Mé jméno je Nikdo | Kristen Orlando

Vyhoďme ji z kola ven


Reagan Elizabeth Hillisová je sedmnáctiletá slečna, pro mnohé okolo obyčejná puberťačka, jako její vrstevníci. Opak je ale pravdou, a Reagan má do obyčejné puberťačky opravdu daleko.

Kromě toho, že studuje, a ve škole má přátele se kterými jí je dobře, musí se snažit, aby si žádného z přátel nepustila příliš k tělu a v žádném případě se jim nesmí s ničím svěřit. Proto je nucena vymýšlet si spousty lží, aby v nikom nevzbudila podezření.

Reagan je totiž už od malička vedena k nejrůznějším bojovým sportům a sama prochází tvrdým a náročným výcvikem. Proto spousty zbraní a nejrůznější bojové techniky ovládá lépe než kdejaký profesionální voják a jejím úkolem je jít ve stopách svých rodičů, a stát se jedním z Černých andělů. 
Agentem v tajné organizaci, která velice často bojuje v nebezpečných misích a zachraňuje spousty lidí. Černí andělé jsou natolik tajná organizace, že ani sám prezident o jejich existenci netuší.
I kdybych nebyla zlatým dítětem akademie, vyvíjeli by na mě velký tlak, abych tam šla. Dítě Černých andělů se stane Černým andělem. To je tradice, která se dodržuje téměř bez výjimky...

Reagan však začíná toužit po obyčejném životě. Unavují jí neustálé lži svým blízkým přátelům i fakt, že když rodiče nejvíce potřebuje, tak místo toho, aby tady pro ni byli, jsou kdesi jinde a zachraňují někoho jiného.
Namísto agentky Černých andělů by se nejraději viděla na vysoké škole. Ve skrytu duše touží po tom stát se lékařkou. I když má výběr volby, jelikož je na ní, aby se v osmnácti sama rozhodla, zda chce být Černým andělem, či nikoliv, tak pro ni je tento výběr opravdu jen teorií, zvláště kvůli rodičům.
"Jak bylo ve škole?" zeptala se máma.
"Psali jsme z matiky a dostala jsem jedničku z dějepisu," odpovím a s charakteristickým cvaknutím zasunu zásobník do pušky. "Pohrozila jsem holce, která šikanovala Claire, že jí zlomím ruku. Prostě normální den."
"Dobře ty, Reo," řekne táta a zdvihne palec jedné ruky, zatímco v druhé drží svůj Glock 27. Jsem si stoprocentně jistá, že kdybych mu řekla, že jsem objevila lék na rakovinu, dočkala bych se stejné odpovědi. Dobře ty. Je to trochu otravný, ale roztomilý způsob, jak mi dát najevo, že je na mě pyšný...

Po jedné nevydařené akci jsou rodiče uneseni velkým zvířetem z drogového podsvětí. Jeho cíl je jediný, pomstít se za smrt svého syna vraždou Reagan a jejich rodičů.
Právě tato událost v Reagan probudí Černého anděla a ona je rozhodnuta stůj co stůj za pomoci svého nejlepšího přítele, rodiče zachránit.


Young adultovka z Mystery Pressu! Ne, nedělám si z vás srandu, přesně tak to je, naše oblíbené nakladatelství, které je zaměřeno na krimi, detektivky a thrillery se pustilo i do žánru YA. 
Pojďme se podívat, jak se mi tato novinka líbila.

Jako obvykle se nejprve podíváme na obálku knihy. Ta je skvělá! Jak jistě všichni víte, tak miluji knižní obálky, které jsou jednoduché a zaujmou na první pohled. Mé jméno je Nikdo přesně takovou obálkou disponuje. Odstíny červené, doplněné o odstíny černé, jednoduché vyobrazení Reagan, dominantní černé brýle a bílé sluchátko... no řekněte sami, je možné si této obálky nevšimnout?

V knize na nás čeká akcí nabitý prolog, po kterém následuje 31 kapitol a celý příběh je zakončený epilogem. Nechybí ani autorčino poděkování.
Kapitoly jsou v knize spíše kratší a díky stylu, jakým je kniha napsána, se velice dobře čtou.

Začátek knihy, po akčním prologu působí spíše pomaleji, nicméně se jedná o nějaké seznámení s hlavní hrdinkou, jejím životem, jejími sny a touhami. I když je první polovina opravdu velice klidná, a čtenář si říká, "kdy už dojde k nějaké akci?," určitě se u čtení nenudí. 
Nicméně hned jak se přehoupneme přes polovinu tak o akční scény není nouze a příběh chytne jiný spád.

Jelikož se jedná o příběh psaný především pro mladé, nechybí v knize ani láska. Ovšem nejedná se ani o milostný trojúhelník, ani o lásku neopětovanou. Reagan a její kamarád a soused Luke spolu působí příjemně a jejich linka k danému příběhu nepůsobí kýčovitě, jak se občas stává.

Na knize se mi mimo jiné líbilo i to, že se autorka zabývala také duševním stavem hlavní hrdinky. Snad nikdy jsem se v knize, která se zabývala různými bojovými akcemi a výcviky, nesetkala s tím, že by byly popsány myšlenkové pochody, spolu se stavy úzkosti a záchvaty paniky, tak, jak byly popsány u Reagan. Za tento aspekt autorce opravdu tleskám.

Myslím si, že by se spousta mladých čtenářů mohla v Reagan shlédnout. Ano, Reagan je budoucí špionka a agentka přísně tajné organizace, ale je to také dívka, která nemá moc na výběr, a vlastně se musí podřídit rodičům a vydat se na dráhu, kterou pro ni nachystali.
Reagan je také statečná dívka, která se snaží poprat s tím, co si pro ni osud nachystal. Porušování pravidel pro ni není cizí, přesto se stále jedná o citlivou dívku, která by raději se svými rodiči žila obyčejný život a užívala si radosti a starosti, jaké prožívají i její přátelé, než aby všem okolo lhala a připravovala se na roli agentky.

Mé jméno je Nikdo je skvělý špionážní thriller nejen pro mladé, ale i pro nás starší a já ho můžu doporučit všemi deseti. Doufám v to, že nás Mystery Press nenechá dlouho čekat a co nejdříve vydá pokračování, které si rozhodně nenechám ujít.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji nakladatelství MYSTERY PRESS.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Mé jméno je Nikdo
Série: Kronika Černých andělů (1. díl)
Autor: Kristen Orlando
Překlad: Kateřina Kuncová
Nakladatelství: Mystery Press
Počet stran: 304


10 komentářů:

  1. Jani velice poutavá recenze.Určitě tato kniha přibude v mé kolonce CHCI SI PŘEČÍST.A obálka je opravdu velice poutavá.Myslím ,že ten kdo kupuje knihy podle obálky určtě neodolá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit, já jsem poměrně zvědavá na další díl :-)

      Vymazat
  2. zni to slibne a spousta recenzi je hodne spokojenych, ale zatim uvidim, tema me sice laka, ale mene uz vek hrdinky... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jde na tom vidět, že je to pro mladší čtenáře, nicméně díky věcem, které se v knize řeší bych ji povýšila nad klasickou YA literaturu :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, Jani. Taky jsem byla moc spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Když Mystery Press vydalo YA knihu říkala jsem si, to si snad dělají srandu. Ale pak jsem byla vice nez překvapená, jaká skvělá volba pro mladé ta kniha je. Ma všechno, co dnešní puberťácké dětičky potřebují :)

    Katy - Bilbovy knihy

    http://bilbovy-knihy.blogspot.cz/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, měla jsem to úplně stejně. Už se těším na pokračování :-)

      Vymazat
  5. Hezky napsáno. Myslím, že jsi mě definitivně přesvědčila. Nad knihou jsem hodně váhala, ale teď jí tu šanci dám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Jak říkám první polovina byla spíše pomalejší, nicméně pak kniha začala mít opravdu spád :-)

      Vymazat