RECENZE: Coco Pinchardová: Moje tlustá opilá svatba | Robert Bryndza

Nikdy není tak špatně,
aby nemohlo být ještě hůř


Coco Pinchardová má za sebou dost nepříjemných, ale pro pozorovatele zvnějšku vtipných kotrmelců. 
Teď to vypadá, že se její život konečně vrací do normálu: Po bouřlivém rozvodu a kariérní krizi má nádherného, o čtyři roky mladšího přítele Adama, její spisovatelská kariéra se rozjíždí, a učí se dokonce vycházet se svojí příšernou bývalou tchyní Ethel.

Nebo je to zas jenom na chvíli a osud jí připraví do cesty překážky, na kterými si bude zoufat, 
ale její okolí se nad nimi bude bavit?

Milý Chrisi,
dnes nastal den D. Rosencrantz se odstěhoval. Můj jediný syn si pochopitelně nemohl vybrat míň vhodnou chvíli. Jsem pozadu s rukopisem své nové knihy Vévodkyně z Yorku: Agentka. Celý den jsem strávila ve své pracovně a místo toho, abych se soustředila na práci, jsem jen smutnýma očima sledovala, jak za vydatné pomoci svého otce a Adama zápolí s krabicemi.
Pořád za mnou běhal, aby mi ukázal věci, které objevil při balení, včetně toho plyšového čokla, kterého dostal v den svých křtin.
Nechali jsme ho pokřtít až ve třech letech, neměla jsem pocit, že je s tím třeba nějak moc spěchat. A jasně že ne v kostele, ale na naší zahradě, kde jsme si pronajali party stan.
Pamatuju si, jak se ho kněz ptal, jak toho pejska pojmenuje.
"Co třeba nějaké krásné jméno, co znáš z nedělní školy?" navrhl se šálkem čaje v ruce. "Noe? Jákob? Abrahám?"
"Budu mu říkat... Čubka!" zapištěl tříletý Rosencrantz. 
Faráři zaskočilo a začal se dusit.

Coco má naštěstí pořád své přátele Chrise a Mariku a už dospělého syna Rosencrantze, na které se může spolehnout. 

A také na to, že se ze všeho může vypsat v e-mailech…


Robert Bryndza není u českých čtenářů nikým neznámým. Jeho detektivní série se těší velké oblibě a nakladatelství Cosmopolis loni vydalo také první knihu ze série Coco Pinchard, která je humorným vyprávěním ze života Coco a její ztřeštěné rodiny. 
Dnes bych vám ráda představila druhý díl z této humorné série.

Obálka se nese ve stejném duchu, jako u předchozí knihy, tentokrát je vyvedena v krásné, pastelové modré barvě, která už na první pohled slibuje veselou četbu

Vyprávění je opět pojato jako náhled do emailové konverzace Coco, která píše nejen svým nejlepším přátelům Chrisovi a Marice, ale tyto konverzace jsou zde ve značné převaze.

Starosti a radosti Coco Pinchardové tentokrát můžeme sledovat od listopadu 2010 do srpna 2011.

V pořadí druhý díl ze série s Coco Pinchardovou nás opět přenese do života jedné obyčejné čtyřicátnice, která se stává poměrně úspěšnou spisovatelkou, nicméně její život je stále jedna velká katastrofa, která je okořeněná pořádnou dávkou šílenosti.

Namísto toho, aby si Coco užívala toho, že se chystá vydání její další knihy, tak musí řešit další hromadu podpásovek. Kromě klasického plynutí života, kdy se loučí se svým synem, který se chystá postavit na vlastní nohy, ji opravdu zaskočí její přítel Adam, který se s ní bez nějakého rozumného vysvětlení rozejde a zmizí z jejího života. 

Coco Pinchardová spolu se svými průšvihy rozhodně nepatří mezi nějakou vyšší literaturu, nicméně je psána s lehkostí i humorem a tak se báječně hodí jako lehčí čtení, u kterého se příjemně odreagujete a báječně pobavíte.

I když se v tomto díle setkáváme se situacemi, které jsou, mírně řečeno, přitažené za vlasy, přesto se vyprávění čte doslova samo. Díky tomu, že je text vyvedený jako emailová konverzace, je příběh nejen čtivý, ale také dynamický bez zbytečných nudných pasáží.

Osobně se mi kniha líbila více, než její předchůdkyně. Těžko říct, jestli je to díky autorovi, který zde měl lehčí ruku, netlačil na pilu a nesnažil se být za každou cenu vtipný, nebo mi kniha prostě a jednoduše víc sedla. 

Určitě tuto sérii doporučuji jako oddechovou četbu po náročném dni v práci nebo jako lehčí čtení na dovolenou. Kniha se příjemně čte, pobaví i zabaví.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Coco Pinchardová: moje tlustá opilá svatba si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Coco Pinchardová: Moje tlustá opilá svatba
Série: Coco Pinchardová (2. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Ivana Skenderija
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 360
Rok vydání: 2022
Vydání první


Žádné komentáře:

Okomentovat