RECENZE: Vlci z Cally | Stephen King

Magická směs fantasy a hororu
v jedinečném podání Stephena Kinga!


Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým (Flaggem nebo Martenem… nebo – možná – Maerlynem) se čas opět změnil. 

Cestovatelé pochopili, že někdo – nebo nějaká síla – je přenesl řidinou zpátky na stezku Paprsku. Poblíž, na větvi stromu, byl připíchnutý vzkaz od bytosti, kterou Roland málem v paláci zabil. „Vzdejte se Věže. To je poslední varování.“ 

Opravdu k smíchu. Roland by se Věže nevzdal, stejně jako by nezabil Jakeova ochočeného brumláka a neupekl si ho k večeři. Nikdo z nich by se nevzdal Rolandovy Temné věže. Bůh jim pomoz, zůstanou v tom až do konce.

Vlci z Cally jsou pátou knihou z celkem sedmi knih tohoto dlouhého příběhu. Pistolníci se opět vydávají na cestu za Temnou věží. Nečekaně je vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc a úlevu, neboť jsou sužování bytostmi, jež se nazývají Vlci. Je způsobem pistolníků z rodu Eldova, že žádost o pomoc neodmítnou. A zdánlivé zdržení může znamenat další kus po cestě Paprsku.


Konečně jsem se dostala k pokračování Temné věže, které nese název Vlci z Cally. Přiznám se, že jsem se dlouho odhodlávala, abych knihu vzala do ruky, protože jsem měla strach, že nebude tak dobrá, jako její předchůdkyně.
Pojďme se tedy podívat, jak jsem si putování s naším ka-tet užila.

Obálka se opět povedla a perfektně svým vzhledem zapadá mezi předchozí knihy.
Myslím si, že se nakladatelství tyto obálky opravdu povedly, jsou na první pohled lákavé a hlavně nezapomenutelné.

Kniha je rozdělena do tří hlavních částí, které mají své vlastní kapitoly a podkapitoly, jak jsme u této série zvyklí.

Tentokrát se naše parta potýká s problémem, který sužuje obyvatele Cally, kteří mají strach z jakýchsi tajemných vlků, kteří jednou za čas přijedou na koních a kradou obyvatelům městečka jejich děti. 

Velká část dětí narozených v Calle jsou totiž dvojčata. Po nějaké době přichází nájezd Vlků, kteří zabaví vždy jedno z dvojčat, které se po čase vrací zpátky, ale už není takové, jako dříve.
Stávají se z nich osoby, ze kterých jakoby vysáli veškerý život. Jsou z nich mrzáci odsouzení k smrti.

Obyvatelé městečka už toho mají po krk, právě zjistili, že se Vlci za pár dní zase vrátí na svůj lov. Roland se svou družinou jsou tak požádáni o pomoc, to ještě netuší, co všechno je čeká. 
Díky todesování se ocitají v New Yorku v 70. letech, aby zjistili, že růže, kterou mají chránit, se ocitá v nebezpečí a je potřeba udělat vše pro to, aby byla zachráněna.

King se po knize Čaroděj a sklo, ve které jsme se vrátili zpátky do minulosti, vrací na stezku paprsku, abysme se opět o kousek přiblížili k Temné věži. 
Susannah a Jake se už stali plnohodnotnými pistolníky, kteří si věří a jsou připraveni pomoct občanům Cally, stejně jako Roland s Eddiem.
Pistolníci nám jsou zde představeni trochu blíže. Nejedná se o pouhé nemilosrdné zabijáky, ale jedná se o lidi, kteří jsou připraveni a hlavně také ochotni pomáhat. 

Jejich pomoc však neprobíhá přesně tak, jak si naplánovali a další a další problémy na sebe nenechávají dlouho čekat. Tím nejhlavnějším je pak samotná Susannah, která se sotva vzpamatovala z Detty a Odetty a už musí řešit další problém se jménem Mia.

Čekají nás zde také postavy, které můžeme znát i z předchozích autorových knih a podíváme se na zoubek i samotným Vlkům.
Autor se toho totiž vůbec nebál a opět stvořil epický příběh plný napětí, který si nejde nezamilovat. Naši hrdinové se budou ze všech sil snažit zachránit děti před unesením, ale přesto jim budou házeny klacky pod nohy, díky kterým příběh získá na dynamičnosti a atraktivitě. 

Také díky cestování do New Yorku se zde rozjíždí dvě linky, přičemž ani jedna není ochuzena o čtivost. Ať už se jedná o vypořádání se s Vlky, nebo záchranu růže, myslím, že o napětí nebude nouze. Díky tomu, že akce střídá akci, budete jistě ve svém živlu, stejně jako naši přátelé. 

Odkaz na sedm statečných, nebo předchozí Kingova díla, už je jen takovou třešničkou na dortu, kterého se rozhodně nepřejíte. 
I když se přiznám, že jsem měla z knihy strach, zvláště poté, co jsem úplně propadla předchozímu dílu, tak jsem si přišla na své a těším se, jak bude putování za Temnou věží pokračovat. 

Pokud stále váháte, zda se do série pustit, tak já se přimlouvám za to, abyste to zkusili. I když je první díl jednoznačně nejslabší, tak vás čeká nezapomenutelná jízda, kterou si jistě užijete se vším všudy. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Vlci z Cally můžete zakoupit. 






Název: Vlci z Cally
Série: Temná věž (5. díl)
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 640
Rok vydání: 2020
Vydání třetí

4 komentáře:

  1. Spisovatel, který mě zatím minul. Ještě jsem od něj nic nečetla. Kniha vypadá dobře, ale je to až pátý díl, tak to se k němu nedostanu ani za sto let :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, obálka se opravdu povedla. :)

    OdpovědětVymazat