Urban games : Hry, při kterých půjde o život | A. T. Jurasek


20 dní.
20 soutěžících.
200 milionů.

Na začátku bylo 20 soutěžících, které lákala vidina výhry v podobě pohádkových milionů. 
Každý si přál, aby byl vybrán a o tuto výhru se utkal ve Městě... 

Tato reality show slibovala nový druh zábavy. Soutěžícím totiž ve Městě půjde doopravdy o život. Diváci byli nedočkaví a televizní studio při každé volbě doslova praskalo ve švech. 
Každý z potencionálních soutěžících si přál, aby jej diváci poslali do Města...

Z téměř tří tisíc lidí se nakonec o exkluzivní výhru utká dvacítka nejlepších. Deset mužů a deset žen. 

Hned první den ve Městě, novém "domově" na příštích dvacet dní vypukla bouřlivá párty na oslavu. Alkohol tekl proudem a soutěžící se náramně bavili. Nikdo si v tu chvíli nedokázal představit co je čeká. Před sebou měli vidinu pohádkové výhry a nových začátků.

První úkol na sebe nenechal dlouho čekat a soutěžící překvapil hned druhý den. Nikomu se moc nechtělo, kocovina udělala své, a navíc nikdo nečekal, že to přijde tak brzy.
Úkol zněl poněkud nevinně, projít kanalizačním systémem z jednoho konce města na druhý. Ovšem po vypršení daného času se brány zavřou a člověk, který zůstane uvězněný v podzemí se z něj už nikdy nevrátí.

...Všichni hrozně křičeli a tlačili se temnotou kupředu. Hysterické záchvaty, křiku a pláče propukaly do tmy jako ohňostroje.
Někdo mě drapnul zezadu za bundu a snažil se mě stáhnout k zemi. Ohnal jsem se rukou a praštil neznámého do tváře. Utíkal jsem dál, přitom jsem se několikrát bolestivě bouchl hlavou do trubek u nízkého stropu. Palčivou bolest jsem v té chvíli nevnímal, jen bílé hvězdičky a slzy v mých očích...

Ten den zemřeli dva lidé, a to byl teprve začátek...

Soutěžící jsou uzavřeni ve Městě a bojí se o svůj život. Netuší, co si pro ně tvůrci her přichystali a nadšení diváci vše bedlivě sledují v televizních obrazovkách v teple svých domovů.

Budou soutěžící držet při sobě, nebo si půjdou pro krku i navzájem ?  Kdo ze soutěžících zemře a kdo vydrží až do konce ? 


Tuto knihu jsem si chtěla přečíst již delší dobu, ale teprve nedávno se na ni dostala řada. Vzhledově je moc pěkně graficky zpracovaná, a to nejen obálkou, která určitě zaujme, ale také uvnitř knihy. 

Kniha je celkem rozdělena na šest částí. Vypravěči jsou samotní hráči, kteří se mezi sebou střídají. Vždy je nadepsáno, který z hráčů zrovna vypráví, takže čtenáři nehrozí, že by se ve vypravěči ztrácel. 

Co mě však překvapilo, byla forma, kterou je kniha vyprávěna. Někteří vypravěči byli psáni v -ich formě a někteří v -er formě. Přišlo mi to celkem zvláštní, než jsem si na tento styl zvykla mi chvíli trvalo, hlavně ze začátku mě to trochu mátlo.

Samotný příběh byl naprosto úžasný. Barvité popisy okolí ve Městě, které nenechaly mou fantazii chladnou spolu se samotnými pocity, které soutěžící zažívali ve mně vyvolávaly emoční koktejl, jehož hlavní složkou byl strach a napětí, spolu s bušením srdce.

Samotné úkoly, které museli soutěžící plnit byly opravdu neskutečné. Autor nic neodfláknul, bylo vidět, že měl vše promyšlené. Bylo to drsné, bylo to syrové a bylo to naprosto úchvatné. Soutěžící padali jako hrušky a mezi těmi zbylými byla nejen rivalita ale našlo se zde také čisté přátelství, což se mi velice líbilo. 

Celkem zmatená jsem ovšem byla z rozdělení jednotlivých soutěžících. Když se rozprchli po městě a utvořili skupinky, tak jsem se nedokázala orientovat kdo s kým v jaké skupině je, což sice nebyl zas až takový problém, nicméně mě to při čtení rušilo.

Celkově je kniha napsána doopravdy čtivě. Jak jednou začnete, tak máte problém knihu odložit. Díky tomu, že se vypravěči často střídají a v tom nejlepším vypráví zase někdo další, jsem byla nucena číst a číst. Byla jsem doopravdy zvědavá, jak to všechno dopadne, a zda-li mí oblíbení soutěžící dojdou až na konec hry a stanou se vítězi.

Kniha byla doopravdy napínavá až do samotného konce. Nicméně závěr jako takový se mi zdál strašně urychlený. Nečekala jsem, že to všechno skončí tak brzy, na konci knihy ovšem byla zmínka o chystané druhé řadě této reality show, tak že by i sám autor měl v plánu v těchto Městských hrách pokračovat ? 


Název : Urban games 
Autor : A. T. Jurasek
Nakladatelství : Bezvydavatele.cz
Počet slov : 62 436





A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

18 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) O knize slyším poprvé, ale hned jsi mě na ni nalákala :) Určitě se po ní podívám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, trošku mi to pripomína Hunger games, ale to samozrejme nemusí byť na škodu. Obsahovo ma kniha zaujala a rada by som si ju niekedy prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem slyšela, že je to taková směsice Hunger games a 15 minus, nicméně ani jednu ze zmíněných knih jsem ještě nečetla :-)

      Vymazat
  3. Moje milované Urban games <3 Kéž bys měla pravdu a Ondra napsal druhý díl. Přísahám, že nejsem žádný úchyl, ale ta knížka je tak krásně explicitní a surová :D Uznávám, že má své mouchy, ale pro mě to bude navždy jedna z nejlepších českých knížek.
    A na závěr bych ti rozhodně doporučila 15 minus. Hrozně špatně se shání (já ji naštěstí našla v knihovně), ale jestli se ti líbí tenhle žánr, tak by ti neměl uniknout ani tenhle kousek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla úžasná :-) Děkuji za doporučení, 15 minus mám v hledáčku již delší dobu. Je velká škoda, že už není v prodeji, snad jen doufat v nějaký dotisk.

      Vymazat
  4. Taky jsem byla nadšení. To JAK někteří umřeli, bylo fakt šílené. Ale úžasně napínavě napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, já jsem byla hodně naštvaná hlavně v závěru :-D

      Vymazat
  5. Povedená recenze a knížka vypadá zajímavě, ale taky o ní slyším poprvé. Doma mám akorát 15 minus a k tomu jsem se ještě nedostala a Hunger games jsem nečetla, jen viděla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, jsi šťastná žena, já 15 minus sháním už dlooouho, bohužel jsem měla smůlu a v knihkupectvích vyprodáno a v bazaru jsem ji taky nenašla. Hunger games jsem taky nečetla, ale ani neviděla, tady mám rezervy :-) Jinak děkuji za pochvalu, měj se hezky :-)

      Vymazat
  6. Mě se kniha hodně líbila a těším se jestli bude pokračování :)
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Taky bych uvítala nějaké pokračování :-)

      Vymazat
  7. Ja mám trochu problém s knihami,ktere jsou na podobný motiv jako Hunger games. Hunger games jsou prostě jedny! :) Ale vím,ze se kniha líbí hodně lidem :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hunger games jsem ještě nečetla, přemýšlím, jestli číst či nikoliv :) Každopádně díky za komentář :)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě opravdu dost láká, tak snad se mi jednou do rukou dostane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Na to, že to byla prvotina byla vážně skvělá ! V rukách jsem měla e-book, ale po Novém roce bych si chtěla pořídit i klasickou knihu, pokud na mě zůstane :-)

      Vymazat
  9. Parádní recenze! O knížce jsem tedy ještě neslyšela (vlastně až z tvého měsíčního shrnutí) a musím říct, že mě doopravdy hoodně zaujala! Děkuju za tip! :)

    OdpovědětVymazat