Červený vrch

- Jamie McGuire



Jak se zachovat, když ten, pro koho byste položili život, vám o něj začne usilovat ? 



Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. A právě jejím příběhem kniha začíná.

  Je pátek odpoledne, dcery jsou na víkend u otce a na příjmu je ošklivě pokousaná a vyhublá dívka, Dana. Se Scarlet se setkává u jednoho z vyšetření a líčí jí, jak ke svému stavu přišla. Podle rentgenových snímků je lékařům jasné, že záhadný virus, který v Evropě řádí, nebude tak daleko, jak se mohlo zdát. 
 V nemocnici vypukne chaos, když se z ničeho nic chodbami začnou procházet zombíci lačnící po lidské krvi.
 Scarlet okamžitě utíká, nasedá do auta a vydává se pro své milované dcerky, aby se s nimi mohla ukrýt na jediné bezpečné místo které zná - ranč Červený vrch.

Dalším z hlavních postav knihy je Nathan. 

 Nathan pracuje v kanceláři firmy zabývající se distribucí elektřiny. Má manželku, která je se vším věčně nespokojená, tráví hodiny u počítače, a nenávidí ho. Spolu mají sedmiletou dcerku Zoe.
 Když Nathan v rádiu slyšel o zákeřném viru a o tom, co se venku děje, vydal se okamžitě pro svou dcerku do školy. Když dorazili domů, tak na něj čekal lístek od své ženy - opouští ho, je konec. Nathan se snaží nepropadat panice, bere Zoe, a vyrážejí do bezpečí za bratrem své ženy.

Poslední z ústředních postav je Miranda. Se svým přítelem, svou sestrou a jejím přítelem se vydávají za otcem doktorem Hayesem na ranč. Panika už je všude kolem nich, ale jejich plány bohužel pozmění uzavírka. Stávají se svědky brutálního napadání nevinných lidí, a tak se otáčejí a hledají objízdnou trasu.


"Mirando?"  ozval se Bryce. "On...on ho dostal."

Vykoukla jsem přes volant a sledovala, jak se druhý muž snaží vyprostit paži z prvního. Z jejich zběsilého zápasu zaznívala směsice řevu a sténání.


Naprosto báječná kniha, psaná z pohledu tří postav, které se navzájem střídají. Myslím, že to knize prospělo a přidalo jí to na atraktivnosti samotného příběhu. I když je u  každé kapitoly psáno, čí příběh zrovna čteme, tak jsem se párkrát, hlavně ze začátku neorientovala, a musela jsem se podívat ke komu danou kapitolu přiřadit.


Moc se mi líbilo, že se kniha nezabývala pouze zombíkama, ale zaměřila se i na vztahy mezi lidmi, v šílené situaci a v boji o vlastní přežití. Každá sebemenší událost je důležitá. Hlavní hrdinové se totiž potkávají ještě předtím, než na sebe skutečně narazí.

Nakonec se všichni sejdou na červeném vrchu a snaží se spolu přežít apokalypsu, která řádí všude kolem. V příběhu je samozřejmě více lidí, než jen ústřední tři postavy, a všichni jsou pro příběh důležití. Autorka si dala s propletením příběhu opravdu záležet.
Nechybí tady kromě spousty násilností také sexuální scény, milostný trojúhelník a spousta krve. 

Kniha se čte naprosto sama, v den, kdy jsem ji otevřela jsem ji taky dočetla. Nemoha jsem jít ani spát, aniž bych věděla, jak celý příběh dopadne, takže tahle kniha pro mne byla doslovně na jeden dech. Dala mi všechno co mohla, smích, obavy, pláč, ale i radost..  


Co bylo trochu přes čáru při zamyšlení... Kde brali tolik jídla proboha ? Jako chápu, zásoby a konzervy jsou mocná zbraň před hladem v apokalypse jaká zuřila, ale těch lidí bylo na červeném vrchu opravdu dost, a nebyli tam jen pár dnů, nebo týdnů.

 Konec knihy trochu připomínal scénu z červené knihovny, ale v globále vůči celé knize to autorce nemám za zlé a knihu řadím mezi mé oblíbené a hodnotím plným počtem.

Název : Červený vrch
Autor : Jamie McGuire
Nakladatelství : Fortuna Libri
Počet stran : 328








6 komentářů:

  1. Četla jsem a naprosto se vším souhlasím! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna z mála knih, které mě za poslední dobu takhle pohltily :-)

      Vymazat
  2. Příběhy tohoto typu nevyhledávám, ale může to být opravdu napínavý příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zombíky taky nějak nevyhledávám, ale tuto knihu vřele doporučuji, opravdu mne nesmírně bavila od první až do poslední stránky :-)

      Vymazat
  3. Asi bych si jí měla taky koupit :) už jsem na ní několikrát koukala v levných knihách, ale pořád jsem nevěděla. Tvoje recenze je první, kterou jsem na knihu četla, a docela mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, tuto knihu by byl hřích nechat v levných knihách :)

      Vymazat