RECENZE: Dlouhý pochod | Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman


"Uhodněte naše tajné slovo a vyhrajte sto dolarů.
Georgi, kdo je náš první soutěžící?
Georgi...? Georgi, jsi tam?"

- Groucho Max
Vsaďte krk


Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo postavit se na start a vydat se společně na Dlouhý pochod.

Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí: tři napomenutí znamenají definitivní konec v soutěži.

"Jel s náma," řekl Baker. "Je z Texasu."
Baker zrychlil, až se dostal k Ewingovi. Poměrně dlouho se s ním o něčem vybavoval. Pak klesl zpátky dozadu, pomalu, aby se sám vyhnul varování. V obličeji byl bledý. "Puchýře se mu nadělaly asi před dvěma mílema. V Limestonu mu začaly praskat. Od tý doby jde v tom hnisu."
Všichni mlčky poslouchali. Garraty si znovu vzpomněl na Stebbinse. Stebbins jde taky v teniskách. Možná už teď taky zápolí s puchýři.
"Varování! Varování, devítko! Tohle je třetí varování, devítko!"

Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, Dlouhý pochod přežije jen jeden z nich...


Nakladatelství Beta tento rok vydává nejen nová díla krále hororu, ale jistě potěšila i ty, kteří si chtěli zkompletovat svou sbírku, neboť chrlí jednu reedici za druhou. Dlouhý pochod je již třetím vydáním, tentokrát v brožované vazbě. Zároveň se jedná o první "Bachmanovku" se kterou jsem měla tu čest. Jestli splnila má očekávání, se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Klasicky se prvně podíváme na obálku. Ta opravdu vypovídá o obsahu knihy, je jednoduchá, ale zároveň zapamatovatelná.
Kniha se dělí na tři části a celkem v ní nalezneme osmnáct kapitol a před každou kapitolou je menší citát.

Hlavní hrdina je mladičký Ray Garraty. Naivní chlapec, který se na pochod velice těší a má velká očekávání. Zároveň je v euforii i z toho, že je v podstatě "domácím" chodcem a nechce své fanoušky zklamat. U cíle na něj bude čekat jeho matka a jeho milovaná dívka a on je plně rozhodnutý jim ukázat, že na to má.

Běž nebo zemřeš. I tak by se dal jednoduše charakterizovat Dlouhý pochod. Nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy, nikdo nesmí zastavit nebo zpomalit pod 4 míle za hodinu. Varování jsou tři, pak vás čeká kulka. Je však možné varování i umazat, po hodině bez prohřešku je jedno varování odstraněno.
Stovka naivních mladých chlapců, kteří si pořádně nedovedou představit, do čeho vlastně jdou, i když vědí, že je na pochodu čeká téměř jistá smrt.

Nadšení povzbuzujícího davu, strach samotných chodců a hysterické matky. Nekompromisní vojáci, kteří dohlížejí na dodržování nastavených pravidel a neváhají jejich porušení trestat kulkou.

Celý pochod sledujeme z Garratyho pohledu. Garraty se v myšlenkách vrací do své minulosti, vzpomíná na to, co zvládl nebo nezvládl a zároveň se snaží nahlédnout i do budoucnosti. Postupně se z cizích kluků, kteří pochodují s ním, stávají parťáci, kteří se navzájem povzbuzují a svěřují si, proč jsou účastníky pochodu a kdo na ně v cíli čeká.

Postupně jsme svědky toho, jak se naivní chlapci během Dlouhého pochodu mění na vyzrálé muže, kteří si plně uvědomují důsledky svého jednání. Bohužel je pozdě a jeden po druhém v této soutěži končí.

Autor dokázal opravdu bravurně vykreslit charaktery jednotlivých kluků. Jejich přemýšlení a jednání bylo tak reálné, až mne při čtení opravdu mrazilo. Přesto se však nejedná o laciné vraždění jednotlivých účastníků.

King se čtenáře nesnaží někam dotlačit a něco mu vnutit. Pouze ukazuje co všechno je člověk ochoten podstoupit v rámci reality show. Čím více utrpení, tím lépe. Každý má svého favorita a s mílemi, které nechávají za zády, se jejich šance na vítězství se mírně zvyšuje.

Přesto však při čtení vyvstává více otázek než odpovědí a pokud čekáte nějakou výraznější akci, tak se také nedočkáte. Jedná se o mrazivý příběh, který by za pár let klidně mohl být příběhem reálným. A já se ptám, kam až je člověk ochoten zajít v rámci reality show a televizní zábavy?


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta
kde si knihu Dlouhý pochod můžete zakoupit.




Název: Dlouhý pochod
Autor: Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman
Překlad: David Petrů
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Počet stran: 304
Rok vydání: 2019

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku jsem četla asi před deseti-patnácti lety :D Děj si stále pamatuji, ale už jen velmi okrajově a především ty zásadnější informace.
    Ale vím, že mě kniha velmi bavila :)

    Pěkná recenze :) Už jsem si říkala, jestli ještě budeš psát nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od ní čekala sice více, ale špatná nebyla :-)

      Psát určitě píšu, jen mám občas trochu výpadky :-D

      Vymazat