Zázrak v plechovce | C.D. Payne

V létě roku 1949 se čerstvý maturant Wilder vydává z ohijského Erie do světa, aby přivedl zpátky domů svou milovanou dívku. Opouští proto svářečský kurz a vydává se hledat prodejce zázračného krému, se kterým má jeho dívka údajně jezdit po jarmarcích. 
Vše co si bere s sebou je pár nejnutnějších věcí, plnou kapsu peněz a hlavně starého veterána po strýci, který posledních pár let sloužil hlavně jako útočiště pro myší kolonii.

V průběhu jeho cesty se k němu přidává stopařka Verity. Dívka s jazykem ostrým jako břitva toužící dostat se do San Francisca. Původně se díky stopování chtěla zase o kousek přiblížit ke svému cíli, ovšem Wilderův plán na dostižení jeho dívky ji natolik zaujal, že se rozhodla dělat mu společnost po celou dobu.

Jejich putování sebou však nese i spousty dalších úskalí a nečekaných zajížděk. Díky tomu poznávají různá zajímavá místa a začínají se pomalu poznávat a ze dvou naprosto cizích lidí se pomalu stávají přátelé.

...Navečer se utábořili v městském kempu v Camdenu. Sice jim scházelo jezero, ale zase tu nabízeli pračku na mince. Hlavně Wilder měl s prádlem pořádné zpoždění. Pokud se opravdu sejde s Dot, rozhodně nechtěl páchnout, jako by právě překročil Panamskou šíji na mule...



Vzhledem k tomu, že jsem od C.D. Payna ještě nic nečetla a to ani jeho dnes již kultovní sérii "Mládí v hajzlu", tak když se mi naskytla příležitost přečíst si "Zázrak v plechovce", byla jsem opravdu zvědavá, jak se mi bude líbit kniha z pera tohoto volnomyšlenkářského spisovatele.

Obálka této knihy je naprosto úžasná. Retro styl této krásce opravdu sluší a skvěle se hodí k samotnému příběhu, který se ukrývá na stránkách knihy.
Celkově kniha disponuje dvanácti kapitolami a na konci knihy na nás čeká bonusový materiál ve formě povídky s názvem "Recyklátor Henry."

Zázrak v plechovce je určitě čtivým příběhem, který je místy zábavný.
Wilder se díky Verity pomalu zbavuje slupky slušňáka s nalinkovanou budoucností a začíná si pomalu užívat života.
Cesta kterou podniká k tomu, aby svou milovanou dovedl zpátky do rodného města je vlastně ideální příležitost k větší životní změně a právě k tomu jej Verity nenápadně burcuje.

V průběhu příběhu tedy cestujeme s Wilderem a Verity skrz na skrz přes Ohio a Indianu a navštěvujeme s nimi jarmark za jarmarkem v domnění, že Wilder konečně najde svou ztracenou lásku. Jedinou stopou ovšem zůstávají pouze plechovky se zázračným krémem. Prodejce zázračného krému, spolu s Dot není k nalezení a Wilder začíná ztrácet naději a v hlavě mu běží všemožné scénáře.

Lehká oddechovka po náročném dni v práci. Člověk si sedne, uvaří si kávu, udělá si pohodlí a vezme do ruky Zázrak v plechovce. 
I přes to, že byla kniha čtivá a nijak mě nenudila, jsem měla celou dobu pocit, že jí chybí ten pověstný náboj. Po dočtení knihy se mi hlavou honila jedna věc, a to "to je jako ten úchvatný Payne ?"

Určitě se budu muset mrknout ještě na jeho další tvorbu, abych si na něj dokázala udělat objektivnější obrázek. Nicméně Zázrak v plechovce můžu doporučit, jako takovou fajn knížku pro relaxační odpoledne.

Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství JOTA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : Zázrak v plechovce
Autor : C.D. Payne
Překlad : Naďa Funioková
Nakladatelství : Jota
Počet stran : 196



A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)


4 komentáře:

  1. Kniha mě také zaujala, ale když jsem se rozhodovala, jestli recenzovat tuto nebo John Harta, vybrala jsem si prostě Johna HARTA :D Ale moc pěkná recenze. Jinak retro styl miluu a ta obálka je kouzelná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem do ní šla hlavně díky tomu, že mě doopravdy lákalo vyzkoušet od něj něco. Četlo se to hezky, ale čekala jsem tedy více, bohužel.

      Vymazat
  2. Mě se velice líbí obálka . Mám ráda styl Retro .Nevím jestli bych do knihy investovala, ale určitě bych si ji ráda půjčila v knihovně . Recenze je moc pěkná . Bude to pěkný příběh k bábovce a čajíku na neděli .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano máš pravdu, taková oddechovka, nic náročného :-)

      Vymazat