Štvanice | Janet Evanovich, Lee Goldberg

Pozor, může obsahovat spoilery !
Jedná se o druhý díl ze série 
Nick Fox a Kate O'Hareová.


On je lupič - gentleman. Ona agentka FBI. 
Extrémně výbušná kombinace !



Nick a Kate mají před sebou další společný úkol. Tentokrát se spolu musí vloupat do Smithsonova muzea, kde je již přes sto let vystaven bronzový kohout, unikátní kousek z období dynastie Čching, jehož hodnota je přes 20 milionů dolarů. Muzeum se s Čínou dohodlo o navrácení tohoto artefaktu spolu s dalšími, potíž je ovšem v tom, že nikdo, až na pár vyvolených netuší, že onen kohout byl ukraden a vystavovaná busta je padělkem.

Jejich první kroky vedou za Duffem MacTaggertem, nekorunovaným králem všech zlodějů a zároveň Nickovým mentorem. Byť už Duff není aktivním, ale je na zaslouženém odpočinku, tak je více než jasné, že bude mít přehled o tom, kdo kohouta ukradl. Duff se s Nickem dohodne na odměně milion dolarů a prozradí mu ono jméno.

V hledáčku této svérázné dvojice se objevuje Carter Grove, majitel impozantní sbírky kradeného umění. Problém je v tom, že Grove je zároveň ředitelem největší bezpečnostní agentury na světě, tudíž rovnocenný soupeř. Zároveň je známo, že s tímto člověkem opravdu není radno si zahrávat. A tak budou muset vymyslet dokonalý plán, jak Carterovi kohouta ukrást.

Na tuto akci si ovšem nevystačí sami a v jejich hledáčku se objeví Joe - odborník přes prvotřídní bezpečnostní systémy. Také se setkávají se starým známým Boydem, poněkud svérázným hereckým talentem.
Jejich plán je jasný, jako filmaři a producenti televizní show Nejúžasnější domovy světa se legálně dostávají do sídla Cartera Grova a akce "krádež vzácné busty" se naplno rozjíždí.

... Carter tu show znal. Běžela na kanálu Domov & Styl. Pár dílů viděl a dle jeho názoru ani jedna z budov se jeho domovu nemohla rovnat co do velkoleposti ani majestátní, umělecké vize.
"Jak se ti producenti jmenují ?"
"Jim Rockford a Lucy Carmichaelová."
Carter se zamyslel. Soukromí si pečlivě střežil, ale také se nemohl ubránit představě, jak budou jeho přátelé i nepřátelé ve Washingtonu pukat závistí, až uvidí, jak si žije. Fakt, že by se jeho dům objevil v Nejúžasnějších domovech světa, by už vypovídal sám o sobě...

 

První díl z této série (recenze zde) se mi líbil, jednalo se o příjemnou oddechovku a tak jsem byla zvědavá, jak si autoři poradí s pokračováním, zda se trochu polepší a kniha bude mít spád hned ze začátku.

Obálka této knihy se nese ve stejném duchu, jako první díl. Opět jsou na ní siluety našich dvou hrdinů, tentokrát na modrém podkladu. Opět je na obálce znak světového bestselleru.
V knize je celkem 36 samostatných kapitol, které jsou dlouhé tak akorát.

Jedná se o stejně zábavnou a čtivou knihu, jako v předchozím díle. Díky tomu, že jsme ušetřeni zdlouhavého seznamování s hlavními hrdiny má kniha hned ze začátku slušný spád, jelikož jsme vhozeni do akce prostřednictvím bankovní loupeže. Toto tempo se příjemně drží po celou dobu, bez zbytečného natahování nebo hluchých míst.

Styl, jakým je kniha napsána je úžasně čtivý. Nalezneme zde spoustu akce a napětí. V knize nechybí ani humorné scény, které čtenáře doopravdy pobaví. Staré známé postavy spolu s jejich hláškami dodávají knize šťávu a v kombinaci s úkolem okrást překupníka, se kterým není radno si zahrávat se jedná o opravdu výtečný koktejl, který budete chtít vypít až do dna.

Kate O'Hareová už si pomalu zvykla na práci s vykutáleným zlodějíčkem Nickem a dalo by se říci, že ji tato role začíná bavit. Dříve ctila zákon a zatýkala zloděje, dnes je jejím úkolem okrást Cartera Grovea a vloupat se do Smithsonova muzea.
Nick Fox je opět ve svém živlu. Mistr převleků, který nápady na získání vzácného kohouta sype z rukávu, jakoby se nechumelilo, spolu s jeho uměním komunikovat si u Kate získává jistý obdiv a respekt.

Hlavním úkolem našich hrdinů je nepozorovaně a bez zbytečného humbuku okrást velké zvíře v oblasti bezpečnosti. Díky promyšlenému plánu se do jeho domu dostávají pod záminkou natáčení dalšího dílu ze seriálu o úžasných domech. 
Netrvá nijak dlouho a tajná skrýš s lupem je odhalena, Nick s Kate se ovšem nestačí divit, co za skvosty Carter doma uchovává. Kohouta se jim podaří nepozorovaně ukrást, nicméně později jsou odhaleni a tak je výměna falešné busty za pravou v ohrožení a skandál nevídaných rozměrů na spadnutí.

Líbí se mi jak to v průběhu celého příběhu mezi Nickem a Kate krásně jiskří, žádné tlačení na pilu ze strany autorů, ale pěkně pozvolna. Kate si uvědomuje, že je nepřípustné, aby se zapletla se známým, hledaným zlodějem, nicméně ji Nick přitahuje a ona jeho kouzlu horko těžko stále odolává.

Jedná se o svěží oddechovku, která dokáže čtenáře zaujmout, pobavit a nejednou také překvapit - vše na necelých 260 stranách. 
Na knize se mi líbí, že se také dá číst bez předchozího dílu. Příběh jako takový na sebe nenavazuje, čtenář by byl maximálně ochuzen o vzájemné vztahy hrdinů - nic dramatického.

Žádná kniha není dokonalá a platí to i o této knize. Nicméně si myslím, že se jedná o pohodovou knihu u které se čtenář báječně odreaguje a pobaví. 
Díky akčnímu začátku se mi líbila o maličko více než první díl a doufám, že si tato série svou kvalitu udrží i v dalších dílech, které bych si ráda přečetla a budu doufat, že se jakožto čtenář brzy dočkám.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji nakladatelství Mystery press.
Knihu si můžete zakoupit zde. 



Název : Štvanice - série Nick Fox a Kate O'Hareová (2. díl)
Autor : 
Janet Evanovich & Lee Goldberg
Překlad : Alžběta Lexová
Nakladatelství : Mystery press
Počet stran : 256


A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)


10 komentářů:

  1. Tak ta série vypadá jako velice příjemná oddychovka ke kávičce.Budu se muset po podfuku a štvanici mrknout.Díky moc za obě recenze Jani.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna ji ctu. Puvodne jsem nevedela ze je to druhy dil tak si je asi prectu v opacnym poradi no :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten druhý díl je akčnější, nicméně i ten první nebyl vůbec špatný :-)

      Vymazat
  3. Čeká na mě k recenzování, takže přečtu až pak :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem do ní nakonec nemohla jít. Bála jsem se, že to bude nějaký vtipná fraška jako pak milostná aférka v knize POhřbení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná škoda že jsi nešla, určitě bych to nenazvala fraškou :-) Třeba se po ní někdy časem mrkneš ;-)

      Vymazat
  5. Zní to dobře a trocha akce by se pro změnu hodila. Ale asi bych měla nejdříve šáhnout po prvním dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš chuť číst jen tenhle, tak není potřeba číst první díl :-) jinak je potřeba počítat s tím, že ten první díl byl trochu slabší :-)

      Vymazat