RECENZE: Mlsný ježek Toník | Andrea Reitmeyerová

Ve vysoké trávě se schovává zvláštní zvířátko.
Poznáš ho podle jeho bodlinek?
Kdo by to tak asi mohl být?


Ten malý čmuchálek se jmenuje Toník a je to ježek. Toník je moc zvědavý. Obzvláště se mu moc líbí objevovat, co skrývá les, louka a potok. Když má Toník moc pohybu, tak mu někdy začne kručet v žaludku. 

Pohádka pro malé i velké čtenáře, která odhalí řadu zajímavostí ze života těchto zvířátek.


Nakladatelství Fortuna Libri nově přichází i s knihami určenými těm nejmenším čtenářům. Ráda bych vám představila knížku Andrey Reitmeyerové o mlsném ježkovi a o novém přátelství, které se v příběhu zrodí.

Obálka knihy je úžasná. Ústředním motivem je zde uražený ježek, který očividně není spokojený s výběrem jídla, které kolem sebe má.

Celkově je kniha po obrazové stránce opravdu úžasná a ilustrace, které jsou v knize obsaženy, jsou jedním slovem kouzelné. Autorka citlivě kombinuje barvy a tak, jak v knize plyne roční období se mění z tónů zelené, přes sytě oranžové až k bílé.

Také předsádky nejsou opomenuty. Kromě ilustrace ježka na přední předsádce, se nejen děti, ale také dospělí jistě přiučí. Hned v úvodu jsme totiž seznámeni s tím, co je ježek vlastně zač, jak dlouho již na zemi žije, kde se vyskytuje, kolik bodlin pokrývá jeho tělo, pomocí čeho se orientuje v prostoru a spoustu dalších zajímavých informací o něm samotným.

Také zadní předsádky nezůstávají pozadu, zde se nachází pár menších ilustrací s informacemi o tom, jak ježek vlastně žije. Kde odpočívá, čím se živí, jak přezimuje apod.
Věděli jste třeba, že se během zimního spánku ježkovi sníží tělesná teplota asi na 5°C? Já také ne a přiznám se, že to nebyla jediná informace, díky které jsem se zase něčemu přiučila.

No a samotný příběh? Ježek Toník je opravdu velký vybíravec, co se týče jídla. Maminka s tatínkem jsou z něj již ustaraní, neboť Toník nechce jíst nic jiného než jahody. 
Když maminka k jídlu nachystá čerstvé lesní houby, ragú ze šneků nebo žížaly, tak Tonik ani neochutná.
Chutné, sladké a šťavnaté jahody jsou jediným jídlem, které Toník tolik miluje. 

Když však po podzimu přijdou první sněhové vločky, tak Toník nespí schoulený u ostatních. Jeho žaludek mu připomíná, že se přes podzim dostatečně nenajedl, a tak se vydává do lesa, hledat něco k snědku.

Všude je však plno sněhu, velká zima a spousta neznámých zvuků a zvířat. Toník však potká veverku, která mu vysvětlí, že teď jahody opravdu nerostou. Ruku v ruce se spolu vydají do veverčí nory, kde mu veverka ukáže, že na světě existuje spousta dalších dobrot, které stojí za ochutnání.

Kniha je určena nejen k předčítání pro ty nejmenší, ale myslím si, že by mohla bavit i začínající čtenáře. Díky příběhu o vybíravém ježkovi by mohli být pozitivně motivováni ke zkoušení nových jídel. Veverka totiž Toníkovi ukázala, že jídlo je nejen povinností, ale také zábavou se spoustou zajímavých chutí, které by bylo škoda neobjevit.

Tento laskavý příběh, ve kterém se v závěru zrodí i velmi důležité přátelství se dětem bude jistě líbit. Pokud je vaše ratolest navíc nadšenec do lesních zvířátek, věřím, že se tato kniha objeví na seznamu TOP.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri,
kde si knihu Mlsný ježek Toník můžete zakoupit.


Název: Mlsný ježek Toník
Autor: Andrea Reitmeyerová
Ilustrace: Andrea Reitmeyerová
Překlad: Ladislava Vydrová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 32
Rok vydání: 2019


2 komentáře:

  1. To je strašně roztomilá kniha!! Malý synovec, jsou mu tedy tři roky, miluje zvířátka a knihy. Asi už vím, co přinese Ježíšek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude skvělý dárek pro synovce :-) Myslím, že se mu kniha bude líbit.

      Vymazat