Pokoj | Emma Donoghue



Jack už je pan Pětiletý. Ke svým narozeninám dostal od Mami svůj portrét, který nakreslila, když spal. 
Jack je relativně spokojený malý chlapec s dlouhými vlasy žijící se svou Mami. 

Bohužel je tu jedno velké negativum. Jack se svou Mami žijí v pokoji, odstřiženi od okolního světa a svých blízkých, které Jack ani nezná. 
Nezná je proto, že se narodil v pokoji. Jeho celý svět je místnost o pár metrech čtverečních. Mami si s ním hraje, učí jej číst, počítat. 

Jackova nejlepší kamarádka je Dora - postavička z televize, kterou má velmi rád. Jack také věří, že v televizi jsou různé světy, podle toho na jaký program se s Mami zrovna dívají. Nedovede si představit, že spadané listí, auta nebo třeba vítr jsou skutečné a čekají na něj za zavřenými dveřmi pokoje.

Když přijde večer, tak se Jack uloží do skříně a Mami za ním zavře dveře, jelikož večer je čas, kdy za Mami chodí Čert. Jack se Čerta bojí a tak je ve skříni potichu jak myška a čeká, až Čert odejde a on si bude moct za Mami lehnout do postele.

...K obědu je fazolový salát, ten mám druhý nejvíc nerad. Po spaní děláme Řev, to děláme každý den, ale ne v sobotu a v neděli. Odkašleme si a vylezeme na Stola, blíž k Vikýřovi, držíme se za ruce abysme nespadli. Řekneme : "Připravit, pozor, teď" a pak hodně otevřeme zuby a křičíme řveme vyjeme ječíme hulákáme, jak nejvíc nahlas to jde. Dneska jsem nejvíc nejhlasitější, protože se mi zvětšujou plíce, jak je mi pět...

Jackova matka je vězněm v pokoji už pěkných pár let. Čert ji tenkrát poprosil, aby mu pomohla s jeho zraněným psem a od té doby je jeho vězněm v zahradní chatce, která je důmyslně upravena, aby nikoho ze sousedů ani nenapadlo, co všechno se v ní odehrává.
Čert vynáší smetí, nosí jim trvanlivé potraviny a dokonce si mohou říkat o "nedělní dárek". 

Mami se ze začátku pokoušela o útěk, ale Čert ji vždy tak ublížil, že to po čase vzdala. Nyní je téměř denně znásilňovaná a celý její svět je právě malý Jack. 
Jako každá matka chce pro své dítě to nejlepší, tak i Mami chce to nejlepší pro svého milovaného syna. A tak je tady plán útěku, který se spoléhá hlavně na Jackovu odvahu a statečnost a také pořádnou dávku štěstí.

Emma Donoghue napsala doopravdy neskutečně silný příběh, ze kterého mne mrazí ještě teď. 
Přiznám se, že ze začátku jsem měla s knihou trochu problém. Celý příběh je totiž vyprávěn jednoduchým dětským jazykem, jelikož vypravěčem je právě malý Jack. Nicméně po čase jsem si na tento styl zvykla a musím říct, že bylo velice zajímavé vidět dětskýma očima. 

První třetina knihy je doopravdy jen vyprávěním ve kterém se dovídáme každodenní rituály, které Mami s Jackem mají. Jack má své oblíbené hry, milované knížky zatímco jeho matka vzpomíná na svůj starý život, chybí ji volnost, rodina, přátelé. A tak se rozhodne, že se spolu musí dostat za každou cenu ven. 

Plán útěku je v knize vylíčen do sebemenšího detailu a já jsem jen četla se zatajeným dechem a držela palce, aby vše klaplo a Jack se s Mami dostal do Venku. Sebemenší chyba by znamenala nepředstavitelné peklo pro oba dva. 
Jack musel projevit velkou dávku odvahy, aby jim jejich plán vyšel, jelikož byl zvyklý na svou Mami a čtyři stěny, ve kterých prožil celý svůj život.  Najedou se před ním otevřel celý svět, spousta neznámých věcí, vůní, zvuků.

Zbývající dvě třetiny knihy se zabývají adaptací do "normálního" života. Když se Jack s Mami konečně ocitají Venku tak nic není tak, jak si představovali. Jacka okolí považuje za dívku díky jeho dlouhým vlasům a na oba dva je vyvíjen tlak především díky médiím, které jejich příběh, jako všechny ostatní fascinuje. 

Sluneční brýle, rouška a vrstva opalovacího krému se pro oba stávají nezbytností a psychické problémy Jackovy matky na sebe nenechají dlouho čekat. 

Jak se s novou situací oba dva poperou si už budete muset přečíst sami. Já osobně jsem byla z knihy doopravdy nadšená. Celkové vyprávění bylo až mrazivé a je šílené, když si uvědomíme kolik takových uvězněných Jacků a Mami na světě asi je. 

Určitě se podívám i na film a Vám mohu knihu jedině doporučit.


Název : Pokoj
Autor : Emma Donoghue
Překlad : Veronika Volhejnová 
Nakladatelství : Knižní klub
Počet stran : 336




A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)



8 komentářů:

  1. Na Pokoj jsem zatím četla hlavně pozitivní recenze, ale ta tvá mi přijde ze všech nejnadšenější. Asi se po knize podívám. :)

    Chicbyjane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Ano, byla jsem doopravdy nadšená, nečekala jsem, že mě kniha tak nadchne.

      Vymazat
  2. Zatím jsem nečetla, ale o knize i o filmu už jsem také hodně slyšela. Tvá recenze mě zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, kniha určitě stojí za přečtení :) Na film jsem sama velice zvědavá.

      Vymazat
  3. U nás už tiež vyšla dávnejšie no nikdy som nemala odvahu sa do nej pustiť. Odkedy som čítala kvety v podkroví mám pred takými knihami rešpekt. Ale možno mrkněem film si mi pripomenulq že som sa na neho chystala. Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já mám takové knihy ráda, květy z půdy mě taky lákají, tak snad se k nim někdy dostanu :)

      Vymazat
  4. Četla jsem knihu a viděla jsem i film, a musím říct, že se mi líbilo obojí :) Pěkně jsem si tvojí recenzí knihu připomněla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Já jsem se k filmu ještě nedostala, tak snad to brzy napravím. Měj se krásně :-)

      Vymazat