Měsíční shrnutí - září

Krásný středeční podvečer, 

 venku už nám nastal nefalšovaný podzim, na horách nám začal padat sníh a já jsem ráda, že sedím v teploučku, popíjím čaj a konečně píšu mé knižní shrnutí za měsíc září.



Září pro mě bylo co se čtení týče opravdu slabým měsícem. Neměla jsem tolik času, kolik bych si přála, potom jsem onemocněla a aby toho nebylo málo, tak mě pěkně potrápily zuby moudrosti, které se probudily k životu a tak není divu, že jsem po knize sahala pouze zřídka. 

Za měsíc září jsem tedy přečetla pouze tři knihy.
Jaké knihy to byly ? 
Jako první jsem přečetla Než jsem tě poznala od Jojo Moyesové,
poté mi dělaly společnost Holé kosti od Kathy Reichs a nakonec jsem celý měsíc zakončila Pokojem od Emmy Donoghue.


Než jsem tě poznala | Jojo Moyesová
- tato kniha mě doopravdy nadchla. Vůbec jsem nečekala, že mě tato kniha tak dostane a že si u ní až tak moc popláču. 

Recenzi najdete zde
Hodnocení

 Anotace 
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. 
Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… 
Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.



Holé kosti | Kathy Reichs
- tuto knihu jsem četla poměrně dlouho, neboť mi byla společnicí při mých zdravotních problémech, tím pádem se na chuděrku spíš prášilo. Ze začátku mi vadila Temperance, nicméně od půlky už jsem si hlavní hrdinku tolik nespojovala s tou seriálovou a knihu si začala pořádně vychutnávat.

Recenzi najdete zde. 
Hodnocení

Anotace
Ostatky nemluvněte v krbových kamnech. Jeho matka, sama ještě skoro dítě, zmizela. Zabila Tamila Banksová novorozeně, anebo se sama stala obětí? 
V Severní Karolíně havaruje malé letadlo. Pilot i cestující zahynuli a jejich těla jsou spálená k nepoznání. Zavinil nehodu pilot? Je za tím ještě něco jiného? A co je ta záhadná černá hmota, jíž jsou těla pokryta? 
Největší hádankou se ovšem stávají kosti objevené na odlehlé farmě u města Charlotte. Co to tam Tempin pes Boyd vlastně vyhrabal? Vypadá to na ostatky nějakého zvířete, ale jakmile se kosti ocitnou v laboratoři, Tempe čeká velká překvapení. 
S pomocí svého přítele detektiva musí odhalit pravdu ve spletitém a nebezpečném případu, a to v tu nejnevhodnější chvíli. Její dcera Katy má nového nápadníka, ale ten, jak se zdá, něco skrývá. 
Kosti mají přednost a všechno ostatní musí zatím počkat. Jaký příběh ty ostatky vyprávějí? Proč jsou rentgenové snímky a výsledky testů DNA tak zarážející? 
Kniha Divoké kosti oplývá ohromující autenticitou, kterou dokáže svým románům dodat jedině soudní antropoložka Kathy Reichs. I tentokrát si klade závažné otázky a s napětím nás vede až ke strhujícímu závěru.



Pokoj | Emma Donoghue
- tak tato kniha byla tak skvěle napsána, že autorce tleskám. Celý příběh vyprávěný malým Jackem mě naprosto pohltil a odrovnal. Opravdu silný příběh, který mi v paměti zůstane ještě dlouho.

Recenzi najdete zde. 
Hodnocení - 


Anotace
Pro pětiletého Jacka je Pokoj celým světem. Je to místo, kde se narodil, kde vyrůstá, kde žije v bezpečí se svou Mami. Celý den si hrají, učí se, cvičí nebo si čtou. V noci ho Mami ukládá do bezpečí Skříně. To proto, aby ho neviděl Čert, který za ní občas v noci přichází... 

Jack má z Čerta strach. Pro Jackovu mladou matku je Pokoj vězením. Díky odhodlání, vynalézavosti a nekonečné mateřské lásce se jí podařilo vytvořit pro Jacka život, v kterém si neuvědomuje jeho hranice. Pro ni se však staly nesnesitelnými. Vymyslí proto odvážný plán útěku, ve kterém se spolehne na statečnost svého syna a velkou dávku štěstí. Ani ona sama si neuvědomuje, jak moc je nepřipravená na to, že by plán skutečně fungoval. Když se však jejich izolovaný svět otevře a Jack pozná, jaké je to Venku, začne klást otázky. Mnoho otázek... 

Jazykově vytříbený a tematicky ojedinělý román citlivě prozkoumává dětskou duši vystavenou extrémním podmínkám a klade otázky, které inspirují i děsí. Pokoj Emmy Donoghue byl v roce 2010 nominován v užším výběru na prestižní literární cenu Man Booker Prize. 



Tak takové bylo mé knižní září. Na mé poměry doopravdy slabé, nicméně na přečtené tituly poměrně vydařené. A co vy ? Jaké zajímavé knihy jste v září přečetli ? 
Určitě neváhejte se podělte se v komentářích, ráda se nechám inspirovat.

Mějte se krásně, 
Pinky :-) 




10 komentářů:

  1. Moc pěkné knihy. Nez jsem tě poznala je prostě srdcovka :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Někdy i pouhé tři knížky jsou tak akorát :-) Souhlasím s komentářem výše - Než jsem tě poznala je opravdu srdcovka a určitě jedna z nej knížek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, hlavní je číst a pak už je asi jedno, jestli to byla jedna knížka nebo deset :-) Děkuji za komentář :-)

      Vymazat
  3. Pěkné knížky :) a přesně, Než jsem tě poznala je moje srdcovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem celkem zvědavá na další autorčiny knihy :-)

      Vymazat
  4. Já v září přečetla 4 knihy, takže jsem na tom podobně. :) Jinak musím souhlasit, že Než jsem tě poznala je úžasná kniha. Četla jsem i Pokoj a ten se mi taky líbil. Pěkný výběr knih. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Pokoj byl také úžasný :-) Koukám, že Jojo Moyesová je sázka na jistotu, když ji každý chválí :-)

      Vymazat
  5. Pokoj mám taky na seznamu, tak snad jednou se k němu propracuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k němu dostaneš brzy a čtení si užiješ :-)

      Vymazat