RECENZE: Čtenářský klub slečny Lucie | Emma Daviesová

Někdy člověk musí utéct,
aby našel sám sebe...


Lucie je mladá čtyřiadvacetiletá slečna, která před nedávnem skončila se studiem vysoké školy, je nezadaná a jelikož ráda čte, tak v místní knihovně vede čtenářský klub.

Členové klubu jsou opravdu různorodá skupina, která si však rozumí a vzájemně si dodává odvahu i v řešení soukromých situací. Každý se na pravidelné setkání těší a díky Luci se ze členů čtenářského klubu pomalu stávají opravdoví přátelé.

"A s tím Oskarem jsi mluvila, jak se cítí?"
"Ani ne, ne. Chtěla jsem si s ním popovídat, ale odešel. Vypadal tak smutně, mami, musel slyšet, co o něm Rachel řekla, a pokud ne, nejspíš ho rozrušilo cosi jiného... je sám. Žena mu zemřela před rokem a nikdy se o nikom jiném nezmínil. Pokud má děti, nemyslím, že žijí někde poblíž."
Máma si vzala další sušenku. "No, víš, co si o tom myslím?" řekla. "Být přátelská tě nic nestojí - a říkala jsi, že to je přesně to, co Lia a Oskar potřebují. Všechno se děje z nějakého důvodu a možná,  když jim podáš pomocnou ruku, pak ti někdy příště také pomohou, a třeba s něčím, o čem jsi neměla ani potuchy, že budeš potřebovat. Tak to alespoň podle mých zkušeností funguje."

Každý z nich má však i své starosti a kolikrát si s nimi osud opravdu nehezky pohrává. Lucie je však ženou na svém místě a nenápadně vždy dotyčného popostrčí správným směrem. Jediný komu nedokáže správně poradit je ona sama, a tak budou muset dát členové klubu hlavy dohromady a ukázat jí, že i ona má právo na to být šťastná.


Čtenářský klub slečny Lucie je knihou, která se odehrává v knihovně, řeší se zde knihy, ale také osudy hlavních hrdinů. Spousta čtenářů jistě ráda čte příběhy, ve kterých figurují knihy a já v tomhle směru nijak nevyčnívám. Po přečtení anotace jsem byla na knihu zvědavá a tak jsem se pustila do čtení.

Obálka knihy je miloučká, jako příběh samotný. Dívka ležící na gauči a všude kolem ní komínky knih, byla správnou volbou, která jistě upoutá už na první pohled.
Uvnitř se ukrývá celkem 36 kapitol, a závěr, který se odehrává rok a půl po samotném příběhu.

Čtenářský klub slečny Lucie je knihou, která vás jistě příjemně zahřeje u srdce. Není to totiž klasický román "potkali se a žili šťastně až do smrti" ale zaobírá se i vážnějšími tématy, jako je starostlivost o nemocného člověka, špatné vztahy v rodině, jak těžké to má matka samoživitelka apod.

Možná si říkáte, že jsem se asi zbláznila, když píšu v jedné souvislosti o "zahřívání srdce" když se v příběhu rozebírají takto vážná témata. Jenže vyprávění hlavních hrdinů a to, jak k sobě jednotliví členové mají blízko a navzájem si dodávají odvahu je tak kouzelně napsáno, že to ani jinak popsat nelze.

Ze začátku však bohužel příběh trošku vázne, jakoby autorka sama moc netušila, jak začít, ale poté se zde začne rozvíjet příběh pěti neznámých lidí, kteří si jistě získají sympatie nejedné čtenářky.

Lia je mladou slečnou, která sní o tanci, ale stará se o svou nemocnou maminku a tak jí nezbývá nic jiného než snít. Hattie je ženou, která se v životě hodně zklamala, a nyní sama vychovává dcerku Poppy. S rodinou má špatné vztahy, a sama o sobě nemá zrovna dobré mínění. Callum je mladý muž, který vyrůstal ve špatné rodině a tak na něj každý nahlíží skrz prsty a očekává, že půjde ve stopách svých bratrů a v neposlední řadě je tady Oskar, senior, který si s sebou celý život nese jedno velké trápení, které se po smrti jeho milované ženy opět dostalo na povrch a trýzní jej více než kdy dříve. No a Lucie? Ta zatím tajně sní o tom, že by v budoucnu mohla napsat román.

Vykreslení jednotlivých postav bylo opravdu věrohodné a autorka vdechla svým postavám život. Nikdo z této pětice nepůsobil nepatřičně nebo přehnaně, každý měl své vlastní chyby, ale také tužby a sny a jistě se mezi čtenáři najdou i lidé, kteří by se v hlavních hrdinech poznali.

Jsem velice ráda, že jsem po knize sáhla, neboť se nejedná pouze o pohádku pro dospělé se šťastným koncem, ale autorka nám ukazuje, že by byla chyba, kdybysme se v životě nepokusili o to, aby se naše sny staly skutečností.

Já jsem si Čtenářský klub slečny Lucie opravdu užila a bavilo mě trávit svůj volný čas s touto sympatickou partou lidí, která se nesobecky podporovala v tom, aby se jejich sny staly skutečností.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri,
kde si knihu Čtenářský klub slečny Lucie můžete zakoupit.



Název: Čtenářský klub slečny Lucie
Autor: Emma Daviesová
Překlad: Kateřina Sigmundová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 304
Rok vydání: 2019


2 komentáře: