RECENZE: Psí hrdinové | Laura Greaves

Tato knížka pohladí po duši každého milovníka zvířat i všechny, 
kteří mají rádi příběhy se šťastným koncem.


Psi jsou známí svou loajalitou a ti, kteří byli zachráněni před týráním nebo adoptováni z útulků, jsou lidem, jež jim nabídli druhou šanci, obzvlášť oddaní. V této mimořádné sbírce skutečných příběhů se seznámíte se statečnými psy, kteří projevili neuvěřitelnou odvahu, a dokonce riskovali život, aby zachránili své lidi.

V knize najdete šestnáct okouzlujících příběhů plných nezapomenutelných okamžiků odvahy. Příběhů o skutečné obětavosti, lásce, oddanosti, hrdinství, laskavosti a soucitu. Poznáte šestnáct psů z různých zemí světa, kteří sice neprošli speciálním výcvikem po boku policistů či záchranářů, přesto dokázali zachránit lidské životy.

Je tu Leala, fena staforda, která doběhla pro pomoc, když dvouletý syn jejích majitelů spadl do přehrady. Buddy, labrador, který včas probudil svou paničku, a zachránil ji tak před požárem. Nebo Brian, pitbull, který statečně zahnal tři agresivní psy útočící na Debbie – ženu, která ho zachránila před utracením.


Psí hrdinové je knihou, která nám předkládá příběhy psů, kteří se rozhodli, že svým páníčkům zachrání život. Díky tomu, že se nejedná o srdceryvný román, ale o příběhy ze života, tak jsem se rozhodla, že knihu konečně zkusím.
Vždyť už tady na mé přečtení taky čekala pořádně dlouho. Za což se jí omlouvám.

Obálka je na první pohled opravdu zapamatovatelná a to zvláště díky oranžovým prvkům, které jsou výrazné a snáze zapamatovatelné.

Uvnitř se, kromě autorčina úvodu, ukrývá celkem šestnáct příběhů, které nám ukáží, jakými oddanými tvory dokáží psi vlastně být.

Je úplně jedno, jestli jde o labradora, stafforda, pudlíka nebo nějakého neidentifikovatelného voříška, každý pes je osobností a hlavně každý pes oddaně miluje svého majitele. 

Takový pes vám svou lásku dokazuje denně, ať už svým pohledem, nebo mazlením. Občas se najdou okamžiky, kdy vám právě tento čtyřnohý přítel může zachránit i život. A o těchto hrdinech se dočteme právě v knize Psí hrdinové.

Samotná kniha je moc hezky zpracovaná a u jednotlivých příběhů jde autorka hezky do hloubky. Dozvíme se, jaký vlastně pes je a co přecházelo tomu, než zachránil svému páníčkovi život. 
Většinou se jedná o psy zachráněné z nevhodných podmínek. Autorka nám daného jedince přibližuje opravdu ze všech stran.

Jednotlivé příběhy jsou opravdu čtivě a napínavě napsané. Autorčin styl rozhodně dokáže zaujmout a nenudí. Objektivně nám předkládá psův dosavadní život i skutek, jakým se stal hrdinou. 
Některé příběhy jsou opravdu silné a nezapomenutelné, jako například příběh Kabang. Tato toulavá fenka měla původně skončit na talíři jako pochoutka, ale nakonec se z ní stala hrdinka, když zachránila život dvou malým holčičkám a sama při tom málem zahynula.

Naopak některé příběhy na mě nepůsobí dojmem záchrany života v doslovném smyslu slova, ale spíše se daná osoba musela začít o pejska starat a díky tomu se dala dohromady. 
Nicméně i tak se jedná o zdařilý mix, který si rozhodně chcete přečíst. 

Člověk tak zjistí, že je úplně jedno, jestli je pejsek stafford nebo pudl, ale pokud chce a oddaně svého majitele miluje, tak je pro něj ochoten položit i vlastní život.

Jelikož na sebe příběhy nenavazují, tak není potřeba je číst po řade, ale můžete si klidně zalistovat a vybrat nějaký příběh jen tak, namátkou. Není potřeba knihu číst v jednom kuse, můžete si příběhy postupně dávkovat, dle vaší chuti a nálady.

Některé příběhy vás zlomí. Zvláště při popisech pejsků zachráněných z množíren. Nicméně všechny příběhy mají společného jmenovatele. Je jím nejen čtyřnohý hrdina, který byl připravený zachránit svého pána, ale hlavně šťastný konec. Ten je zde opravdu důležitým pojítkem. 

Nemyslím teď jen šťastný konec pro toho zachráněného. Myslím i šťastný konec pro daného psa, který po různých peripetiích našel stálý domov a milující rodinu, za kterou by byl ochoten položit i vlastní život.

Jako příjemný bonus navíc je fajn, že jsou v knize obsaženy i fotografie, a to jak zachránců, tak i zachráněných.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Psí hrdinové si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Psí hrdinové
Autor: Laura Greaves
Překlad: Lenka Štěpáníková
Obálka: Vojtěch Wagner
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 288
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. Myslím, že každému milovnékovi psů se bude tahle kniha líbit. :) Pejsek na obálce je opravdu nezapomenutelný - ten obleček. Prostě roztomilouš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. Hlavně ty příběhy jsou fakt silné :-)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze,pro pejsky a zvířata všeobecně mám slabost, takže jsi mě rozhodně nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přijde mi, že těch knih o psích hrdinech je nějak moc. Ztrácím se v nich :-D myslela jsem si, že kniha vypadá podle názvu jinak, ale koukám, že jsem myslela na jinou o hrdinech. Vypadá jinak dobře. Pro milovníky psů ideální :-)

    OdpovědětVymazat