RECENZE: Smrtící tajnosti | Robert Bryndza

Dokonalá vražda
potřebuje dokonalé
krytí


Jednoho mrazivého a zasněženého rána, když se Mandy Trentová konečně probudí ze spánku, zjistí, že její jediná dcera leží mrtvá v kaluži zmrzlé krve jen pár kroků od dveří do domu.

Kdo zavraždil tuto mladou ženu před vlastním domem, ještě ke všemu na Štědrý večer?

Marissa Lewisová byla dvaadvacetiletá, krásná dívka, která se živila jako tanečnice burlesky v londýnských klubech. Ve svých kruzích byla známou osobou a jako tanečnice burlesky byla obdivovanou umělkyní, nejen u mužského publika.

Za ní stála postava v dlouhém černém plášti. Obličej měla zakrytý plynovou maskou, kukla vyrobená z lesklé černé kůže těsně obepínala lebku. Dva velké kulaté skleněné průzory pro oči na ni prázdně zíraly. Dýchací přístroj protahoval obličejovou část až téměř k hrudníku. Postava měla černé rukavice a v levé ruce svírala dlouhý, tenký nůž.
Marissa už téměř otáčela klíčem, ale postava k ní chvatně přistoupila, popadla ji za rameno a zády ji hodila na dveře. Objevil se stříbrný záblesk a pak na skleněné průzory masky dopadla sprška krve.

Bylo veřejným tajemstvím, že Marissa nebyla zrovna vzorem ctnosti, navíc měla poměr minimálně se dvěma staršími muži ze sousedství. Oba byli samozřejmě ženatí. Díky tomu, jaký život vedla, kolem sebe měla spoustu nepřátel.
Marissa žila v malém domku se svou matkou, která si ráda pořádně přihla a tak není divu, že si matka v noci nevšimla, že dcera vůbec nedorazila domů.

Erika, která právě jede na slavnostní oběd k Marshovi, si všimne svých kolegů a rozhodne se, že se půjde podívat, co se stalo. Když dojde na místo, tak jí je jasné, že oběd počká. Okamžitě vydá rozkazy a po hlavě se ponoří do případu vánoční vraždy.


Každý čtenář, který si zamiloval detektivní sérii s Erikou Fosterovou se určitě těšil, až u nás vyjde další díl, s touto svéráznou vyšetřovatelkou. Konečně jsme se dočkali a tak vám ráda představím již šestý díl ze zmíněné série, který tentokrát nese název Smrtící tajnosti.

Obálka se nese v podobném duchu, jako je tomu i u předchozích knih. Jde tedy na první pohled vidět, že se jedná o sérii, což jistě mnoho čtenářů ocení.

Uvnitř se nachází celkem 69 kapitol, které jsou opravdu krátké. Díky stylu, jakým autor píše, a také díky délce kapitol, se kniha čte opravdu rychle a stránky doslova mizí před očima. V závěru knihy nechybí ani epilog a autorova poznámka s poděkováním.

Brutálně zavražděná mladá žena není jediným problémem. Policisté také pátrají po člověku, který vytipované oběti omráčí, a na odlehlém místě se nad nimi ukájí. Tento neznámý pachatel nosí plynovou masku a nebojí se obětem uštědřit i pár ran. Přesto po jeho řádění nezůstávají mrtví. Je tedy možné, že se mu útok tentokrát vymkl z kontroly? 

Tak jako v předchozích knihách, i zde sledujeme myšlenkové pochody pachatele. Nemusíte se však bát, jeho totožnost je tentokrát utajena až do samotného konce. Díky tomu se můžeme společně s Erikou a jejím týmem pustit do vyšetřování a hledat jednotlivé stopy k dopadení pachatele, což bude tentokrát skutečným oříškem.
Neznámý útočník se nám totiž nehodlá jen tak vzdát. Jeho řádění je pečlivě naplánováno a své oběti si vybírá na odlehlých místech a málo využívaných podchodech, tak, aby jej nikdo neviděl a neslyšel.

Naši vyšetřovatelé tentokrát dostanou více prostoru. Erika nám ukáže, že dokáže být i zranitelnou ženou, a ne jen tvrďačkou. Myslím si, že zde autor udělal dobře, když Eriku vykreslil jako obyčejnou ženskou, která zažívá radosti i starosti obyčejného života. Díky tomu Erika konečně nepůsobila arogantně a povýšeně. Přesto z ní autor neudělal ufňukanou plačku, z čehož jsem měla u minulého dílu trochu obavy.

Také Peterson se vrací v plné síle a objeví se zde i jeho "malé" tajemství a v neposlední řadě dostane Mossová šanci všem ukázat, co v ní doopravdy dřímá.
Nebudou chybět ani úderné hlášky a svérázný humor, který k naší partě patří.

Vyšetřování vraždy a hledání pachatele s plynovou maskou, je jako vždy poctivé. Procházíme s detektivy dům od domu a vyslýcháme všechny, kteří by mohli k případu cokoliv poznamenat. Autor je mi svým stylem psaní velmi blízký. Věřím, že spousta čtenářů miluje poctivé detektivky s poctivým vyšetřováním a přesně takové jsou i Smrtící tajnosti

Nic zde není uspěcháno a klade se zde důraz na sbírání cenných informací, které tým dovedou až k pachateli. Napětí pomalu vzrůstá a pro mnohé čtenáře bude závěr směsicí strachu a napětí, u kterého zapomenou dýchat a stránky jim budou pod rukama mizet neuvěřitelnou rychlostí. 

Pokud jste ještě žádnou knihu od Roberta Bryndzy nečetli, ale tato vás nalákala, tak se do ní určitě pusťte. Není potřeba číst předcházející knihy, neboť každá je jiným případem. Přesto se přimlouvám začít pěkně od začátku, abyste mohli ocenit, jak je Bryndza díl od dílu lepší. 
Už dlouho se mi nestalo, abych četla sérii, ve které vždy autor zvedne pomyslnou laťku zase o kousek výš.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu Smrtící tajnosti můžete zakoupit.




Název: Smrtící tajnosti
Série: Inspektorka Erika Fosterová (6. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 384
Rok vydání: 2019





4 komentáře:

  1. Ahoj, ten nový design blogu je fantastický. Od tohoto autora jsem zatím četla jen Dívku v ledu, ale vzhledem k tomu, že se chystám na Svět knihy si toho chci načíst přece jen o něco více. Veselé Velikonoce, přeje Sabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorovy knihy jsou super, jedná se o sérii, která mě fakt baví, tak doufám. že se ti budou líbit i jeho další knihy :-)
      No a za pochvalu vzhledu děkuji, i když už to bude rok :-))

      Vymazat
  2. Podle mě je tohle nejlepší díl a Robert se opravdu překonal. Kniha mě strašně bavila a závěr byl opravdu napínavý. Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, on se celkově, alespoň podle mě, překonává u každé knihy. I když je fakt, pokud se podívám zpětně, že některé kousky má slabší :-)

      Vymazat