RECENZE: Gemina | Amie Kaufmanová, Jay Kristoff

Druhý díl monumentální
vesmírné ságy



Na planetě Kerenza došlo k útoku, který má na svědomí společnost BeiTech. Ta se také rozhodla, že po tomto útoku nesmí zůstat žádní svědci a tak probíhá lov na přeživší, kteří se snaží zachránit na vesmírné lodi Hypatia, mířící ke skokové stanici Heimdall.

Na Hypatii cestuje také Hanna, která je rozmazlenou dcerou velitele a svých výhod si je moc dobře vědoma.
Těží tak nejen z tátových peněz, které utrácí za módní hadříky a prach, ale také z jeho postavení, díky kterému se dostane i tam, kde má normální cestující vstup zakázán.

Pravým opakem Hanny je Nik. Je z rodiny kriminálníků a ani on sám není zrovna vzorem ctnosti. Se svým strýcem kšeftuje s prachem a to je jen to nejmenší, z věcí mimo zákon. Zároveň je členem mafiánského klanu, který si říká Dům nožů, no a Hanna je dívkou, která se mu líbí a i když ví, že u ní nemá nejmenší šanci, přesto to na ni při každé příležitosti zkouší.

Frobisherová, L: ... než sedm set tisíc zaměstnanců na desítkách kolonizovaných světů. Je tak těžké tomu věřit?
Crowhurst, G: Doktorko Frobisherová, tady šlo o masivní invazi. Tisíce lidí. Zařízení za biliony. A vy přitom dál tvrdíte, že jste neměla ani ponětí o útoku vaší společnosti na důlní operace společnosti Wallace Ulyanova v sektoru Kerenzy? Přestože máte v BeiTech Industries na starosti akvizice?
Frobisherová, L: /Po poradě s právním zástupcem./ Už jsem prohlásila, že do této funkce jsem byla jmenována až poměrně dlouho po té údajné invazi.
Crowhurst, G: Ale dost dlouho před útokem BeiTechu na Skokovou stanici Heimdall.
Frobisherová, L: Údajným útokem.
Crowhurst, G: Paní doktorko Frobisherová, četla jste líčení údajného útoku, která pořídili členové tamního osazenstva Hanna Donnellyová a Niklas Malikov, nemám pravdu? Rád bych vás upozornil na svědectví z Akt Illuminae, důkazní předměty 178a až...
Hebi, K: Obhajoba vznáší co nejdůrazněji námitku proti začleňování takzvaných dokumentů Illuminae do tohoto projednávání.
al-Nakkát, S: Pane obhájce, o tom jsme již přece jednali. Dokumenty byly soudem přijaty. Přejděme dál.
Crowhurst, G: Paní doktorko Frobisherová? Prostudovala jste si Akta Illuminae?
Frobisherová, L: /Po poradě s právním zástupcem./ Ano.
Crowhurst, G: Jak si vykládáte svědectví Niklase Malikova?
Frobisherová, L: Upřímně řečeno mě překvapuje, že tento soud považuje výmysly nezletilého drogového dealera a usvědčeného zločince za hodný označení "svědectví".
Crowhurst, G: Doktorko Frob...
Frobisherová, L: Čistokrevný pěšák z Domu nožů? Syn Zakaryho Malikova? Každý tu přece ví, za co byl ten chlapec ve vězení. To je váš korunní svědek?

Po nečekaném a brutálním útoku na Hypatii jsou všichni v šoku. Přesto se neschovají do ulit, ale jsou odhodláni se bránit zuby, nehty. Obránců však není mnoho, neboť jich hodně odcestovalo díky oslavám dnů Terry, a ti zbylí bohužel umírají jeden po druhém.

Navíc je skoková brána poškozena a hrozí, že po zhroucení červí díry by mohlo dojít k narušení časoprostorového kontinua a jeho roztržení na dvě části. 
Hanna a Nik jsou rozhodnutí, že tohle jen tak nenechají a hodlají jejich věznitelům ukázat co proto. To však ještě netuší, že nebojují pouze o své životy, ale i o osud celého vesmíru.


Když u nás v roce 2016 vyšla kniha Illuminae, rozhodně jsem se o ni začala zajímat, i když jsem do té doby se sci-fi, potažmo ya knihami neměla v podstatě žádné zkušenosti. 
Po přečtení Illuminae mi bylo jasné, že se mi dostala do rukou série, která bude mou oblíbenou. Gemina čekala na své přečtení poměrně dlouho, ale konečně vám můžu přiblížit, jak se mi kniha líbila a jestli se vyrovnala prvnímu dílu.

Obálka knihy je opět stejně úžasná. Tentokrát je vyvedena v modrých barvách a přebal je opět poloprůhledný, plastový. Také uvnitř je kniha opět báječně vymazlená, vesmírné předsádky jsou pouhým začátkem. Už po prolistování si můžete všimnout, že kniha disponuje velkým množstvím ilustrací z deníku Hanny, jsou zde přepisy internetových konverzací i rozhovorů a emailů. Plánky rozvržení lodě jsou už jen takovou třešničkou na dortu.

Je to právě grafické zpracování knihy, které je jistě velkým lákadlem nejen pro mladé čtenáře. Autoři si s knihou opravdu vyhráli a její čtení je opravdovým zážitkem, na který jen tak nezapomenete. Nic zde není odfláknuté nebo dělané jen tak na půl.

Ústřední dvojicí v knize jsou Hanna a Nik, ale zdárně jim sekunduje i Nikova sestřenice Ella, která je počítačovým nadšencem a více než schopnou hackerkou. Její pomoc se při pokusu o záchranu Hypatie stává neocenitelnou. 
Ella neboli paučok, je plná života a takovým malým diamantem v jinak zkažené rodině kriminálníků. I přes její handicap, kdy je po nemoci upoutána na vozík, je odvážnou dívkou, která se rozhodně nelituje.

I když jsou v Gemině noví hrdinové s novými osudy, přesto se později obě knihy krásně propojí a my se na chvíli setkáme i s oblíbenými hrdiny Kady a Ezrou. Toto propojení bylo úžasné a já jsem ráda, že se autorům tak přirozeně a nenásilně podařilo.

Mohlo by se zdát, že kniha je věrnou kopií předchozího dílu a já vám na to odpovím, že ano, je psána podle podobného mustru. Přesto je vyzrálejší a hlavně akčnější a také hlavní hrdinové již nejsou úplně typickými puberťáky, ale setkáváme se zde s vyzrálejšími osobami, ke kterým si budete moct vytvořit nějaký vztah. 
Jejich charaktery jsou totiž báječně vykreslené a postavy jsou v podstatě uvěřitelné. Jejich zoufalství ve vypjatých chvílích je doslova hmatatelné, stejně tak, jako jejich odhodlání zachránit co se dá.

Přesto je nutné počítat i s jistým klišé, které se pojí hlavně k milostné lince, která však není tím hlavním, jak u ya knih většinou bývá.

Gemina je opravdu chytře vymyšleným a vystavěným příběhem, který si vás získá od první strany. Neskutečná čtivost s postupným gradováním napětí až do samotného monstrózního finále, spolu se zmíněnou grafickou stránkou knihy, je něčím, co si užijete do poslední stránky.

Ocenit by se měl i humor, který je celou knihou protkaný. Hrdinové ve chvílích naprostého zoufalství vždy plácnou nějakou perlu místo toho, aby se hroutili, což je jistě vítaným zpestřením. Celkově se jedná o knihu, které se dá vytknout opravdu pramálo. 
A když se jedná o poněkud objemnější kousek, tak věřte, že těch bezmála 670 stran, kterými kniha disponuje, slupnete jako šťavnatou malinu a ještě budete toužit po přídavku.

Osobně se mi Gemina líbila o něco více, hlavně díky vyspělejším hrdinům a díky ději, který se mi zdál o něco akčnější než v předchozí knize. Rozhodně si nenechám ujít velkolepé finále v knize Obsidio, která se mi snad do rukou dostane ještě tento rok.

Všem, kteří knihu nebo sérii ještě nečetli, rozhodně doporučuji a to s velkým nadšením. Myslím, že ti, kteří mají již přečteno, mi rádi dají za pravdu.


Název: Gemina
Série: Akta Illuminae (2. díl)
Autor: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 664
Rok vydání: 2017

3 komentáře:

  1. Už potřebuji Obsidio :-D snad si vzpomenu na děj předchozích knih :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že s Obsidiem to klapne k narozeninám, nebo pak ještě využiju možnosti "můj milý Ježíšku" :-D
      Každopádně tohle je opravdu luxusní série, a věřím, že nebudeš mít problém si vzpomenout :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat