RECENZE: Smrtelný hřích | Maria Grundová

Trpělivost přetekla, 
na pokání je pozdě


Jeho tvář přistane na kameni, porostlém mechem, jeho tělo ztratí kontrolu a oči se mu protočí. Slyší je přicházet: Smrt vlkovi, smrt vlkovi, smrt vlkovi..."

Na odlehlém ostrově u východního pobřeží Švédska se v zaplaveném vápencovém lomu najde utopená čtrnáctiletá dívka. Má podřezaná zápěstí, ve vlasech zamotaný provázek a na jednom z boků fixem napsané číslo 26. V okolí lomu se nenajdou žádné stopy. 
Den poté je na druhé straně ostrova objevena u sebe doma brutálně zavražděná movitá majitelka antikvariátu.

Kromě četných bodných ran v hrudníku lze na hrdle vidět dva řezy znázorňující kříž. Zatímco dívčina smrt je vyhodnocena jako sebevražda, kriminální komisařka Sanna Berlingová spolu s novou kolegyní Eir Pedersenovou zahajují vyšetřování vraždy majitelky antikvariátu. 

"S podrobnějším ohledáním jsem čekala na vás," řekne Eir a posvítí baterkou na tělo. "Můžeme?"
Sanna kývne. Eir jde pomalu k tělu, posune jednu destičku techniků a klekne si k ruce Marie-Louisy Roosové spočívající na pohovce. Nahne se a posvítí na ni baterkou. Vypadá netknutě, zcela bez škrábanců. Ale jakmile proud světla zamíří výš, uvidí, že ruka je pokrytá řeznými ranami.
"Ani nestihla klást odpor," řekne Eir. "Jen se snažila chránit."
Sanna přikývne. Eir vstane a ukáže na krk.
"Můžeme předpokládat, že nejprve udělal tohle. A pak se na ni vyřádil."
Řezné rány na rukou. Vpichy a řezy hluboko v roztříštěném hrudníku. Je jich nespočet. Násilí napáchané na těle je obrovské. Někdo mlátil, bodal a řezal Marii-Louisu Roosovou v nezvladatelném záchvatu šílenství.
"Když nemají děti a manžela má na vozíku, kdo by ji sakra nenáviděl tak strašně moc, že by byl schopný udělat tohle?" táže se Eir.
Sanna zavrtí hlavou a zhluboka se nadechne. Jediný člověk, který by jim mohl pomoct s odpovědí, beze stopy zmizel.

Sanně ovšem neunikne děsivá spojitost mezi posledním případem a mrtvou dívkou. Zároveň s řešením případu se Sanna potýká se svou minulostí, žije v garáži a je patrně jediná, kdo dokáže spolupracovat se svéráznou Eir, která si před nikým nebere servítky.

Brzy vyjde najevo, že tyto události jsou jen počátkem řady dalších bestiálních vražd. A tak začíná boj s časem. Boj, v němž se klíč k hrůzné pravdě zřejmě ukrývá na staré fotografii skupinky dětí ve zvířecích maskách a který zároveň bude mnohem osobnější, než by si Sanna vůbec dokázala představit.


Smrtelný hřích je severským thrillerem, který slibuje čtivý román a nevšední hlavní hrdinku. Ale opravdu tomu tak bylo nebo se jedná o příběh, který lehce zapadne?

Obálka knihy je opravdu povedená a působí pochmurným dojmem. Takže báječně koresponduje s příběhem.
Uvnitř se ukrývá celkem 36 kapitol.

Hlavními policejními vyšetřovatelkami jsou zde Sanna, která je v policejním sboru už nějaký ten pátek a Eir, která je novou posilou.

Obě dvě mají docela pohnutou minulost a musí se vyrovnávat se svými démony. To by nebylo nic proti ničemu, ale obě dvě se ve svých traumatech moc rády rochní a propadají jakési sebelítosti, což postupem času působí spíš otravně a nudně.

Také jejich vyšetřovací postupy byly místy trochu podivné. Vlastně snad každý z vyšetřovatelů se chová neprofesionálně, nelogicky a otazníky se vrší bez zjevných odpovědí.

Díky tomu se celý příběh točí pořád dokola bez toho, aniž by nějak výrazně pokročil. Chybí zde nějaké výraznější zvraty a i přes to, že nejsem čtenářem, který je v příbězích nutně potřebuje, tak zde jsem je opravdu postrádala a díky jejich absenci se celé vyšetřování táhlo stejně, jako med.

Ani samotná zápletka tento malér moc nezachránila. I když se autorka snažila šokovat tak, bohužel, zůstalo jen u marného pokusu. 
Našlápnuto však měla slušně. 
Sebevražda mladé dívky byla jen střípkem, který vyšetřovatelky dovedl k případu, který by si jen těžko dokázaly představit a jejichž aktéry byly nejen dospělí, ale také děti.  

Věřím, že si autorka přála stvořit příběh, který čtenáře šokuje, zaujme a donutí jej pátrat po pachateli, spolu s vyšetřovatelkami, ale bohužel se jí to moc nepodařilo. Příběh byl opravdu špatně stavěný, matoucí, a bohužel také nudný. Upřímně jsem se těšila, až jej dočtu a už teď vím, že zítra nebudu vědět, o čem byl. 
Škoda. 
Ale věřím, že si kniha své spokojené čtenáře najde.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
kde si knihu Smrtelný hřích můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Smrtelný hřích
Autor: Maria Grungová
Překlad: Adriana Vendl
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 344
Rok vydání: 2021
Vydání první


2 komentáře:

  1. Ahoj, recenze napsaná bravurně. No knížka mě i přes dobrý námět teda vůbec neláká...

    Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
  2. Původně jsem si říkala, že bych si knihu přečetla, ale jakmile jsem se dočetla o postavách, co se rochní v pocitech a sebelitosti, tak je to pro mě znamení jít o dům dál 😁 pěkná recenze

    OdpovědětVymazat