Jake je fake | Craig Robinson, Adam Mansbach

Jake možná je fake.
Střední škola bohužel ne.


Jake se chystá na svůj první školní den na Akademii múzických a výtvarných umění a to i přes to, že si je vědom toho, že při přijímacím řízení prošel spíše podvodem, jelikož neumí hrát na žádný hudební nástroj, ani neoplývá talentem pro výtvarná umění.

Rodiče touží po tom, aby Jake šel ve stopách své starší sestry Lisy, která rovněž navštěvuje Akademii a nyní je v posledním ročníku. Jedná se o mladou talentovanou slečnu a Jake je neustále v jejím stínu.
Lisa je v podstatě jednorožec.
Ne teda, že by jí ze středu čela doslova trčel roh, myslím to tak, že se jedná o vzácný a jedinečný stvoření, který si jen tak poletuje po světě na stříbrnejch křídlech, obdivováno veškerým lidstvem, a navíc kadí akorát samý třpytky.
Když se Jake dostane do třídy pana Allena, tak se setkává nejen s dětmi, které oplývají všemožnými talenty ale také s učitelem, který zadává podivné úkoly! Žvýkání žvýkačky šest hodin v kuse, nebo sepsání eseje o knize, kterou si nejprve musí vymyslet je teprve začátek.

Jelikož se cítí ztracený, tak požádá o pomoc svého nejlepšího přítele, který mu poradí, aby se stal králem všech cvoků a tak Jake rozjíždí operaci "Předivňovat divňouse."


Jake je fake je novinkou z nakladatelství Jota, a Dave Berry se nám na obálce svěřuje, že se "smál, až mu létaly šušně z nosu." Jestli je kniha skutečně tak humorná se teď spolu podíváme.

Obálka této knihy je skvělá a vystihuje celý Jakeův příběh. Líbí se mi barvené spojení modrá - žlutá, které působí vesele a lákavě.

Knížečka je to poměrně úzká a obsahuje celkem čtrnáct kapitol, které jsou hojně doplňovány opravdu velkým množstvím černobílých ilustrací z pera Keitha Knighta. V závěru knihy na nás pak čeká pár slov o autorech včetně ilustrátora.

Jake je ze svého přijetí na Akademii múzických umění poměrně vystresovaný. Pořád si opakuje, že byl přijat víceméně omylem a má neskutečný strach z toho, co se bude dít, až se jeho nedostatek talentu provalí.
Pomalu se snaží zapadnout mezi své spolužáky a tak vymýšlí jeden fígl za druhým, aby své mindráky skryl.

Celá kniha je pak plná humoru, který vás rozhodně nenechá s kamennou tváří. Spolu s doplňujícími ilustracemi se jedná o povedený kousek, který ocení především děti na střední škole. Chlapci by se mohli v Jakeovi trochu vidět a chápat jeho problémy při nástupu na novou školu.

Děti do patnácti let budou tuto knihu milovat.  Naleznou zde zábavné ilustrace, které je přimějí nad příběhem přemýšlet. Celá kniha pak lehce působí spíše jako komix než jako klasická beletristická kniha a to hlavně díky množství ilustrací, které jsou v knize opravdu hojně využity.

Děti si z celého příběhu neodnesou pouze slzy smíchu při čtení Jakeových příhod v nové škole, ale kniha jim předá i něco navíc. Jedná se zde o příběh, který nám předkládá fakt, že nejlepší je zůstat sám sebou a nesnažit se změnit jen kvůli svému okolí.

Myslím si, že by tato kniha mohla být skvělým dárkem pod stromeček, ze kterého budou mít radost převážně děti a mládež do patnácti let, nás starší už tento, byť povedený kousek, bohužel tolik neosloví.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství JOTA.
Knihu si můžete zakoupit zde.



Název: Jake je fake
Autor: Craig Robinson, Adam Mansbach
Ilustrace: Keith Knight
Překlad: Naďa Funioková
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 144

4 komentáře:

  1. Až na mě půjdou chmury, tak sáhnu po téhle knize :)

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu mi to připomíná Deník malého poseroutky a Frajera Natea, ale to vůbec nevadí. Tenhle typ knih jsem měla kdysi ráda :) Teď už mě to bohužel nudí, což mi je docela líto, ale z některých knih se bohužel vyroste a z jiných ne :( Ale pro děti je to určitě skvělý dárek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani jednu ze zmíněných knih jsem nečetla. Čekala jsem od Jakea více, nicméně asi už jsem pro tento druh literatury bohužel stará :-))

      Vymazat