Pod zámkem | Maude Julienová

Byla jsem obětí sektářského otce.
Poprvé o hrůzách osmnáctiletého věznění vlastním otcem.


Oficiální anotace:
I po více než padesáti letech si Maude Julienová pamatuje ten zvuk, když se za ní zavřela mříž. 

Její otec právě koupil pochmurný dům obklopený parkem v oblasti Saint-Omer. Maude, které tehdy byly tři roky, zde bude žít zavřená, aniž by kdy šla do školy, aniž by kdy měla přátele. Je také uzavřená psychicky, protože patriarcha chce ze své dcery udělat „nadčlověka“. 

Musí se učit překonávat strach, nouzi, bolest i samotu, aby byla schopná uskutečnit poslání, k němuž ji předurčil. Až po dlouhé době pochopí, že její otec, vysoký hodnostář ezoterické zednářské instituce, vytvořil závratný projekt, v němž ona hraje hlavní roli.

Jak se zbavit tak extrémního vlivu? Kde najít sílu uniknout z takového zajetí?

Maude se to podařilo. V osmnácti letech opustila vězení svého dětství. Skutečně svobodnou bytostí se však stala až po mnoha letech bolestného úsilí.


Když u nakladatelství Jota vyšla tato kniha, tak jsem okamžitě zbystřila. Jelikož se jedná o knihu podle skutečné události, navíc o vyrůstání pod vlivem přísného a fanatického sektáře, tak jsem si byla jistá, že se bude jednat o velice silnou a emotivní četbu,
Nemýlila jsem se.

Obálka této knihy je stejná, jako příběh samotný. Ponurá a depresivní, kde je zachycena malá Maude spolu se svým tyranským otcem. Kniha, která začíná předmluvou má celkem 46 krátkých kapitol, které nesou svůj název podle daného tématu, které nám Maude přibližuje. Následuje epilog a v závěru knihy nechybí ani poděkování.

O tom, že tato kniha bude opravdu silným soustem rozhodně není pochyb. Jak už samotný název napovídá, jedná se o zpověď ženy, která vyrůstala v domácnosti s rodiči, kteří byli zároveň jejími vězniteli. Byla vychovávaná v naprosto otřesných podmínkách plných všemožných zákazů a nařízení, naprosto distancovaná od jakéhokoliv styku se svým okolím.

"Ta kniha je jako úder pěstí. Je to dílo z něhož je patrné, že zrálo celá desetiletí...."
Julien Balboni, www.dhnet.be

Zvěrstva, která na své jediné dceři její rodiče páchali jsou naprosto nepředstavitelná. "Jednodušší" zákazy, které spočívaly v izolaci od okolního světa, byly omlouvány obavami o Maudin únos. Zákaz docházení do školy byl kompenzován učením se doma, kdy se její matka zhostila role učitelky a Maude se dlouhé hodiny učila nejrůznějším předmětům. To vše však byla pouze předehra, to drsnější mělo teprve přijít.

Později se ke všem možným zákazům a příkazům přidaly také jisté zkoušky, při nichž byla Maude zavřená ve sklepě zamořeném krysami, kdy byla přivázaná k židli a ponechána vlastnímu osudu se zamčenými dveřmi a zhasnutými světly. Aby to nebylo málo, tak k oblečení měla přidělány rolničky, aby rodiče nahoře slyšeli, že opravdu sedí nehnutě a čeká.

"Znepokojující svědectví o svobodném zednáři, jenž chtěl udělat ze své dcery "nadčlověka." Vyrobit z ní robota připraveného jej na slovo poslechnout. Maude Julienová nemluví přímo o satanských rituálech ani o disociativních poruchách, ale zmiňuje jizvy na stehnech a hrudníku, jejichž původ nezná..."
www.agoravox.tv

Ano přátelé, takto si otec Maude představoval zocelování své dcery a její přípravu k tomu, aby se stala nadčlověkem. Už jen při představách toho, co všechno musela Maude denně snášet je mi do pláče. Tato statečná žena se však nehodlala svými rodiči zničit a vše, co ji naučili se později rozhodla použít proti nim, aby se konečně mohla osvobodit a prozkoumávat krásy světa.

Maude Julienová je bezesporu silná žena, které patří hluboký obdiv. Jsem velice ráda, že se rozhodla tuto knihu napsat a ukázat nám, čtenářům, čím vším si musela projít a přesto bojovala za to, aby mohla jednoho dne odejít z domu a začít si žít po svém.
Dnes je uznávanou terapeutkou, specializující se na traumata a pomoc lidem, kteří se ocitli v područí rodiny či sekty.

Pokud ve čtení dáváte přednost příběhům podle skutečných událostí, tak si rozhodně nenechejte ujít ani tuto knihu. Myslím si, že se jedná o kousek, který by si měl přečíst každý. Vždyť to, co se stalo Maude, se klidně může dít v bytě o dva vchody vedle nás...


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství JOTA,
kde si Pod zámkem můžete zakoupit. 


Název: Pod zámkem
Autor: Maude Julienová
Překlad: Jitka Řihánková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 240


8 komentářů:

  1. To je dost děsivé! Musí to být silné dílo :o

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tahle kniha skutečně není nic pro mě. Stačí jen vidět anotaci a fakt, že je to podle skutečné události. Kdyby to bylo fiktivní, nejspíš bych si knihu i přečetla, ale když vím, že je takhle hrozné téma skutečné, je lepší se mu vyhnout. Nemůžu pak spát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě. Já mám tyto knihy "ráda" ale zároveň je mi zle z toho, čeho všeho jsou vlastně lidé kolem nás schopní.

      Vymazat
  3. Hrozně by mě knihy lékala, ale tak strašně se bojí, že to bude na mě větší sousto, než unesu.
    Je až k nevíře, že na tak ponurou knihu, se dá napsat tak parádní a poutavá recenze. Klobouk dolů! Obdivuji tě, že jsi ji zvládla přečíst. Já ji asi budu muset oželet - nebo jí dát ještě "pár let" čas ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že na knihy, které byly napsané podle skutečných událostí musí mít člověk "buňky."
      Jinak mockrát děkuju za pochvalu, jsi úžasná :-)

      Vymazat
  4. Knížka mě před časem zaujala, ale nějak vůbec nemám chuť na tak děsné téma. Mám ji v hledáčku, ale jestli se k ní někdy dostanu, kdo ví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však uvidíš, každopádně je to opravdu silná kniha u které ti bude rozum stát...

      Vymazat