RECENZE: Má sestra je sériový vrah | Oyinkan Braithwaiteová

Ayoola mě přivolá následujícími slovy: 
Korede, já ho zabila.
Doufala jsem, že tahle slova už nikdy neuslyším.


Korede je zahořklá. Není divu… Její sestra Ayoola je krásná a oblíbená, jenže dost možná i šílená. Měla přítele, ale ten je teď po smrti. Stejně jako ti dva před ním.

Korede vytrhne od večeře vyplašený telefonát. Volá jí sestra Ayoola a Korede hned ví, co se od ní čeká: bělidlo, gumové rukavice, pevné nervy a silný žaludek. Tohle je třetí chlap, kterého Ayoola poslala do věčných lovišť — prý v sebeobraně. Třetí tělo, kterého se Korede bude muset zbavit. V zájmu všech Nigerijců by měla jít na policii, jenže ona svou sestru miluje a rodina je přece na prvním místě.

Určitě jste netušili, že bělidlo umí zakrýt pach krve. Lidi ho většinou používají bez rozmyslu, protože mají pocit, že se hodí na všechno — nedají si tu práci, aby si přečetli vzadu na etiketě složení, nedají si tu práci, aby si zašli čerstvě otřený povrch prohlídnout pozorněji. Bělidlo sice dezinfikuje, ale na zbylou špínu tolik nezabírá. Sama ho tudíž vytáhnu až poté, co z koupelny vydrhnu veškeré známky života… a smrti.Místnost, kde se teď nacházíme, zjevně nedávno prošla renovací. Dýchá z ní, jak je nepoužívaná, zvlášť když jsem ji teď skoro tři hodiny cídila. Nejtěžší bylo vydrhnout krev, která prosákla pod tmel kolem sprchy. Na tahle místa se často zapomíná.
Nikde nemá nic položeného; sprchový gel, kartáček i pastu si ukládal do skříňky pod umyvadlem. Pak je tu ještě předložka, černý smajlík na žlutém obdélníku v jinak bílé místnosti.
Ayoola trůní na záchodovém sedátku, kolena přitažená rukama k tělu. Krev na šatech jí mezitím uschla, takže nehrozí, že by pokapala bílou, teď už nablýskanou zem. Dredy má sepnuté na temeni, aby jimi nezametala podlahu. Pokukuje po mně velkýma hnědýma očima, bojí se, že jsem naštvaná, že se za chvíli vyškrábu na nohy a začnu jí kázat.
Nejsem naštvaná. Když už, tak jsem zmožená. Z čela mi na podlahu odkapává pot a já ho modrou houbou utírám.

Pak ale Ayoola začne chodit se sympatickým lékařem z nemocnice, kde Korede pracuje jako zdravotní sestra. Korede doktora Tadeho už dlouho miluje a nehodlá se smířit s tím, že i on skončí s kudlou v zádech. Jenže zachránit jednoho by znamenalo obětovat druhého…

Do milostného trojúhelníku mezi Korede, Ayoolou a Tadem se vplétá obraz dětství obou sester, poznamenaný temnou vzpomínkou na krutého otce a jeho tragickou smrt. Nebo snad ne zase tak tragickou?

Román o lásce, o Lagosu a o tom, že krev je hustší než voda. A hlavně se hůř odstraňuje z koberce.



U nakladatelství Host poměrně nedávno vyšla docela zajímavá kniha. Alespoň mne její anotace opravdu zaujala a odpočítávala jsem dny do doby, než konečně spatří světlo světa.
Opravdu se jedná o tak neodolatelný kousek nebo jsem byla po přečtení mírně v rozpacích?

Obálka knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy hlavně upoutá siluetka nože, která je zakomponována k názvu knihy. 
Kapitoly jsou opravdu kratičké a každá má svůj vlastní název, díky čemuž se dá lehce odvodit, o čem nejspíš bude.

Román je opravdu čtivý a hlavními hrdinkami jsou dvě sestry. Korede je ta, která žije ve stínu své sestry. Není tolik pohledná, nemá tak prořízlou pusu, sociální sítě ji nechávají chladnou a matka na ni kašle.
Ayoola je jiná. Je krásná a s muži to umí. Je tady však jeden háček, když už ji nějakým způsobem přestanou bavit, tak se jich ráda zbavuje. A to nadobro.

Vzhledem k tomu, že se celé vyprávění odehrává na necelých 220 stranách, tak zde opravdu není prostor na omáčku okolo. Přesto se však vyprávění nese spíše v poklidnějším tempu a na nějaké šokující zvraty můžeme rovnou zapomenout.

Lehkovážný přístup k vraždění, jízlivé poznámky a zájem dvou sester o jednoho muže, přičemž každá to s ním myslí úplně jinak. Přesně tak by se dala kniha jednoduše charakterizovat. Při čtení mi pořád vrtalo hlavou prosté: něco tomu chybí. Postrádala jsem zde větší dynamiku? Delší vyprávění nebo mi vadilo něco jiného? Nevím.

Přesto však knihu úplně nezatracuji. Její čtení mě bavilo a nelituji, že jsem s knihou trávila svůj volný čas. Bohužel ji však nemůžu považovat za něco jiného, úžasného nebo výjimečného.
Pokud čekáte thriller o sestře, která zabíjí, tak se bohužel nedočkáte. Má sestra je sériový vrah není primárně o vraždění, jako spíš o sesterském vztahu mezi Korede a Ayoolou. 

Možná budete na konci zklamáni, možná šokováni a možná to s vámi ani nehne. Přesto, pokud vás kniha zaujala, tak si ji rozhodně přečtěte. Slibuji, že se rozhodně nebudete nudit.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji portálu Palmknihy,
kde si e-knihu Má sestra je sériový vrah můžete zakoupit.



Název: Má sestra je sériový vrah
Autor: Oyinkan Braithwaiteová
Překlad: Petr Štádler
Nakladatelství: Host
Počet stran: 216
Rok vydání: 2019

2 komentáře:

  1. Jsi první, kdo z knihy není úplně nadšený :) A to je dle mého dobře. Každý má svůj názor. Na knihu se i tak chystám, jen nevím kdy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu nebyla špatná, jen jsem od ní čekala něco jiného. Ale určitě fajn kniha na nudné odpoledne :-)

      Vymazat