Holé kosti | Kathy Reichs



Doktorka Temperance Brennanová je soudní antropoložka žijící v malebném městě Charlotte. Momentálně se ze všeho nejvíc těší na svou dlouho očekávanou dovolenou, namísto toho se před ní objevuje smutný případ, při kterém se nalezly ostatky novorozence upálené v krbových kamnech. 

Všem je od začátku jasné, že nalezené ostatky patří miminku Tamely Banksové, nejmladší dceři Gideona Bankse - člověka jenž téměř dvacet let pracoval po boku Temperance. Nikoliv však jako soudní antropolog, nýbrž jako člověk, který se stará o pořádek v ústavu. 

Temperance se proto rozhodne, že tuto smutnou zprávu musí Gideonovi sdělit sama. Zároveň se snaží zjistit, kde se Tamela ukrývá, jelikož je hlavní podezřelou při vyšetřování nalezených ostatků.... 


Tempe byla pozvána svou dcerou Katy na zahradní párty, při které se měly dobře pobavit a zároveň si pochutnat na grilovaném prasátku. Obě dámy se tedy vydaly na piknik spolu se svým psím miláčkem - Boydem na odlehlou farmu kousek za Charlotte.

 Všechno ze začátku vypadalo slibně - Temperance byla představena Palmerovi Cousinsovi, mladému muži, jenž vystudoval biologii a nyní pracuje v pobočce Amerického federálního úřadu na ochranu ryb a divoké zvěře v Columbii. Bylo více než očividné, že Katy má oči jen pro Palmera, když se stalo něco neočekávaného. Boyd vyhrabal ostatky, jenž pravděpodobně patřily nějakému zvířeti.

... O piatej sme už mali celkom jasnú predstavu, čo máme pred sebou.
Veľké čierne vrece na odpadky ležalo v plytkom hrobe, zahádzané len tenkou vrstvou zeminy a listím. Tesne pod povrchom vietor s eróziou urobili svoje a odkryli jeden jeho roh. Boyd sa postaral o zvyšok...

Po podrobném prozkoumání v laboratoři Tempe přichází k nečekanému závěru - pytel obsahuje nejen zvířecí ostatky, ale také něco navíc...


Aby toho Temperance neměla málo tak v Severní Karolíně došlo k havárii letadla ke které je přivolána. Na místě zjišťuje, že letadlo narazilo do skály. Tempe však vrtá hlavou jiná věc, a to, odkud se vzala neznámá černá hmota, kterou jsou obě ohořelá těla pokryta.

S pomocí svého přítele Ryana, který přijel za Tempe na dovolenou a zároveň je detektiv se snaží přijít všem těmto událostem na kloub, ale moc se jim to nedaří, jelikož na povrch vyplouvají další a další nesrovnalosti a tři na první pohled různé případy se začínají nebezpečně propojovat v jeden...




Tuto knihu jsem dostala od své sestry, která mi ji přivezla z dovolené v Tatrách. Co vám budu povídat, od Kathy Reichs jsem ještě nic nečetla, a i když jsem se dověděla, že se jedná o šestý díl série, tak mě to nijak neodradilo od toho po knize sáhnout. 

Na první pohled musím pochválit samotný vzhled knihy. Slovenská obálka mě vizuálně zaujala více než naše Česká a i po sundání přebalu působí moc hezky. 

Teď k samotnému příběhu...

Jelikož jsem milovnicí seriálu Sběratelé kostí, tak jsem se na tuto knihu nesmírně těšila. Věděla jsem, že oproti seriálové Kůstce je ta knižní poměrně někde jinde, nicméně jsem nějak po těchto knihách nepátrala, tak jsem přesně nevěděla co od této série čekat.

Bohužel jsem se poměrně dlouho nemohla vůbec začíst a to hlavně díky charakteru hlavní hrdinky. Knižní Temperance Brennanová je oproti té seriálové pravý opak. Je rozvedená, má dospělou dceru, žije v bytě s kocourem, s bývalým manželem mají ještě "napůl" psa Boyda. Knižní Temperance je citlivá žena, která se až tak nebojí vyjádřit své emoce, zamilovala se do detektiva z jiného města. A to je právě to, co jsem ze začátku nemohla překousnout. 

Nicméně poté jsem se nějak sžila s knižním příběhem a musím říct, že za mě dobré. Nečekala jsem, že ze začátku tři naprosto rozdílné příběhy se mezi sebou tak fantasticky propletou. 
Děj je poměrně svižný a čtenář nikde neuvízne na mrtvém bodě. Akce střídá reakci, takže děj je krásně vyvážený. 
Líbilo se mi hlavní téma a to ohrožené druhy zvířat. Autorka se v knize dotýká hlavně vybíjení ohrožených druhů kvůli nemalým ziskům.

Musím vypíchnout pro mne celkem dost postav, ve kterých jsem se místy ztrácela, ale možná je to spíše mnou, jelikož jsem ze začátku neměla na knihu moc času a potom jsem onemocněla, takže jsem neměla chuť ani náladu držet v ruce knihu.

Samotný příběh byl inspirován skutečnými událostmi při antropologické praxi autorky. Hlavní zápletka vznikla díky kosterním pozůstatkům losa, které v roce 1997 zkoumala a díky stopám, které na kostech zanechala pila se podařilo usvědčit pytláka, kterého povolené kvóty vůbec nezajímaly.

Celkově se mi tato kniha líbila a bavila mne. Určitě se podívám i po dalších dílech, třeba bych pro změnu mohla začít tím prvním :-)


Název : Holé kosti - série Temperance Brennanová (6. díl)
Autor : Kathy Reichs
Překlad : Patrik Roľko
Nakladatelství : Slovart
Počet stran : 336




A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)



11 komentářů:

  1. Seriál jsem jednu dobu taky docela pravidelně sledovala a ráda bych si jednou přečetla i knihy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jejich par knih cetla a libily se mi :)))) Serial jsem videla jen par dilu :) Diky za pripomenuti, musim se k ni zase vratit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já začala seriálem, ten je má srdcovka, mohla bych v něm hrát :-D Kniha nebyla vůbec špatná, jsem zvědavá na další :-)

      Vymazat
  3. Měla jsem stejný problém s tím jaká byla Temperance v knize. Bude to asi tím ,že jsem dřív viděla seriál ,než jsem měla možnost si přečíst knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Kůstka je jen jedna :-) Nicméně i ta knižní byla vcelku fajn :-) Děkuji za pochvalu a komentář :-)

      Vymazat
  4. Já se knihy hodně bojím, Bones je můj top seriál (Ještě GA A WD). Když píšeš , že je to opak seriálové Brenenky, docela mě to mrzí :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě je to úplně něco jiného než seriál, jen jméno hlavní hrdinky a profese soudní antropoložky se shodují. Nicméně jak jsem si na to zvykla a nějak si to přepla v hlavě, tak se mi to líbilo :)

      Vymazat
  5. Přiznám se, že jsem od Kathy Reichs zatím ještě nic nečetla. Seriál samozřejmě znám, ale ke knize jsem se ještě nedostala. Snad to brzy napravím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se líbí až se ke knihám dostaneš, tato mě přesvědčila podívat se po dalších :)

      Vymazat