RECENZE: Žhářka | Stephen King

Nevinnost a krása 
sežehnuté zlem a hrůzou



Mladí studenti se účastnili přísně tajného vládního experimentu určeného k vytvoření mimořádných psychických sil. Dva z nich se později vzali a narodilo se jim dítě. 
Dcera. 
Ta překvapivě brzy vykazovala známky divoké a děsivé síly, která v ní roste. 

Rodiče se ji zoufale snaží trénovat, aby držela tuto sílu pod kontrolou a chovala se normálně. Vláda však chce dítě s neuvěřitelnými schopnostmi využít pro své vlastní šílené záměry.

A v tom to ucítil - neviditelný, neuvěřitelný záblesk smrti v dceřině mozku. Bylo to jako závan horkého vzduchu za vlakem metra, když je léto a vy stojíte příliš blízko kolejiště. Mírný, neslyšný závan vzduchu... a v tu chvíli medvídek vzplanul. Medvídek ublížil Charlie, Charlie ublížila medvídkovi. Plameny zahučely, a jak medvídek černal, Andy se přes závoj plamenů na okamžik zahleděl do černých cvočků jeho očí. Oheň přeskočil na koberec pokrývající schodiště.
Charlie seděla pod schody a kvílela.


Další knihou, která vyšla u nakladatelství Beta v reedici je Žhářka od Stephena Kinga. Tak se spolu pojďme podívat, jak se mi líbila kniha o slečně, která vládne pyrokinezí. 

Obálka je, dle mého, tentokrát méně povedená, než ostatní obálky autorových knih. 
Myslím si, že si mohl grafik trochu více vyhrát, ale to je čistě subjektivní názor. 
Naopak, moc se mi líbí filmová obálka, kvůli které si nejspíš knihu pořídím znovu.

Uvnitř knihy se odehrává příběh, jehož hlavní hrdinkou je Charlie, malá dívka, která má zvláštní dar (nebo prokletí?), kdy dokáže ovládat oheň.

Zkuste si představit, že takovouto schopností oplýváte i vy. Můžete si nejen zapálit ohníček, když si zapomenete sirky, ale také vytvořit spalující požár, který dokáže spolykat celá města. 

Jste ze své schopnosti mnohdy opravdu vyčerpaní, unavení a máte strach, že ze vzteku sežehnete svého kolegu v práci. Teď si představte, jak tato schopnost vypadá v rukou malé holky, která se učí krotit své emoce a ovládat sílu ohně. 
Nyní je jí osm a má docela problém a hlavně, bojí se toho, co všechno by mohla dokázat. 

A není sama, kdo se bojí. Nyní je na útěku se svým otcem, a oba se snaží skrýt před agenty Dílny, což je tajná organizace, která touží po tom, pořádně prozkoumat nejen Charlie, ale také jejího otce, který má také zajímavý dar.

Stephen King je spisovatel, který psát rozhodně umí a pravidelně to dokazuje ve svých románech. Je však také spisovatelem, který se rád nechá unést a příběh rozvětvuje do všech stran. Tento styl vyprávění mu sedí, neboť dokáže čtenáře zaujmout a rozšiřuje charaktery svých postav takovým stylem, že se z nich stávají uvěřitelní lidé, i v případech, kdy koketuje s nadpřirozenem.

V tomto případě tomu tak nebylo a autorovo vyprávění zde nefungovalo jako magnet, ale nepříjemně se táhlo a nebylo zde vidět světlo na konci tunelu. 
Celý příběh je v podstatě o tom, že otec se svou dcerou utíká a pak jsou chyceni a podrobeni zkoumání. 

Už od začátku čtenář předpokládá, k jakému konci se schyluje a je v tomto svém přesvědčení utvrzován celou dobu. 
Samotný závěr je pak velkolepý a působí stejně, jako odpálení ohňostroje na silvestrovskou půlnoc, přejedení lidé se konečně dočkali světelné show. 

Myslím si, že kniha by působila dynamičtěji, kdyby byla o pár desítek stran zkrácena. Bohužel zde bylo spousta míst, která byla zbytečně natahována a nepřinesla k vyvrcholení příběhu nic zásadního. Ani samotné postavy nedokáží vzbudit žádné emoce a tentokrát jsou jen plochými postavami vepsanými na papíře. 

Pokud bych měla porovnat Žhářku s Carrie, kdy obě děvčata disponují zajímavými schopnostmi, které se mohou proměnit ve vraždící nástroje, pak vede Carrie, která byla dynamičtější a nebyla zbytečně rozvleklá. 
Nicméně i tak věřím, že si Žhářka své nadšené čtenáře najde stejně snadno, jako další autorovy knihy. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Žhářka můžete zakoupit.





Název: Žhářka
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 360
Rok vydání: 2021
Vydání čtvrté



1 komentář:

  1. Pokud Carrie vede, tak by se mi Žhářka nelíbila... Už s Carrie jsem měla problém a moc mě nezaujala.

    OdpovědětVymazat