Cress | Marissa Meyerová

Pozor, může obsahovat spoilery !
Jedná se o třetí díl ze série Měsíční kroniky.


Cress je již sedm let uvězněná v družici, která obíhá kolem země. Jednou za čas se u ní zastaví divotvůrkyně Sibyl, aby jí doplnila zásoby potravin, ale jinak je Cress odkázána sama na sebe. 
Díky svému netypickému vězení se však naučila mistrně ovládat techniku a tak se z ní stala vynikající hackerka.

"Když byla ještě malá holčička,
čarodějnice ji zavřela do věže,
kde nebyly žádné dveře ani schody."

Jejím hlavním úkolem je ukrývat lodě měsíčňanů mimo pozemské radary a získávat cenné informace o princovi Kaiovi pro královnu Levanu.
Jednoho dne se však rozhodne, že už nechce být pouhou královninou loutkou a rozhodne se přejít na opačnou stranu.

Rozhodne se, že se přidá na stranu Cinder a bude jejím společníkem ve svržení královny Levany. Za žádnou cenu se nehodlá s nikým z měsíčňanů podělit o informaci, kde se Zvonečník s celou posádkou nachází. Nehledě na to, že se platonicky zamilovala do kapitána Thornea a sní o tom, že ji, jako správný "rytíř" z družice vysvobodí.

Odvážný pokus vysvobodit Cress z jejího vězení se však nevydaří podle plánu. Scarlet je unesena divotvůrkyní Sibyl, Thorne s Cress jsou uvězněni v družici a posláni k zemi, kde mají díky nárazu zemřít a Cinder zůstala s těžce zraněným Vlkem a jejich cesta pokračuje do Afriky za doktorem Erlandem.

...Cress ?"
"Je tam krásně."
Chvilka ticha a potom : "Můžeš to upřesnit ?"
"Obloha je nádherná, má takovou sytě modrou barvu."
Přitiskla rty na sklo a opisovala zvlněné obrysy kopců na obzoru.
"Aha, dobře. Teď je mi to mnohem jasnější."
"Omlouvám se, já jen..." Pokusila se potlačit příval emocí.
"Myslím, že jsme v poušti."
"Vidíš kaktusy nebo stepní běžce ?"
"Ne. Jenom spoustu písku. Je takový oranžově zlatý, maličko narůžovělý a malé obláčky toho písku se vznáší nad zemí jako... jako kouř."...


Jak jste si jistě mohli všimnout, tak jsem jedním z řady nadšených čtenářů této série. První díl jsem slupla jako malinu za večer a měla jsem co dělat abych se ihned nepustila do dalšího dílu. 
Rozhodla jsem se, že si budu tuto úžasnou sérii dávkovat, abych si ji vychutnala co nejdéle.

Obálky této série jsou skvělé a nejinak je tomu také u Cress, která k nám stojí zády a smutně se dívá směrem k zemi ze svého vězení na oběžné dráze.
Líbí se mi, že obálky této série vystihují dění v knize a nejsou navrženy ve stylu "jen tak, aby se neřeklo."
V knize na nás čeká celkem 61 kapitol, nejen na počtu kapitol, ale také na počtu stran jde krásně vidět, jak se nám příběh postupně rozvětvuje a nabírá na obsahu. V knize je velice příjemný font a řádkování, v kombinaci se čtivostí, která vás ke knize doslova připoutá se tato bichlička stane příjemným společníkem na víkend.

Třetí kniha ze série Měsíční kroniky je na motivy pohádkové Lociky. Cress nechala zavřít zlá královna do kapsle na oběžné dráze a Thorne ji jako chrabrý rytíř dojde zachránit.
Neskutečně se mi líbí promyšlenost celého světa, včetně postav se kterými se v průběhu čtení setkáváme. Marissa Meyerová prostě psát umí a dokazuje to v každém díle této úžasné série.

V příběhu se opět kromě nové postavy setkáváme se starými známými. I díky tomuto faktu, že v knize nejsou v pozadí, ale propojují se s novou dějovou linkou, nám v knize přibylo pár stran navíc. Ano, chápu, že slovo pár tady zní poněkud zvláštně, nicméně když si ke knize sednete a začnete číst, tak příbytek stran opravdu označíte slovem "pár" a budete litovat, že kniha není ještě tlustší.

Jak už jsem řekla, děj je opět úžasně promyšlený a všechno se nám krásně spojilo, nikde nic neskřípe a všechno šlape jak má. Je více než jasné, že na nás čeká opravdu dechberoucí zakončení jedné úžasné série do které se s radostí pustím, ba co více, po dočtení této pecky jsem měla pocit, že Winter potřebuji okamžitě !

Myslím, že každému po dočtení Scarlet bylo více než jasné, jaký pár bude tím ústředním pro tuto knihu. Spojení stydlivé ale milé hackerky spolu se šarmantním a vtipným Thornem se doopravdy povedlo a já jsem si jejich příběh zamilovala. 
Opravdu chápu, proč je tato série tolik opěvovaná. Není to jen úžasně promyšlený svět, ve kterém se příběh odehrává. Je to také neskutečná čtivost, báječné vykreslení charakterů postav, spojení všech linek v jednu, ale také fakt, že je tato série díl od dílu lepší a lepší.

Před přečtením samotné Winter se chystám na Nejkrásnější. V osobním životě bývám lehkovážným flinkem, který nic neřeší, nicméně v knižní sféře jsem striktní a jedu podle toho, jak byly jednotlivé knihy vydány. Doufám tedy, že mě Nejkrásnější nezklame, i když, kdo ví...


Knihu můžete sehnat již od 271 korun, stačí se podívat zde.




Název : Cress - série Měsíční kroniky (2. díl)
Autor : Marissa Meyerová
Překlad : Jana Zejmanová
Nakladatelství : Egmont
Počet stran : 616



A co vy ? Četli jste tuto knihu nebo celou sérii ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)




12 komentářů:

  1. Tak Cress už jsem četla a musím říct že Měsíční kroniky jsou díl od dílu lepší.Takže se nedivím hodnocení 5 hvězdiček. Jinak pro ty co to ještě nečetli ,tak po přečtení této recenze po sérii Měsíčních kronik určitě sáhnou .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Leni, série je naprosto úžasná a já už teď vím, že mi po dočtení bude smutno :-)

      Vymazat
  2. Z téhle série jsem zatím četla pouze první díl, ale moc se mi líbil. Další 3 už mám doma připravené, ale ne a ne se k nim dostat. Ale vážně bych chtěla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš na co těšit :-) jsou díl od dílu lepší a lepší :-)

      Vymazat
  3. Měsíční kroniky, mám již přečtené celé. Dostala mě hned Cinder a každým dílem je to jen lepší a lepší. Winter je pak dokonalé završení příběhu, máš se na co těšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tím, že jsou díl od dílu lepší :-) na Winter se moc těším a už teď vím, že mi bude po celé partě smutno.

      Vymazat
  4. No, já asi zase jen napíšu...Ach jo :-D
    Super recenze, Jani :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pekná recenzia. Na knižku som fakt zvedavá, len ešte som sa k nej stále akosi nedopracovala. Ale prvý a druhý diel sa mi veľmi páčili, tak hádam sa k tomu už čoskoro dostanem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Myslím, že budeš spokojená i se třetím dílem, série je opravdu díl od dílu lepší :-)

      Vymazat
  6. Povedená recenze! :) Cress je ze všech dílů mým nejoblíbenějším a i po Winter jím zůstala. Nicméně celá série je jedna obrovská pecka! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, strašně se těším nejen na Winter, ale taky na ty dvě doplňkové :-)

      Vymazat