RECENZE: Christina | Stephen King

Jak zabít něco, co vlastně nežije?



Středoškolák Arnie zahlédne stařičké auto Plymouth a okamžitě zatouží ho mít a pro radost si ho opravit. Jeho rodiče však mají naprosto odlišné představy o tom, jak by měl syn trávit čas a utrácet peníze. 

Příběh, založený na typických reáliích amerického způsobu života, k němuž automobil nerozlučně patří, pojednává o zdánlivě banální roztržce mezi dospívajícím chlapcem Arniem a jeho rodiči. 

Jenomže to by autorem nesměl být Stephen King... 


Christina je dalším dílem z pera Stephena Kinga, do kterého jsem se pustila. I když je v názvu ženské jméno, hlavní hrdinka nevoní Chanelem no 5 a nevrhá uhrančivé pohledy, nýbrž je cítit naftou, motorovým olejem a navíc se nejedná o žádnou krásku, ale spíš o vrak.

Dovolte mi, abych vám představila Christinu, Plymouth Fury, ročník 1958. Jak jsem již zmiňovala, nejedná se o auto, které vás oslní už na první pohled - promáčknutý zadek, pavučina na předním skle, vyfouklé pneumatiky, pořezaná sedadla... 

Přesto však Arnieho Cunninghama na první pohled zaujala a zde se začíná psát jejich příběh.

Obálka se, podle mého názoru, povedla a rozhodně odráží temnost celého příběhu.

Kniha je rozdělena do tří částí a dohromady čítá 51 kapitol, které jsou relativně krátké, což je pro spoustu čtenářů jistě plusem. 

Christina je rozhodně jednou z těch lepších autorových knih, která má co nabídnout. První polovina knihy se nese v relativně poklidném duchu, autor nás seznamuje s hlavními hrdiny a pomalu nás vtahuje do příběhu.

Až si nás pěkně získá, tak to rozbalí na plné čáře a ještě nám ukáže, co je Christina vlastně zač. Rozjede se nám tady totiž dechberoucí příběh, při kterém tuhne krev v žilách a srdce buší o sto šest.

Christina rozhodně není prvoplánovým hororem, ale jedná se o propracovaný příběh, ve kterém má své místo také přátelství, láska a teenagerské vztahy.  Hlavní hrdina Arnie to totiž nemá úplně jednoduché a tak svádí boj nejen sám se sebou a svými city, ale také se svými rodiči a to hlavně se svou matkou.

King si dal opět záležet a postavy vykreslil velice přesvědčivě. Hlavně vztah Arnieho s Dennisem, kdy se oba dva skvěle doplňovali a jeden druhého bránili. Všechno se však změní ve chvíli, kdy Arnie koupí Christinu.

Možná, že některé ženy napadne, že tato "kingovka" nebude tím pravým, díky tomu, že je zde v hlavní roli auto. Můžu vám říct, že není třeba se bát. Pokud máte rádi styl, jakým autor píše, tak se do knihy neváhejte pustit.

Ve srovnání s autorovými "klasickými" příběhy, jako Osvícení nebo Nezbytné věci, však Christina trochu zaostává, a to zvláště díky nesouměrné kvalitě vyprávění. Občas by si příběh zasloužil trochu šlápnout na plyn a říznout zatáčku, oproti pomalé jízdě, při které je čas se kochat okolím. 

Přesto se jedná o poměrně zdařilý příběh, na který jen tak nezapomenete a jistě si jej vychutnáte se vším všudy. Pokud vás Christina alespoň trochu zaujala, tak rozhodně neváhejte. Věřím, že nebudete litovat.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Christina můžete zakoupit.





Název: Christina
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 512
Rok vydání: 2021
Vydání třetí

1 komentář: