RECENZE: Aglajina zem | Petra Variant

Pojďme společně prozkoumat krásy
Aglajiny země


V Aglajině zemi – panensky čisté planetě, kde lidé žijí v harmonii a míru – hrozí návrat do temných časů naplněných strachem a utrpením. Náhle totiž umírá její Ochránkyně, čarodějka Diviena.

Těsně před svou smrtí se, sžírána obrovským pocitem viny, odhodlá k riskantnímu činu, jenž by nakonec mohl obyvatele Aglajiny země zachránit...

Na Zemi, planetě velmi vzdálené od Aglaji, vede obyčejný život třicetiletá Melinda. Pracuje v knihkupectví, volný čas tráví s kamarádkou Viktorií a bydlí sama se svou mouratou kočkou. Touží po lásce, ale žádný vztah jí nevydrží moc dlouho. Netuší, že to má svůj důvod.

Došly jsme přibližně doprostřed kukuřičného pole, odhaduji, že mohla být akorát tak půlnoc (hodinky jsem nechala doma, když je tam nemají). I když byla tma jako v pytli, baterku jsme nepotřebovaly. Eby už zářila skoro celá. Vypadala jako malý ohýnek, ale nepálila (jo, zkoušela jsem to). Vykračovala si pomalu před námi. Náhle se zastavila.
"Co když nás někdo uvidí?" vyhrkla jsem nervózně.
"Neboj. Kdyby nás někdo pozoroval, průchod by se neukázal," uklidnila mě Dala.
Přiznám se, že jsem byla napnutá a pozorně sledovala, co se bude dít.
Dala položila levou ruku na Ebyin hřbet. Druhou rukou opsala ve vzduchu velký oblouk, zřejmě znázorňující průchod.

Když jí do života vstoupí Adam, vše se obrátí vzhůru nohama. Melinda se konečně šťastně zamiluje a je přesvědčená, že Adam je ten pravý. Vzápětí ho ale ztrácí. Pro to, aby se znovu setkali, je Melinda ochotna uvěřit čemukoli a jít kamkoli.

Cesta za milovaným mužem ji zavede do Aglajiny země. Tak, jak svým zoufalým činem předurčila Diviena...


Aglajina zem je knihou, kterou jsem dostala k recenzi od autorky. Anotace zněla lákavě a obálka jen podtrhla můj zájem, si toto dílo přečíst. Pojďme se tedy podívat, jak se mi kniha líbila.

Obálka je v tomto případě opravdu kouzelná, až pohádková a k příběhu se opravdu hodí.

Uvnitř se ukrývá dvacet kapitol, které jsou značeny jednoduše číslem a jsou zakončeny epilogem.

Aglajina zem se ze začátku tváří jako obyčejný román, s hlavní hrdinkou, Melindou, se pomalu seznamujeme. Jako třicetiletá vede obyčejný život, žije v bytě se svou milovanou kočkou a ráda by konečně poznala někoho, s kým si padne do noty.

Tím někým je Adam, pohledný mladý muž, který je snad snem. Vždycky bezpečně ví, co má ráda nebo jak ji potěšit. Jakoby ji znal již léta, ale to přeci není možné. Nebo..?

Postupně se však z románu stává fantasy a my se ocitáme v nádherné zemi, plné kouzelné přírody a milých lidí. Čas zde plyne úplně jinak, než jsme zvyklí a lidé zde stárnou opravdu pomalu. Na obloze můžeme vídat tři měsíce. Prostě pohádka.

Tento ráj však tuze rád narušuje Vilmar se svou partou a díky tomu tak vznikají pravidelné boje dobra se zlem. Ochránkyně Aglajiny země se musí snažit svůj lid chránit stůj co stůj. Není na to ale sama, jejími pomocnicemi jsou nejen její sestry, ale také babička a ostatní obyvatelé.

Hlavní nevýhoda tohoto příběhu je v jeho délce. Autorka tak nemohla pořádně své vyprávění rozvinout, i když se to nabízelo. Mohla více rozvést nejen krásy Aglajiny země, ale také boje dobra se zlem. Bohužel bylo její vyprávění pořádně okleštěné o hromadu střípků, které by příběhu dohromady daly daleko slušivější kabátek.

Díky rychlosti, s jakou byl příběh vyprávěn se tak postavy chovaly docela nepřirozeně. Veškerá kouzla byla téměř na jistotu, všechno se jim dařilo bez sebemenších problémů a komplikací. Také hlavní hrdinka byla na svůj věk docela naivní.

Příběh Aglajiny země bych doporučila spíše náctiletým čtenářkám, které si jej jistě užijí se vším všudy. Osobně se mi tato pohádka líbila, ale...

Pevně doufám, že se autorka při pokračování nebude držet tak zkrátka a více se rozpovídá a připraví našim hrdinům i pár pernějších chvilek. Rozhodně se však jedná o nápaditou fantasy z pera české spisovatelky.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji Petře Variant,
knihu Aglajina zem si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Klika.



Název: Aglajina zem
Autor: Petra Variant
Nakladatelství: Klika
Edice: Otevřeno
Počet stran: 144
Rok vydání: 2019
Vydání první

2 komentáře:

  1. Knihu jsem nečetla, ale podle toho co píšeš, je škoda, že má jen pár stran a příběh se pořádně nerozvine. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, ale autorka píše pokračování, tak uvidíme, třeba bude tentokrát trochu delší :-)

      Vymazat