RECENZE: Sestřička | Christie Watsonová

Profese, která mi změnila život...
a vám možná taky


Otevírají se před námi dveře nemocnice, abychom byli svědky těžkých i krásných okamžiků, které při svém povolání zažila autorka, zdravotní sestra Christie Watsonová.

Seznámíme se nejen s hluboce citlivým portrétem jedné zdravotní sestry, ale i s mnoha lidmi, do jejíchž životů při plnění svých profesních úkolů vstoupila.

Na novorozenecké jednotce intenzivní péče se droboučcí pacienti v inkubátorech pohybují na samé hraně přežití - jako Emmanuel, kterému je pouhých čtyřiadvacet týdnů a váží jen 900 gramů.

Aaron leží uprostřed sálu. Jeho tělo teď připomíná vydlabanou kánoi. Ruce hlavního chirurga se pohybují uvnitř. Je to opravdu zvláštní výsada mít ruce uvnitř lidské bytosti, dotýkat se srdce konečky prstů a na okamžik splynout v jeden celek. Přemýšlím o tom, zatímco sleduju operaci. Dívám se, jak je chirurg s pacientem propojený, jako matka s nenarozeným dítětem, nějakou dobu spolu sdílejí stejnou tělesnou schránku. Sál čpí chlórem, savem a potem. A cítím ještě něco podivně ostrého a štiplavého, pravděpodobně krev. Zdi jsou čisté, ale vím, že ECMO, přístroj, ve kterém se během některých operací nachází celý objem pacientovy cirkulující krve, jednou praskl, a zdi, strop veškeré vybavení i personál byly promáčené krví. Jako z hororu.

Na dětském oddělení sestry jemně myjí vlasy dvanáctileté Jasmíně, kterou otrávily zplodiny při požáru. Tělo jakoby najednou bylo lehčí... to dívka zemřela.

Na pohotovosti je plno jako každý den - péči je třeba poskytnout jak křehké šedovlasé Betty, jež má bolesti na hrudníku, tak pacientům, jejichž problémy vyvolala závislost na drogách nebo alkoholu.


Ke konci loňského roku vydalo nakladatelství Leda knihu, jenž sepsala Christie Watsonová, která pracovala téměř dvacet let, jako zdravotní sestra.
Jelikož mne baví nejen sledovat filmy z lékařského prostředí, ale také číst knihy, které nejsou pouhou fikcí, bylo jasné, že si budu chtít přečíst i Sestřičku.

Jak se mi líbila se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Obálka knihy se v tomto případě jistě nebude líbit každému. Díky jednoduché grafice mi připomíná "těžké retro", a upřímně si dovedu představit lichotivější obálku. Nicméně věřím, že i tato si své příznivce najde a rozhodně v knihkupectví zaujme.

Po otevření si můžeme přečíst autorskou poznámku, po které následuje úvod. V něm nám autorka popisuje, jaká byla její cesta za profesí zdravotní sestry.
Poté následuje celkem třináct kapitol, přičemž každá má svůj název, díky čemuž si můžeme lehce odvodit čeho se nejspíš bude týkat.

Práce zdravotní sestry není prací v pravém slova smyslu. Podle mě se jedná o poslání a ne každý jej může vykonávat tak, aby byli spokojení oba - pacient i sestra. Každý z nás si dovede představit, jaký strach zažívá člověk v nemocnici, který přesně netuší, co se s ním bude odehrávat. A je to právě empatická sestra, která dokáže uklidnit, a pohladit po duši.

Christie Watsonová nám ze začátku popisuje, jaká byla její cesta za povoláním zdravotní sestry. Jak dlouho trvalo, než si uvědomila, že právě toto poslání je tím, co ji bude v následujících letech naplňovat.
Tyto kapitoly se místy zdají trochu zdlouhavé, nicméně autorka má pro psaní cit. Čtení celé knihy pro mne bylo, jako vyprávění někoho blízkého o tom, co všechno při své práci zažil.

Autorka zbytečně neomlouvá zdravotnictví, jako takové. Jednoduše nám ukazuje, jak to na odděleních chodí. Spolu s autorkou si projdeme mnohá oddělení a jsme svědky nejen záchrany životů, ale také smrti.

Autorka se nepouští do nějaké zbytečné hry na city, všechno popisuje jednoduše a srozumitelně. Laik se díky jejímu vyprávění jistě dozví také spoustu zajímavých věcí a začne se dívat na práci zdravotní sestry také z jiného úhlu pohledu.

V knize jsou jasně vidět rozdíly ve zdravotnictví u nás a v Británii. Nejedná se jen o nekončící fronty v čekárnách, ale také o přístup jako takový. Myslím si, že po přečtení knihy se jistě mnoho lidí chytne za nos a bude si vážit toho, co máme. 

Knihu rozhodně doporučuji k přečtení nejen lidem, kteří rádi nahlédnou pod pokličku zdravotnictví, ale také těm, které tato literatura láká, ale ještě neměli tu čest. Věřte, že po otevření knihu zavřete až s poslední stránkou a díky stylu, jakým je kniha napsaná si odnesete spoustu cenných informací. A hlavně budete na sestry pohlížet zase o trochu jinak.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Leda,
kde si knihu Sestřička můžete zakoupit.



Název: Sestřička
Autor: Christie Watsonová
Překlad: Lucie Menclíková
Počet stran: 256
Rok vydání: 2019


5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. hezká recenze, děkuju.. :) moc mě zaujala.. Jak budu mít cestu kolem knihkupectví, tak se po ní podívám. Ráda si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji hezké čtení :-) Jsem ráda, že jsem mohla inspirovat

      Vymazat
  3. Na knížku slyším a vlastně spíše čtu jednu chválu za druhou. Rozhodně se na ni také chystám. Ale jak pokaždé musím u této knihy říci, ta obálka je otřesná :/ Což je docela škoda :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mi připomíná fakt těžké retro :-D Určitě by knize slušelo něco lepšího :-)

      Vymazat