V pasti | Lilja Sigurðardóttir

Sonja je jednatřicetiletá žena, která díky nevěře s manželovou kolegyní z práce, Aglou, přišla nejen o svého manžela, ale co je hlavní, také o svého malého syna. 
Díky tomu, že neměla potřebné zázemí zůstal Tomas v péči otce a ona se s ním smí vídat pouze jeden víkend za čtrnáct dní, čímž velmi trpí a dělá vše pro to, aby jej mohla získat zpátky do své péče.

Když Sonja neměla po rozvodu moc peněz, nabídl se jí manželův dlouholetý přítel a zároveň její rozvodový advokát, že jí pomůže. Stačí jen maličkost - odjet pracovně do ciziny.
Už tehdy mohla tušit, že ona pomoc nebude jen tak. Na nabídku však kývla a tím se dostala do pasti.
Stala se z ní žena na zavolání, žena, kterou "ti nahoře" používali pro pašování drog do země.
Stala se tedy přebornicí ve svém oboru. Pod záminkou pracovních cest fingované firmy na opravu počítačů začíná pravidelně létat do ciziny. Pokaždé si skvěle poradí, aby na ni nikdo nepřišel, nejen převlekem dokonalé ženy, ale také důmyslnými skrýšemi pro převážený materiál.

Zároveň banka, ve které pracoval její bývalý manžel spolu se současnou přítelkyní zkrachovala a její zaměstnanci jsou vyšetřováni kvůli finančním podvodům. Agla je propírána všemožnými médii a její útěchou je láhev alkoholu a náruč Sonji.

..."Chybělas mi," vítala ji Agla a políbila ji. Bylo cítit, že pila. Sonju to ani nepřekvapilo, protože k ní nikdy nechodila střízlivá.
"To jsi řídila opilá ?"
"Dala jsem si po práci skleničku a začala jsi mi chybět."
"Podle toho závanu bych řekla, že těch skleniček bylo víc," podotkla Sonja a strčila klíč do zámku. Agla ji následovala dovnitř, sundala si kabát a hodila ho na podlahu v předsíni...

Když se Sonja pokouší vymanit z pasti a myslí si, že se jí to konečně podařilo, dostává úder, který nečekala. Gang unesl jejího syna a pod pohrůžkou něčeho vážnějšího je donucena kývnout na propašování kokainu o hmotnosti několika kil. Bohužel celá situace nejde tak hladce, jak si Sonja myslela. Ihned po příletu do země ji zastaví jeden z celníků a jí je jasné, že se ocitla v pořádném maléru...

Kniha V pasti disponuje obálkou, která se řídí heslem "v jednoduchosti je krása." Nic překombinovaného na ní nehledejme, je opravdu v jednoduchém stylu, kdy v názvu knihy stojí místo písmene "T" žena, podle mě představující samotnou Sonju.
Předsádky knihy mě také překvapily, jelikož ladí se samotnou obálkou. Přední předsádka je v růžové barvě, ladící s vyobrazením jména autorky a zadní předsádka je v barvě černé. 

Samotný příběh se odehrává v časovém období od listopadu 2010 do února 2011. Každý z těchto časových úseků je v knize označený.
Kniha disponuje celkem 125 krátkými kapitolami.

Kniha se věnuje celkem třem hrdinům a to samotné Sonje, osudu její přítelkyně Agly a posledním z hlavních postav je celník z letiště - Bragi. Celá kniha je vyprávěna v -er formě.

Musím říct, že z této knihy jsem byla opět nadšená. Ještě se mi nestalo, že by mě Leda něčím ze své produkce zklamala.
Styl psaní autorky je velice čtivý a díky kratičkým kapitolám se čte více než svižně.

Příběh se věnuje především Sonje, zoufalé matce, která se snaží seč jí síly stačí, aby se osamostatnila, našetřila si dost peněz a získala zpátky do péče svého milovaného syna. Její bývalý manžel jí to ovšem vůbec neulehčuje. Žádné vstřícnosti se u něj nedočká a na pocity svého syna nebere žádný ohled. Jeho jedinou vidinou je pouze msta Sonje za to, že se zapletla s jeho kolegyní.

I když je Sonja pašerákem tvrdých drog do země, přesto pro mě byla hrdinkou a její příběh mě nesmírně bavil. Fandila jsem jí, aby se dostala z pasti a syn jí byl svěřen do péče. Přála jsem si, aby její bývalý manžel trošku pookřál a vyšel jí alespoň malinko vstříc.

V průběhu čtení se mnou cloumaly také pocity lítosti nad celníkem Bragim, jehož žena Valdís byla v ústavu kvůli svému zhoršenému zdravotnímu stavu. Jeho silná touha být se svou milovanou ženou i přes to, že jej pomalu přestávala poznávat a zároveň bezmoc, kterou cítil pokaždé, když ji musel opustit.

Čím více jsem se blížila konci, tím více jsem byla napnutá, aby to všechno dopadlo dobře. Hltala jsem stránku za stránkou, krev mi houstla v žilách a napětí by se dalo krájet.
Za mě určitě více než povedená kniha a jelikož je jedná o první díl z trilogie, tak jsem velice zvědavá, jakým směrem se bude příběh dál upírat.
Nezbývá mi nic jiného, než tuto knihu určitě doporučit k přečtení. Já sama jsem od ní dostala více než jsem čekala.

Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství LEDA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : V pasti
Autor : Lilja Sigurðardóttir
Překlad : Lucie Korecká
Nakladatelství : Leda
Počet stran : 272



A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)


11 komentářů:

  1. Jani moc hezká recenze .Určitě si knihu přečtu velice jsi mě navnadila.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze Jani, taky se mi kniha moc líbila, bohužel jsem ale odhadla jádro pudla už před půlkou, ale i tak to bavilo :). Taky se těším na další díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Míšo, no já sama jsem měla nějaké tušení, ale tak úplně jsem se netrefila :-)
      Doufám, že další díl spatří světlo světa brzy :-)

      Vymazat
  3. Krásná recenze :-) Knížku zrovna čtu a mám zatím podobné pocity :-) O tom, že je to první díl trilogie jsem netušila, hmmmm :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. No přiznám se, že bych to taky nevěděla, kdybych si náhodou nepřečetla informace o autorce na obálce, což jinak čtu jen občas :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Musím ji koupit, všude vidím jen chválu a já jsem zvědavá, jak autorka píše. Stršně jsem tím posedlá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k ní brzy dostaneš a budeš stejně spokojená jako ostatní :-)

      Vymazat
  5. Nad knížkou přemýšlím, ale vůbec nevím, jestli do ní jít. Drogovou problematiku moc nemusím, no ještě popřemýšlím. Ale moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Určitě popřemýšlej, nebo si zkus sehnat ukázku, jestli by tě kniha bavila :-)

      Vymazat