Chybějící díl - odložené dítě pátrá po své matce

 - Marjorie Celona



Co přesně jste viděl?Policista si zapisuje matčin popis, který ale pravdě neodpovídá. Vaughn tvrdí, že měla krátké blond vlasy, přestože ve skutečnosti zdobil její týl tmavohnědý drdůlek.


Jednoho srpnového rána odložila Yula své čerstvě narozené miminko před dveře místní YMCY, a doufala, že její dceruška bude mít lepší život, než by jí mohla sama poskytnout.
Jako památka na matku a onen den jí zůstane pouze šedivá mikina a kapesní nožík.

Po propuštění z nemocnice se děvčátko dostane do první pěstounské rodiny, a noví rodiče Par a Raquelle jí dají jméno Shandi. Raquelle sní o tom, jak se z malé Shandi stane baletka, Par by zase rád, aby se vyučila nějakému řemeslu. 
Bohužel, tato idyla netrvá dlouho. 
Když restaurace, kterou vede Par zkrachuje, tak jej přemůže vztek na všechno a rodinu opouští. Raquelle propadne drogám, a Shandi musí jít o dům dál.

" Moc mě to mrzí, hvězdo Shandi. " 

A tak se dostává k dalším pěstounům - Julianovi s Moirou. Jelikož nová rodina přináší nové začátky, tak děvčátko nechají pokřtít a přejmenují ji na Shannon.
Zdá se to téměř jako výhra v loterii - oba noví rodiče jsou právníci, mají krásný dům v udržované čtvrti jen kousek od moře.
Realita je někde úplně jinde. 
Po čase začne Julian na Shannon klást nesmyslné nároky, a k nepřiměřeným fyzickým trestům nemá daleko.
Shannon je odebrána sociální pracovnicí s ručkou v sádře a spoustou modřin, a končí v dětském domově.

V pěti letech si Shannon adoptuje žena, která už má vlastní dceru. Novým domovem se pro ni stane domek kousek od centra a její rodinou se stanou Miranda s dcerou Lidií - Rose, dívenkou jen o rok starší než je Shannon.

Smůla Shannon neopustila ani teď, oslepne na jedno oko, spolužáci ji šikanují, nevlastní sestra na ni žárlí a dělá všechno pro to, aby jí to dala najevo.

"Myslíš na ni často?" chce vědět Leo. "Na svou pravou matku?"
Zvednu nožík, vytahuju čepele i párátko, znovu je zasunu. "Nevím."


V pubertě si Shannon začne uvědomovat, že jí vlastně matka chybí.Začne utíkat z domu, kde si stejně připadá navíc, zkouší drogy, alkohol a strašně touží po tom někam patřit, najít své biologické rodiče.


V knize se prolínají dva příběhy, a to příběh matky Shannon - Yuly (minulost) a Shannon samotné (současnost) . Čtenář nemá problém se orientovat v ději a čase, jelikož se tyto dva pohledy střídají po kapitolách. Příběh se posouval dopředu spíše pomalejším tempem, nicméně i tak je čtivý. 

Já osobně jsem tedy po přečtení anotace čekala něco jiného. I tak mne příběh bavil, člověk si uvědomí, jak kolikrát dopadají děti, které se dostanou do nesprávné pěstounské rodiny, co asi tak můžou cítit, po čem touží... Shannon mi bylo strašně líto, díky tomu, jak si ji akorát předávali z jedné rodiny do druhé.Je tedy pravda, že kolikrát bylo těch negativních částí dost, ale přišlo mi, že to k tomuhle příběhu tak nějak patří. 
Díky kapitolám o Yule se dozvíte i něco o její matce - kde žila, a jaké události předcházely tomu, že Shannon opustila - to pro mě bylo taky celkem silné kafe, a neubránila jsem se tomu, že jsem koukala s otevřenou pusou. 

Celkově bych řekla, že kniha není až tak špatná a nezaslouží si tak nízké hodnocení, za mě krásných 80%




2 komentáře: