Čistá láska | Jana Benková

Líza je spolumajitelka cukrárny Lízátko, kterou vlastní spolu se svou mladší sestrou Matyldou v malebné vesničce poblíž Bratislavy. O rodiče přišly nešťastnou náhodou před dvěma lety a tak se ještě více semkly a svůj život věnují jedna druhé a své milované cukrárně.

Cukrárna si vede dobře a vydělá si na sebe, ale nějaká finanční rezerva pro případ krizové situace děvčatům schází a tak se Líza rozhodne, že si najde k práci v cukrárně ještě další úvazek s pravidelným příjmem. Po mnoha odeslaných životopisech se na ni konečně usměje štěstí a tak se vydává do Bratislavy na konkurz na asistentku manažera, který nakonec vyhrává a místo dostává.

Po nástupu do nové práce se ovšem bezhlavě zamiluje do svého šéfa Romana Dobiáše. Neodradí ji ani jeho nelichotivá pověst a denní telefonáty zhrzených milenek. Roman ji však přitahuje víc než je zdrávo a Líza začíná mít velký problém soustředit se na práci v cukrárně, kde si plete cukr se solí, bývá nesoustředěná a Romana má plnou hlavu. 
Radikálně změní svůj šatník a dělá všechno pro to, aby na Romana zapůsobila jako žena a ne jako sekretářka.

Její snažení se za čas vyplatí a Roman pozve Lízu na kávu. Netrvá dlouho a dojde také na sex. Roman je pozorný, dává Líze dárky, věnuje jí svůj čas a ona je doopravdy bezhlavě zamilovaná. Nevidí a neslyší, i když ji Matylda před Romanem a jeho avantýrami varuje. Líza je však přesvědčená, že se kvůli ní změní.

Do toho všeho se do vesničky přistěhuje nový obyvatel - sympatický Patrik. V tu samou dobu začíná neznámý investor skupovat okolní nemovitosti a otevírá si konkurenční cukrárnu a aby toho nebylo málo, Lízátko chce někdo poškodit a zlikvidovat. Začíná to stornováním objednávky a pokračuje útokem...

..."Kdo je tady majitelem ?" zeptal se bez pozdravu ten nižší s vousy.
Vyšší z nich s vyholenou hlavou zíral na Matyldu.
"My obě," odpověděly jsme jako na povel.
"Potřebujeme s vámi mluvit," pokračoval ten vousatý.
"Teď ?" zeptala jsem se.
"Teď."
"A představíte se nám ?"
Zamumlali jména a my jsme vyšly před pult a podaly jim ruce.
"Takže tento obchůdek patří vám dvěma. Jste tady dlouho ?"
"Odjakživa," řekla Matylda. "Proč ?"
"Nikdy jste to nechtěly prodat ?" pokračoval vousatý, jeho společník se opřel o pult a ťukal nehtem o sklo.
"Ne, to určitě ne. Ani jsme o tom neuvažovaly."
"Určitě ?" ujišťoval se vousáč...



Obálka této knihy působí dojmem klasického ženského románu a těžko říct, zda je to dobře nebo špatně. Něžná blondýnka spolu s růžově vyvedeným názvem dává tušit, že uvnitř knihy bude romantický příběh u kterého si čtenářka příjemně odpočine.
V knize je obsaženo celkem 15 kapitol a v závěru knihy čeká na čtenářky bonus v podobě receptů z cukrárny Lízátko.

Styl, jakým je příběh vyprávěn je čtivý a ve spojení s prostředím voňavé cukrárny mi byl svým způsobem blízký. Nicméně i tak mě kniha bohužel zklamala a já Vám hned povím proč.

Naivní a bezhlavě zamilovaná Líza, která doufá, že svým přístupem a svou láskou změní záletníka Romana. Nevidí, neslyší a i když je svědkem jeho chování vůči jeho milenkám, má tendenci ho neustále omlouvat a ospravedlňovat. Při čtení se mi nechtělo věřit, že hlavní hrdince je téměř třicet let. Působila na mě dojmem zamilované středoškolačky, nikoliv dospělé a samostatné ženy.

Charaktery jednotlivých postav byly ploché a děj se nijak výrazně neposouval kupředu. Vůbec jsem to Janě Benkové nevěřila. 
Vlastně ano, prostředí cukrárny bylo popsáno naprosto skvěle a já jsem při čtení cítila milovanou vůni dortíků, řezů a čajového pečiva, čímž se dostávám k dalšímu bodu. V průběhu čtení mě poměrně vyrušovaly části, kdy autorka popisovala přípravu dezertu. Myslím si, že kdyby tyto části autorka vynechala, udělala by lépe. Celkem se takto v knize "kuchtilo" dvakrát.

Po přistěhování nového souseda se do příběhu vmísila příjemná detektivní linka, která celé vyprávění mírně oživila. Patrik je sice sympatický muž, nicméně po jeho příjezdu se začínají ve vesničce dít zvláštní věci. Matyldě se celá situace nezdá a tak se vydává pátrat po tajemném majiteli konkurenční cukrárny a právě nově přistěhovaný Patrik se Matyldě až nápadně nabízí s pomocí při pátrání.

Čistá láska byla mým prvním setkáním s autorkou a bohužel musím říct, že i poslední.
Jak jsem psala výše, chování hlavní hrdinky mě vytáčelo neskutečným způsobem. Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne a zhodnotila bych ji jako nenáročnou a oddychovou, ale nemohla jsem se ubránit pocitu, že by ji spíše ocenily mladší čtenářky. Mě samotnou zaujalo pouze prostředí cukrárny a recepty v závěru knihy, které vypadají doopravdy lákavě.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu si můžete zakoupit zde.



Název : Čistá láska
Autor : Jana Benková
Překlad : 
Olga Dobríková
Nakladatelství : Moba
Počet stran : 248



A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ?  
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

17 komentářů:

  1. Přečetla jsem si jen poslední odstavec, protože mě kniha také čeká... noooo, nepotěšila jsi mě ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě už nebaví podobné knihy s naivními hlavními hrdinkami, ani jako oddechovka, protože člověku opravdu nic nedají a většinou se u nich člověk ani nezasměje, nepobaví, spíš zanadává :) A přitom prostředí cukrárny by zrovna mě lákalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, poprvé, co jsem u knihy fakt nadávala a přítel se na mě díval jak na blázna :-)

      Vymazat
  3. Trošku mi to evokuje romány od Lenky Lanczové, které jsem četla jako puberťačka. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lanczovou jsem bohužel nikdy nečetla, tak nemůžu posoudit.

      Vymazat
  4. Tak to mě dost překvapilo. Já četla od paní Benkové jen románky do kabelky, které byly přiložené k časopisům. Moc se mi líbily, byly akční, napínavé, čtivé. No a teď vidím tuhle barbínovskou naivní hrůzu... Doufám, že to jen jednou šlápla autorka vedle a zbytek její tvorby bude ve stejném duchu jako mini-románky, protože jsem od ní plánovala ještě něco přečíst... (Jinak pěkná recenze.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec nemám s autorkou žádné zkušenosti, toto byla má první kniha a bohužel jsem moc nadšená nebyla i když si ráda přečtu něco romantického. Nicméně hlavní hrdinové musí být alespoň trochu inteligentní, abych se do nich dokázala taky vcítit, bohužel tady to doopravdy nešlo. Ale věřím, že si své čtenáře najde :-)

      Vymazat
  5. To je tak sladke,ze už jenom ze čtení recenze mám cukrovku :D to neni pro mě ani náhodou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romantika, proč ne. I já ráda sáhnu po něčem něžnějším ale opravdu mám raději, když jsou hlavní hrdinové trochu inteligentní :-)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Na jednej strane ma teší, že venuješ čas aj slovenským autorom, na druhej ma mrzí, že si mala takú zlú skúsenosť. Áno, aj ja musím uznať, že sa s podobnými titulmi roztrhlo vrece, ale aj medzi plevelom sa dá nájsť, sem tam, kus krásnej kvetiny. Priznávam, čítam málo slovenských autorov, ale vzhľadom na to, že i ja chcem byť spisovateľkou, rozhodla som sa dať priestor v mojej knižnici Slovákom aspoň raz za mesiac. Niekedy je to na jedno kopyto, no niekedy som celkom milo prekvapená.
    Janu Benkovú som nečítala, a neviem, už obálky jej kníh sa mi nepáčili, a to som osoba ktorá nedáva na dojem podľa obalu. Snáď pri ostatných našich autoroch budeš mať lepšiu skúsenosť, a nabudúce u teba naďabím na pozitívnu recenziu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ali za vyčerpávající komentář. Přiznám se, že jsem netušila, co od knihy čekat, ale anotace mě nalákala. To víš, prostředí cukrárny, kde jsem tři roky dělala a milovala to tam spolu s láskou, která není úplně ideální, mě nalákalo.
      Bohužel, jak jsem psala, měla jsem pocit, že by knihu spíše ocenila děvčata v pubertě. Hlavní hrdinka se vůbec nechovala adekvátně svému věku... Je to škoda, myslím si, že jinak by mě kniha zaujala více.

      Mimochodem, doporučíš mi nějakého dobrého slovenského autora ? :-)

      Vymazat
    2. Záleží aký žáner. Detektívky síce nečítam ale vraj veľmi dobrý je Dominik Dan, ten je neskutočne predávaný. Fantasy pisuci úžasný jje Červenák toho nájdeš aj v češtine. Neviem ako si na tom so slovenčinou lebo nie všetci boli preložení. Ale teraz som čítala trochu romantickejsiu rodinnú ságu Jablonové lásky od Zuzany Širokej, myslím že aj tá je v češtine. Veľa sa číta Vanilková a Evita no ja ich nemusím. Ak máš rada trochu konšpirácie ako Daň Brown mne sa veľmi páči Jozef Banas. Teraz vyšla aj kniha od blogerky Danky Láska je láska. Ešte som nečítala ale chystám sa. Inak ak máš rada 2 sv. Vojnu tak odporúčam Michaelu Hajdukovu a jej Zákon krvi o lebensborne Nemecké dievča neplače či Nájdem si ťa v čase (trochu mystiky). Samozrejme Mengeleho dievča. Ja veľmi milujem knihy od Autora Rakaya ale s tým by si možno mala problém pretože používa archaické, irecite a lubozvucne slovenske frázy.
      Určite je ich viac no momentálne si neviem takto z hlavy spomenúť. Ja som sa rozhodla dať šancu mladým spisovateľom. No musia byť takí akurát pre mňa. Ako vravím to množstvo sa neskutočne rozrástlo ale keď sa prehrabavam objavujem. I ty určite. Teda dúfam :-)

      Vymazat
    3. Super, díky moc za skvělé tipy, určitě se po autorech a jejich knihách podívám.
      Slovenčina mi nevadí, však máme podobné jazyky, po pár stránkách automaticky přepínám :-) Ono kolikrát je to celkově zvláštní, překládat slovenského autora do češtiny, jako kdybychom si nerozuměli.

      Vymazat
    4. Moja reč. Konečne. Si ma normálne potešila pretože obvykle na stretávam práve s tým že česi nerozumejú nám a musia si prekladať aj seriály (čo je škoda lebo Mastalir v dr. Ludskom má neskutočný, arogantný hlas čo sa jednoducho nepreloží) a dokonca aj slovaci majú problém s češtinou čo je tiež divné. A pripraviť sa o pozitok z Pratchetta či iné fantasy lebo v češtine to znie fakt hrozné je smutné. Ja osobne tiež až v polovici knihy premýšľam v akom jazyku čítam. Akurát mám problém s gramatikou keď mám písať nejakú citáciu. Mám iba sk klávesnicu a chýbajú mi tam niektoré čase typické písmenká. Ale čítanie je v pohode. Jediné čo mi vadí sú rôzne názvy jednej a tej istej knihy. Keď sa s radosťou pustím do obľúbeného autora a zistím že tú som už čítala v slovenčine :-). Raz za čas zvyknem predstaviť knihy od slovákov tak ťa možno inšpirujem.

      Vymazat
    5. Slovenčina je hezký jazyk, jak si představím nějakého hezkého chlapa co mluví slovensky, tak je to sexy :-D
      Vzhledem k tomu, že mám slovenské přátele se kterýma jsem téměř denně ve styku, tak jsem jednu dobu měla problém a mluvila jsem takovým mišmašem :-)
      Ovšem přiznám se, že slovensky dabing moc nemusím, i když jak u čeho no. Třeba má oblíbená Kůstka jedině v češtině, na tu už jsem si zvykla :-)
      A s gramatikou to mám stejně :-)

      Vymazat