vyrazíte dech.  

Pokud vás baví pečení, tak už stačí jen pár kuchyňských pomocníků, trocha trpělivosti, spousta odhodlání a hlavně kniha Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to. Myslím, že opravdu nebudete litovat.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora,
knihu Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Pečeme a zdobíme dorty: Jak na to
Autor: Carol Deaconová
Fotografie: Philip Wilkins
Překlad: Eva Fuková
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 160
Rok vydání: 2016
První dotisk: 2020

5 komentářů:

  1. Tahle kniha vypadá hodně dobře už podle obálky. Souhlasím s tebou, člověk má opravdu hned chuť začít knihou listovat, případně něco ochutnat... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? Vypadá fakt perfektně a hlavně je i pro amatéry, takže fakt pecka :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já peču ráda, ale dorty fakt NE! :-D
    I když podle obrázku to všechno vypadá moc "mňam" :)

    OdpovědětVymazat