Ženich na zabití | Sophie Ranaldová

Nick a Pippa tvoří pár už dlouhá léta, milují se a zároveň jsou sami sobě nejlepšími přáteli, přesně tak, jak to má být. Na svatbu však zatím vůbec nepomysleli, užívají si jeden druhého a k tomu přece nepotřebují být manželé.

Jednoho večera, když se spolu vrací z další svatby, oba posilnění alkoholem, zábrany stranou, Nick požádá Pippu o ruku. Žádná romantika se sice nekoná, ale Pippa souhlasí. 
Druhý den ráno se oba probudí s pořádnou kocovinou a matně si vzpomínají, že se tedy nejspíš zasnoubili. 

Pippa nepatří mezi nadšené nevěsty, které se nemohou svého svatebního dne dočkat a plánují a zařizují. Má ráda svou práci, navíc má úžasnou příležitost povýšit. S tím souvisí služební cesty do zahraničí, díky kterým by ani neměla dostatek času naplánovat svatbu se vším všudy a tak se tohoto úkolu uchopí právě Nick.

S radostí začíná hledat ideální místo a sestavuje seznam hostů. Oba snoubenci se dohodli, že by se mělo jednat o malou svatbu, ale když přijede Nickova matka Erica, tak se všechno otáčí vzhůru nohama. Z malé svatby se stává velká, "bez dětí" se mění na děti, kam se podíváš, pestré svatební menu se rázem mění na nudnou všednost. 
Nick se plánováním svatby nechal unést a tak si založil svatební blog, kde konzultuje veškeré nápady a plány se svými čitateli.

..."Pip, jsi moc krásná a já tě miluju, ale někdy dokážeš být trochu natvrdlá. Budeme se brát, pamatuješ ? Objednali jsme místo, zkusila sis šaty, vybral jsem si svědka... Ale nevynechal jsem snad něco ? Něco, co se normálně přihodí na začátku celého toho procesu ?"
Napila jsem se ze své skleničky a snědla jednu olivu. "Myslíš tu část, kdy můj táta říká, že si mě vezmeš jen přes jeho mrtvolu ?"...

Pippa začíná být z celého kolotoče ohledně svatby smutná a Erica jí pořádně pije krev. Nejen, že se nastěhovala do jejich bytu a zabrala jim ložnici, navíc do všeho strká nos.
Aby toho nebylo málo, tak ona velkolepá svatba začíná být ohrožena...


Ženich na zabití mě určitě zaujal díky anotaci. Myslela jsem si, že se bude jednat o humornou knihu na téma svatba a na knihu jsem se opravdu těšila. Jestli jsem dostala, co jsem očekávala se jako obvykle dozvíte v následujících řádcích.

Obálka této knihy bezesporu zaujme na první pohled. Je sladká, je růžová a je prostě boží. Já jako milovník růžové snad ve všech odstínech, jsem byla touto nádherou opravdu potěšena, nehledě na fakt, že i po sundání papírového přebalu není čtenářka o růžový požitek ochuzena.
V knize na nás čeká celkem 21 kapitol a v závěru nechybí autorčino poděkování.
Každá kapitola začíná emailem, který se týká samotné svatby, teprve poté následuje pokračování příběhu. Kapitoly byly spíše delší.

I přes to, že jsem se na tuto knihu těšila jsem s ní měla bohužel problém už od začátku. Nemohla jsem se do knihy začíst, nevím, jestli to bylo nějakým mým špatným rozpoložením, stylem psaní, nebo tím, že mi kniha zkrátka nesedla.
Do čtení jsem se musela vyloženě nutit, kapitoly se mi zdály zbytečně natáhnuté a chování hlavních hrdinů bylo vyhnáno do zbytečných extrémů. 

Pippa je vlastně žena, která miluje svého přítele a miluje svou práci. 
Svou svatbu si představovala jako událost, na kterou s Nickem pozvou své nejbližší a všichni si to perfektně užijí. Nechtěla honosnou svatbu, na které budou příbuzní, které snad v životě neviděla, včetně bratranců ze sedmého kolene a přátel rodičů. 
Nick se plánování svatby s radostí ujal. Založil si proto blog a začal řešit nejen místo, ale také floristku, pozvánky a spousty dalších věcí. 

Nick se nechal plánováním svatby úplně pohltit a řešil i věci nad kterými mi zůstával rozum stát, například, aby etikety na šampaňském ladily s pozvánkami. Celkový přístup Pippy se mi vlastně vůbec nelíbil. O vlastní svatbu se téměř nezajímala, vše Nickovi odkývala aby si obratem mohla stěžovat, že je vlastně všechno špatně.

Také jsem doufala, že se Pippa tchyni alespoň trochu postaví a nenechá si od ní vše líbit. Já osobně bych takové ponižování a naschvály doopravdy nesnesla a pokusila se ve vlastní domácnosti nastolit alespoň trochu nějaký řád. Nehledě na Nickovo chování, kdy mamince ve všem vyhověl, vše jí dovolil a ještě ji bránil a obhajoval před svou nastávající.

Abych knihu pouze nehanila, což ani nemám v plánu, musím zmínit fakt, že s přivřenýma očima by se dalo říci, že je příběh tak trochu ze života. Ono, kdo z nás nezná tchyni, která do všeho strká nos, kdo kolem nás nemá kamarádku, které holčičí věci typu svatba a nakupování, nic neříkají.

V podstatě se jedná o knihu u které si odpočinete, místy se pobavíte a chvílemi budete šokováni. Osobně jsem v knize očekávala více humorných situací a i když jsem si moc přála, aby se mi kniha líbila, tak mě osobně moc nezaujala.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelskému domu Grada.
Knihu si můžete zakoupit zde.



Název : Ženich na zabití
Autor : Sophie Ranaldová
Překlad : Kateřina Elisová
Nakladatelství : Grada v edici Cosmopolis
Počet stran : 320



A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Knihu neznám, ale vypadá jako moc úsměvné odpočinkové čtení :) Docela mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Je fajn, že tě zaujala, třeba by tě mohla bavit ;-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! Knížku také neznám, a jako tobě - tak i mně se hodně líbí obálka (no jo, další milovnice růžové :D). Od knížky bych asi také čekala něco více humorného, než co jsi psala, že se z ní vyklubalo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze. O knížce jsem dosud neslyšela. Název i anotace mě zaujaly, tvé zhodnocení lehce odradilo. Ale třeba si na ni nakonec někdy čas udělám. Na seznam si ji napíšu, a uvidí se.

    Jelikož jsme zase v plné polní (čti: opět v práci po rekonvalescenci), tak bude na čtení toho času zase daleko méně než tomu bylo (druhou půlku března a první půlku dubna).. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) no na databázi má celkem slušné hodnocení, faktem je, že nemusela sednout jednom mně :-)
      Jinak doufám, že se ti podaří nějaký čas ukořistit :-)

      Vymazat