RECENZE: Nevítaný host | Shari Lapena

Není kam utéct...


Do odlehlého venkovského hotelu, který je známý tím, že si zakládá na poctivém staromódním stylu, kam moderní technologie nepatří, se dostaví partička hostů.

Dvě kamarádky Riley a Gwen, páry Ian a Lauren, Matthew a Dana, Beverly a Henry, tajemný David a zamlklá spisovatelka Candice, která sem přijela dopsat svůj další román.

Gwen Delaneyová pevně drží volant a mžourá přes přední sklo. Má radši ponuré pohádky než kýčovité pohlednice. Světla ubývá, brzy bude tma. Sníh komplikuje řízení, je daleko únavnější. Vločky narážejí do skla v takovém přívalu, že si připadá, jako by uvízla v příšerně těžké videohře. A silnice klouže pořád víc. Každopádně je ráda, že její malý fiat má dobré gumy. Všechno splývá do jedné bílé šmouhy, těžko rozeznat, kde končí silnice a začíná příkop. Bude ráda, až dorazí do cíle. Začíná litovat, že si nevybraly nějaký méně odlehlý penzion. Sem je to odevšad kilometry daleko.Riley Shuterová vedle ní mlčí, uzlíček neslyšného napětí. Nemůžete to necítit. Gwen je na nervy už jen z toho, že s ní sedí v tomhle malém autě. Doufá, že neudělala chybu, když ji sem vzala.
Celý tenhle odpočinkový výlet je o tom, aby z Riley spadlo napětí a přišla na jiné myšlenky, říká si Gwen v duchu. Kousne se do rtu a usilovně zírá na vozovku před sebou. Je čistokrevná městská holka, jezdit autem po venkově není zvyklá. Je tady taková tma. Začíná ji svírat úzkost – cesta jim trvá déle, než plánovaly. Neměly se zastavit v té hezké starosvětské kavárničce.
Ani neví, co čekala, když s tímhle víkendovým plánem přišla, snad jen změnu prostředí, možnost strávit spolu v klidu trochu času někde, kde Riley nebude nic připomínat, že má zničený život. Asi to bylo naivní.

Iluze osamělého hotelu je zanedlouho umocněna ošklivou sněhovou bouří, která vyřadí z provozu elektřinu a celkově hotel odřízne od okolního světa.
Romantika v zasypaném hotelu se však nekoná, brzy ráno je nalezena mrtvá Dana, která nešťastně spadla ze schodů a zabila se.

Byla to však nehoda, nebo mají zbylí obyvatelé problém v podobě vraha? 

Zanedlouho začne atmosféra opravdu houstnout a podezřívající pohledy se stanou denním chlebem, jelikož je nalezena další oběť a je zcela evidentní, že tentokrát se o nehodu rozhodně nejedná.


Shari Lapena je českým čtenářům jistě známá a povedlo se jí rozvířit vody už svou prvotinou Manželé odvedle. Nyní přišla již se třetí knihou, která nese název Nevítaný host. Jelikož se mi manželé líbili, (ano, Někdo cizí v domě na přečtení stále čeká) tak jsem s přečtením novinky neváhala.

Obálka se opět nese v jednoduchém stylu, kdy je hlavní dominantou samotný název knihy. V pozadí pak můžeme zaregistrovat vršek hotelu, spolu se siluetou vzrostlého stromu.

Uvnitř na nás pak čeká 37 kapitol, které jsou značeny nejen číslem, ale také dnem a určitou hodinou., děj se totiž odehrává během víkendového pobytu. Vyprávění začíná v pátek v 16,45 a končí v neděli v 18.00 hodin.

Shari Lapena se tentokrát rozhodla, že uvězní partičku lidí na jednom místě, odkud není úniku a začne je pomalu likvidovat.

Rozhodně se nejedná o nic převratného, v poslední době jsme se mohli se stejným stylem setkat například u populárního Taylora Adamse v knize Není úniku. Přesto se jedná o knihu, která si vás získá už od první stránky, neboť autorka je opravdu skvělá vypravěčka.

Vzhledem k počtu stran, spolu s hodně postavami, se autorka úplně nezabývá barvitými popisy okolí, což je možná trochu škoda. Při čtení jsem si úplně nedokázala vybavit, jak hotel vlastně vypadal, i když jsem se základní informace dozvěděla.

Množství postav pro mne bylo trochu zrádné, neboť jsem si nedokázala zapamatovat, kdo s kým vlastně tvoří pár, a to do dobré poloviny knihy. Poté už si můj mozek dokázal spočítat kolik je jedna plus jedna a nemusela jsem zpětně listovat.

Každý z hostů má nějaké tajemství, které nám v průběhu čtení postupně odhaluje. Díky tomu atmosféra v hotelu pořádně houstne a každý začíná podezřívat každého.
Pokud však čekáte pořádně propracovanou psychologii postav, tak se nedočkáte. Autorka klouže po povrchu a prozrazuje jen to nejnutnější.

Nevítaný host je očividně inspirovaný klasickými detektivkami, ale proč ne? Děj svižně ubíhá, čtenář nemá šanci se při čtení nudit a navíc si může zahrát na detektiva. Vodítka se v příběhu rozhodně dají najít, a každá z postav má v podstatě důvod být vrahem.

Autorka má rozhodně nadání zaujmout čtenáře tak, že má chuť jen číst a já jsem jejímu stylu vyprávění podlehla. Baví mne, že je jednoduchý, ale přitom čtivý. I když se nejedná o nic náročného ani nic, co bysme ještě nečetli, přesto Nevítaného hosta doporučím a věřím, že si čtení užijete stejně, jako já. Myslím, že ne nadarmo je kniha přirovnána ke knihám Agathy Christie.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji serveru Palmknihy,
kde si můžete e-knihu Nevítaný host zakoupit.




Název: Nevítaný host
Autor: Shari Lapena
Překlad: Jana Kunová
Nakladatelství: Kalibr
Počet stran: 256
Rok vydání: 2019





10 komentářů:

  1. Agatha Christie je jen jedna :D Ale jsem ráda, že jsme se shodly a knížka se nám líbila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka prostě píše tak nějak přirozeně. Není to nic světoborného, ale baví to číst :-)

      Vymazat
  2. Moc hezky napsaná recenze, nalákala jsi mě :)Už dlouho se chystám napravit fakt, že jsem od autorky ještě nic nečetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! :-) Snad budeš stejně spokojená, jako já :-)

      Vymazat
  3. Také mě hned napadlo, že je to podobný námět jako u knihy Není úniku, přesto píšeš, že stoji za to, tak neodolám, zatím se mi ostatní autorčiny knihy líbily. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že budeš spokojená. Osobně mě čtení bavilo :-)

      Vymazat
  4. Taky bych chtěla přečíst, příští rok bude na Světě knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já jsem se nějak nepídila po tom, kdo na SK bude :-)
      Snad se ti kniha bude líbit :-)

      Vymazat