RECENZE: Kanibal z Nine Elms | Robert Bryndza

Už jednou unikla vrahovi.
Dokáže to i podruhé?


Kate Marshallová byla před patnácti lety mladou vycházející hvězdou londýnské policie. Se svými kolegy pracovala na vyřešení případu krutého sériového vraha, kterému novináři začali přezdívat Kanibal z Nine Elms.

Tento případ se jí podařilo vyšetřit, ale málem při něm přišla o život. Po uzavření případu a soudním líčení se však stala obětním beránkem a musela odejít od policie.

Nyní se snaží vést obyčejný život. Žije v domku na pláži a přednáší na univerzitě kriminologii, spolu se svým asistentem Tristanem Harperem, kterému je něco málo přes dvacet.

„KANIBAL Z NINE ELMS,“ rozzářil se nadpis na ohromném plátně.
Jakmile plátno zaplnila fotografie z místa činu, ozvalo se kolektivní zalapání po dechu. Snímek byl pořízen na autovrakovišti. Nahé tělo mladé dívky leželo na boku v kalném blátě vedle rezavých a napůl sešrotovaných aut. Hromady nepoužitelných vozidel se táhly do dálky a v pozadí se rýsovalo mlhavé londýnské panorama se dvěma komíny elektrárny Battersea. Na vršku hromady aut seděla osamělá vrána a shlížela na tělo mladé dívky. Bláto a skutečnost, že tělo bylo vystavené vlivům počasí, mu dodávaly barvu rzi. Jako by se jednalo o kov. O nějaký malý groteskní předmět, kterého se majitel zbavil.
„Kurz, na který jste se přihlásili, se nazývá Ikony zločinu. Název reflektuje, jak jsme my jako společnost posedlí vraždou a sériovými vrahy...

Minulost se však vrátí ve chvíli, kdy Kate dorazí e-mail s žádostí o pomoc, při nalezení těla léta nezvěstné mladé slečny, jejíž rodiče by ji rádi konečně pohřbili.

Tento e-mail přichází v době, kdy policie vyšetřuje případ sériových vražd mladých dívek, které až nebezpečně připomínají případ Kanibala z Nine Elms, který Kate před lety úspěšně vyřešila.

Kate se tak nevrací jen bolestné vzpomínky na minulost, ale i policejní instinkty. Kate se proto, spolu se svým asistentem, ujímá vyšetřování v roli soukromého detektiva a je odhodlaná dopadnout vraha napodobitele, stůj co stůj.


Robert Bryndza je u nás známý díky své sérii s neohroženou Erikou Fosterovou. Mnoho z nás bylo jistě v šoku, když jsme se dozvěděli, že si dává s Eričinými případy stopku. Nicméně nemusíme mít strach, že by autor pověsil psaní na hřebík. Nyní totiž přichází s novou sérií, kde bude hrát hlavní roli Kate Marshallová, spolu se svým mladým asistentem.

Mnoho čtenářů jistě napadne, zda nestvořil další Eriku, pouze v jiném kabátku a já se nedivím, mne tato myšlenka totiž napadla taky.
Pojďme se tedy podívat, jaká je jeho první kniha z nové série a zda naplnila má očekávání.

Obálka je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy hlavním motivem je nůž na bílém podkladu, spolu s názvem knihy, vyvedeným v krvavě rudé barvě. Nechybí ani punc světového bestselleru #1.

Kniha obsahuje celkem 72 kapitol, pět z nich se odehrává na podzim roku 1995, zbytek pak o patnáct let později, v září roku 2010. Kapitoly jsou značeny číslovkou.

Ti z vás, kteří mne sledují, jistě ví, že jsem nadšeným čtenářem autorových knih. Možná právě proto jsem měla strach, jak se vypořádá s novou sérií. Hlavou se mi honila spousta otázek, hlavně jsem měla obavy, jak se popere s postavou vyšetřovatelky. Ke knize jsem proto, chtě nechtě, přistupovala s velkým očekáváním a zároveň s jistými obavami., které nakonec nebyly naplněny.

Kate Marshallová je báječná ženská, která to po uzavření případu neměla jednoduché. Nejen rekonvalescence, ale také hon na obětního beránka si vzaly svou daň. Dlouhou dobu se proto potýkala nejen s psychickými problémy, ze kterých se však, spolu s pomocí okolí, dokázala vyhrabat a zase začít žít relativně normálním životem.

U studentů je oblíbená a se svým asistentem si skvěle rozumí. Díky svým zkušenostem a jeho mládí, jej při vyšetřování učí nejen policejním praktikám. Mají mezi sebou silné pouto a báječně se navzájem doplňují.

Autor se do příběhu pořádně obul a nebál se ani detailnějších popisů obětí vražd, což může mnohé trochu šokovat. Přesto nešel úplně do hloubky, jak bývá zvykem například u severských detektivek. Vyprávění je dynamické a plné akce a napětí, nechybí zde ani spousta zvratů, při kterých budete nevěřícně kroutit hlavou s pusou otevřenou dokořán.

V knize nesledujeme pouze vyšetřování nových vražd, ale ocitáme se i v psychiatrické věznici, kde je uvězněn sériový vrah, kterého Kate před lety dopadla. Sledujeme jeho myšlenky, plány i vzpoury a věřte, že se nejedná jen o nějaké malichernosti, které by zkoušel na tamní personál.
Jelikož své oběti nejen zabíjel, ale také pokousal, má zhruba stejný režim, jako jeho známější "kolega" Hannibal Lecter.

Troufám si tvrdit, že je Robert Bryndza právě v nejlepší formě a důkazem je právě Kanibal z Nine Elms. Neskutečně čtivá kniha, kterou nebudete chtít dát z ruky dříve, než dočtete poslední stránku. Skvěle propracovaný děj, spolu se sympatickým duem v hlavní roli si jistě oblíbíte a budete nedočkavě vyhlížet další díl.
Autor nemohl začít novou sérii lépe, jeho příběhy jsou jako droga a já nutně potřebuji další dávku.

Věřím, že série s Kate Marshallovou se stane vaší srdcovkou a mnoha čtenářům jistě vykouzlí úsměv na tváři pod vánočním stromečkem.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Kanibal z Nine Elms si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.



Název: Kanibal z Nine Elms
Série: Kate Marshallová (1. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 464
Rok vydání: 2019



  

10 komentářů:

  1. To, že autorovi vychází nová kniha z nové knižní série jsem nevěděla, takže moc děkuji za info. :) Recenzí jsi mě nalákala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, tak to jsem ráda, že jsem tě na sérii nejen upozornila, ale taky nalákala! :-)

      Vymazat
  2. Mě po pravdě autor moc nezaujal. Dívka v ledu mi přišla průměrná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když se podívám zpětně, tak ona Dívka v ledu byla i jakoby nejhorší, z toho co napsal. Pokud mu chceš dát ještě jednu šanci, tak doporučuju Kanibala. Tady už je vypsaný a ví, co chce. Třeba by ti série mohla sednout :-)

      Vymazat
  3. Tak to já se na novinku hodně těším. Stejně jako ty i já jsem jeho nadšená fanynka a díl od dílu jsou jeho knihy lepší a lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš na co těšit. Snad budeš stejně spokojená, jako já :-)

      Vymazat
  4. Tohle si rozhodně musím přečíst, Bryndza je prostě TOP *_*

    OdpovědětVymazat
  5. Dočteno, konečně i sepsáno, tak jsem zpětně prohledali tvůj blog, abych našla tvou recenzi, která je jako vždy skvěle situovaná, a kdyby knihu nečetla, určitě bys mě na ni navnadila. ;)
    Bryndza se mi zalíbil a pokud čas dovolí, ráda se vrátím i ke knihám o Erice.

    OdpovědětVymazat