Přírůstky č. 42


Krásné odpoledne, milí  knihomolové,
i když nevím, jestli je pozdrav krásné odpoledne ideální, když nám venku tak strašně fouká.

Dlouho jsem nepřidala žádný článek s novými knižními přírůstky. Vzhledem k tomu, že se mi tady knihy poměrně nahromadily, tak jsem si řekla, že by bylo fajn, abych Vám nové kousky ukázala a třeba Vás i inspirovala k poohlédnutí po zajímavých titulech.

Tak jdeme rovnou na věc!


Jako první bych vám ráda ukázala výhru od Mermaidky (Mermaidin čtecí koutek), kde se mi poštěstilo a v její soutěži k ročním blogovým narozeninám jsem vyhrála a to hned dvě knihy a spoustu dalších drobností, kde byly taky úžasné záložky :-)

Hlavní výhrou byla kniha Co by můj syn měl vědět o světě z pera Fredrika Backmana. Neskutečně se těším, až se do knihy pustím, neboť jsem se do autora zamilovala díky jeho knize Muž jménem Ove.

Anotace
Fredrik Backman vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhnou čtenářovo srdce. Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co udělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za kraťasy. Za tričko s nápisem „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Za snahu dát si „high five“ s tvými kamarády. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys měl podle mě vědět o světě. O fotbalu, IKEA, o tom, jaké to je být mužem, o Bohu a smažené snickersové zmrzlině. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu. Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.


Druhou knihou, kterou jsem u Mermaidky vyhrála pak byl Šarlotin anděl z pera Denisy Martincové. Na knihu jsem poměrně zvědavá.

Anotace
Šarlota se dožívá vysokého věku, jak jí to předpověděla slepá kartářka Magara. Magarino srdce si získala už jako malá, když ji otec prodal do kočovného cirkusu. Magara jí také svěřuje tajemství života, ale nesmí dívce prozradit, v čem je jiná než ostatní. Odpovědi na otázky, které si Šarlota nedokázala zodpovědět, nachází v okamžiku, kdy už od života nic neočekává. Stane se však něco nepředvídatelného. Šarlota se dostává na místa, kde nikdy nebyla, a začne chápat věci, které jí dříve nedávaly význam. Pochopila, že život, který žila, neměl patřit právě jí...


Další knihou, kterou vám zde představím je z nakladatelství Metafora a jedná se o žhavou novinku. Ano! Všichni kdo čekali na novou Yrsu můžou jásat. Kniha se jmenuje DNA a je z nové třídílné detektivní série.


Anotace
Ve svém domě v Reykjavíku je brutálně zavražděna mladá žena. Jediným svědkem je její sedmiletá dcerka. Když krátce nato dojde k vraždě další ženy, policie je v koncích. Jistý radioamatér zachytává podivné vzkazy, které ho s oběma zavražděnými spojují, a tak, hnán zvídavostí, začne pátrat na vlastní pěst. Huldar, policista pověřený vedením vyšetřování, a Freyja, psycholožka vyslýchající sedmiletou dívenku – klíčovou svědkyni, musejí chtě nechtě pracovat bok po boku. Jejich spolupráci komplikuje skutečnost, že se spolu nedávno vyspali po seznámení v baru, kde se Huldar vydával za tesaře z venkova.


Nakladatelství Cosmopolis nedávno vydalo nový díl z detektivní série Amanda Jaffeová a tím je Krvavé právo.

Anotace
Advokát Dale Masterson je bohatým a úspěšným zástupcem ropných a uhelných společností. Když je jeho podřízená, Christine Larsonová, nalezena mrtvá, dostává se on i jeho firma pod drobnohled. Celý na první pohled jasný případ se však zamotá, když je Masterson ve svém sídle ubit k smrti a svědek vidí z místa prchat jeho syna. Brandon, posedlý záchranou planety, se k vraždě svého otce přizná – byla to pomsta za všechny jeho kontroverzní klienty, kteří ničí životní prostředí i životy obyčejných lidí. Právnička Amanda Jaffeová má obhajovat Brandona, ale případ se začíná komplikovat – pokud je Brandon nevinný a bere na sebe roli mučedníka, kdo tedy Mastersona zavraždil? A jaká je spojitost mezi vraždou Mastersona a Larsonové?


Strom lží se jmenuje novinka z nakladatelství Omega. Kniha by měla být YA fantasy, tak jsem na ni celkem zvědavá. Rozhodně jsem si všimla pozitivních reakcí, tak se o to více těším.

Anotace
Faith vždy obdivovala a zbožňovala svého otce – reverenda Sunderlyho, jednoho z nejslavnějších přírodovědců své doby. A stejně jako otec vždy milovala vědu, i když jako dívka se mohla jenom dívat a nedávat najevo svou chytrost. Navzdory si však nestěžovala. Dokud hrozící skandál nepřinutí její rodinu opustit rodný Kent a uchýlit se na maličký ostrůvek Vane. Faith se ocitá ve zcela cizím prostředí s novými, neznámými lidmi, kteří navíc nejsou ani jí, ani její rodině vůbec nakloněni. Ale to není to nejhorší… Když reverend Sunderly za záhadných okolností zahyne, Faith zjišťuje, že nikdo nemá v úmyslu vyšetřit, co se doopravdy stalo – každý se chce jen utvrdit v názoru, jenž si už udělal. V otcových dokumentech je však stopa: zmínka o tajemné rostlině, která má moc odměňovat lež pravdou. Faith je sama, nemá žádné spojence a nikdo ji nebere vážně. Musí tedy využít jedinou možnost, kterou má – Strom lží. Musí lhát, aby odhalila pravdu. Jenže netuší, že než konečně dospěje k pravdě, po které touží, dozví se spoustu věcí, které by bylo lepší nevědět.


Nejhorší noční můra je také novinkou z nakladatelství Omega. Jedná se o první díl z nové série. Knihu budu mít za chvíli dočtenou a můžu vám říct, že je opravdu skvělá. Jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Recenzi se budu snažit napsat během příštího týdne.


Anotace
První díl elektrizující nové série Brendy Novak, autorky bestsellerů New York Times.

PÁTRÁNÍ PO SÉRIOVÉM VRAHOVI

Evelyn Talbot ví, že psychopat může vypadat naprosto normálně. Bylo jí teprve šestnáct, když jí její přítel Jasper věznil a mučil, a opustil ji v domnění, že je mrtvá. Nyní je respektovanou psychiatričkou, která se specializuje na myšlení zločinců, Evelyn pracuje v Hanover House, léčebném zařízení s maximální ostrahou, které se nachází v malém městečku na Aljašce. Má rozpory se seržantem Amarokem, který je přesvědčen, že Hanover je pro místní obyvatele hrozbou, i když osobně je ke krásné Evelyn velmi přitahován a hrozí, že se jeho svět převrátí vzhůru nohama.

ZAČÍNÁ PRCHAT PŘED SVOU MINULOSTÍ

Život ve městě se změní v noční můru poté, kdy je nalezeno zmrzačené tělo místní ženy. Pro Amaroka je to důkaz, který potřeboval: Hanover se musí zrušit. Evelyn má důvod k obavám, že se jí tento zločin osobně dotýká, že vrah, který jí straší ve snech, si jí opět našel, a že život, který si tak pečlivě vybudovala, už nikdy nebude takový, jaký byl.


Poslední kniha, kterou vám dnes ukážu, pro vás jistě nebude žádnou novinkou, i když se o novinku jedná. Spousta z nás se na knihu těšila již delší dobu a tak jsme všichni společně zajásali, když spatřila světlo světa. Její autorka byla hrdinkou ze seriálu Gilmorova děvčata. Ano! Jedná se o knihu Rychleji mluvit nedokážu od Lauren Graham.

Anotace
Sbírka esejů od milované hvězdy seriálů Gilmorova děvčata a Rodičovství o životě, lásce a ženě z Hollywoodu, doplněná historkami z natáčení Gilmorových děvčat. Lauren Graham se pokouší na chvíli zastavit a ohlíží se za svým životem, sdílí s námi úsměvné historky z dospívání, když začínala kariéru herečky, až po dobu, kdy seděla ve svém přívěsu a koukala na trailer k seriálu Rodičovství a kdy se sama sebe ptala: „Líbí se to někomu?“ Otevřeně mluví o tom, jaké je to být single ve světě Hollywoodu („Nikdo nechápal, že jsem pořád sama.“) nebo o zkušenosti porotce v projektu Project Runway ("Je to, jako kdybych zažila totální módní blackout.“) V eseji "Jaké to bylo, první část" nás autorka vezme na procházku světem Gilmorových děvčat a především do světa „své“ Lorelai Gilmore. Esej "Jaké to bylo, část druhá" odhaluje, jaké to bylo, když se o devět let později k roli vrátila a co to pro ni znamenalo. O Lauren se ale dozvíte i jiné věci: jaké to bylo, když se pokusila stát se vegankou nebo další zážitky z natáčení a zákulisí Hollywoodu. Kniha je doplněna mnoha fotografiemi a úryvky z jejího deníku. Kniha je jako nejlepší přítel, který se s vámi o všechno vždy rád podělí.


Tak to by bylo z dnešních přírůstků všechno. Vy mi určitě napište, jestli se některé z výše zmíněných knih chystáte číst, nebo jestli jste je již četli a jak se vám líbily.

Budu se na vaše komentáře těšit.

Mějte se krásně!
Pinky 

22 komentářů:

  1. Dna zrovna ctu, rozhodne se mas na co tesit. :-) Jinak preji prijemne cteni. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha DNA vypadá velice lákavě ,určitě si ji přečtu .

    OdpovědětVymazat
  3. pani, zase hromadka krasnych knih... a gratuluji k vyhre :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Určite Fredrika. Jeho knihy milujem už som prečítala všetky ktoré boli preložené. Ani som nevedela že vyšla ďalšia. Som zvedavá na tvoj názor na ňu a sama som zvedavá ako sa bude páčiť mne.
    PS: gratulujem k výhre

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Doma mám všechny jeho knihy, ale četla jsem zatím jen Oveho. Budu to muset brzy napravit, nejspíš budu pokračovat právě jeho poslední knihou :-)

      Vymazat
  5. Krásné přírůstky máš, Jani! :-)
    Na Fredrika jsem konečně sepsala recenzi, tak už jen fotečky, a snad zítra (nebo v úterý vyjde).
    Jsem hodně zvědavá co řekneš na Šarlotina anděla.
    A jako fanouška Gilmorek jsem i zvědavá jaká bude kniha od Lauren Graham.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Moni :-) Na Fredrika k tobě určitě mrknu, až budu mít přečteného svého :-) Jinak jsem stejně napnutá, jako ty, snad budu s knihama spokojená :-)

      Vymazat
  6. Pěkné kousky :-)
    Můra se ti bude líbit určitě, jak tě už trochu znám :-) A i u dalších knih přeji příjemné čtení.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné nové kousky :) Chystám se na Strom lží a rozhodně i na DNA :) Hezké čtení přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Přemýšlela jsem, čím začít dříve a vyhrála to Yrsa, tak jsem zvědavá, jaká bude :-)

      Vymazat
  8. DNA mi taky dorazila, zkusila jsem štěstí a vyšlo to, tak jsem šťastná. Bude to super čtení. Jinak mám i Strom lží a Nejhorší noční můru dnes dočtu a taky se mi zatím líbí :-) A gratuluji k výhře :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noční můra byla super! Fakt mě to bavilo :-) No a teď jsem zvědavá na Yrsu, snad nezklame :-)

      Vymazat
  9. Parádní nálož přírůstků, ať se všechny líbí. Nová Yrsa mě moc láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já ji budu číst prvně, tak jsem celkem zvědavá, jaká bude :-)

      Vymazat